Microsoft: İran sahte haber siteleriyle ABD seçimlerini etkilemeye çalışıyor

Tehdit Analizi Merkezi'nin raporu, Tahran'ın hem sağı hem de solu hedeflediğini savunuyor

İran'ın çeşitli örgütleri kullanarak farklı kesimlere seslenmeye çalıştığı iddialar arasında (Reuters)

Hamas lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesi sonrasında İsrail'e misilleme yapmayı planlayan İran'ın adı, Microsoft'un Tehdit Analizi Merkezi'nin bugün yayımlanan raporunda geçti. 

Teknoloji devine bağlı araştırmacılar, Tahran'ın, ABD'de kasımda düzenlenecek başkanlık seçimine müdahale etmeye çalıştığını savunuyor.

Raporda, radikal sağ ve sol seçmen kitlelerini hedefleyen sahte haber siteleri ve korsanlık girişimleriyle Amerika'daki kutuplaşmanın artmasının hedeflendiği öne sürülüyor.

Microsoft, Devrim Muhafızları tarafından yönetilen bir grubun ABD'deki başkanlık kampanyalarından birine danışmanlık yapmış bir kişinin e-posta hesabını ele geçirerek kampanyadaki görevini sürdüren bir başka kişiyle temasa geçtiği iddiasında. Gönderilen e-postada alıcının hacklenmesini sağlayacak bir bağlantı adresi bulunuyormuş. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir başka grup da hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların kazanabileceği bir salıncak eyaletteki bir yetkilinin hesabını ele geçirmiş. 

Adı verilmeyen eski bir başkan adayının bir hesabında oturum açmaya çalışılırken başarısız olunduğu da iddialar arasında. 

Tehdit Analizi Merkezi, 7 Ekim'deki Hamas saldırısının ardından açılarak Gazze savaşına odaklanan Nio Thinker gibi internet sitelerinin artık dikkatini ABD seçimlerine yönelttiğini iddia ediyor. 

Nio Thinker gibilerin Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ı eleştirerek Demokrat Parti'ye yakın gözüktüğü, Savannah Time gibi başka sitelerinse muhafazakarları hedef kitle olarak belirlediği bildiriliyor. 

Tehdit Analizi Merkezi'nin başındaki Clint Watts, raporla birlikte bir yazı yayımlayarak şu ifadeleri kullandı:

Seçimle ilgili gündemlere yönelik nüfuz çalışmaları için gerekli zemini hazırladılar. Özellikle salıncak eyaletlerde tartışmayı büyütmeyi ve seçmenleri etkilemeyi hedeflediği görülen kampanyaları başlatıyorlar.

Watts, İran bağlantılı kişilerin aktivist kılığına girerek ABD'deki siyasi ortamı provoke edebileceğini de savunuyor. 

Microsoft'un raporunda Tahran'ın bu yöndeki çalışmalarını yoğunlaştıracağı da öne sürülüyor. 

Geçen ayın sonunda da ABD'nin istihbarat birimleri düzenledikleri basın toplantısıyla İran'ın Trump'ı yererek ülkeyi karıştırmaya çalıştığını iddia etmişti. 

İran ise ABD'nin başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığı iddialarını reddediyor. 

Çin ve Rusya'nın seçime müdahale yönündeki çabalarını artırmaya çalıştığı ve Filistin meselesiyle ırkçılığı kaşıyarak şiddet çağrısı yaptığı da Microsoft'un iddiaları arasında.

Diğer yandan teknoloji devi, blog yazısında seçimlerdeki herhangi bir adayı desteklemediğini de vurguladı. 

X'in sahibi Elon Musk, bu seçimlerde açıkça Donald Trump'ı destekliyor. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, AP

DAHA FAZLA HABER OKU