"İsrail'in Guantanamosu'ndaki" işkencenin nasıl ortaya çıktığı aydınlandı

"Çıtayı o kadar düşürdük ki, ahlaki açıdan daha nasıl kötüleşebiliriz bilmiyorum"

İsrail askerlerine yönelik gözaltı kararının ardından radikal sağcılar, Necef Çölü'ndeki Sde Teiman'a baskın düzenlemişti (Reuters)

Gazze Şeridi'nde alıkonanların tutulduğu Sde Teiman gözaltı tesisinde Filistinlilere yapılan işkencenin boyutlarının, İsrail doktorları tarafından raporlandığı bildirildi. 

İsrail'in güneyinde yer alan Sde Teiman, 10 askerin Filistinli bir esire cinsel işkence yaptığı iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından gündemden düşmüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde olayla ilgili soruşturma sürecinin, bu Filistinli esirin durumunu gören İsrailli doktorlar tarafından yapılan bildirimle başladığı yazıyor. 

Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen sağlık görevlileri, Sde Teiman'a yakın bir sivil hastaneye getirilen Filistinli esirin kaburgalarının kırıldığını ve rektumunda "büyük olasılıkla yabancı bir cismin sokulmasından kaynaklanan ciddi bir yaralanma olduğunu" söylüyor.

Haberde, "yaralanma karşısında sağlık ekiplerinin şoke olduğu ve İsrail askerlerinin böyle bir şeyden sorumlu olabileceğine inanmakta güçlük çektiği" yazılıyor.

Gazeteye konuşan bir sağlık görevlisi şu ifadeleri kullanıyor: 

Epey dehşet vericiydi. Çıtayı o kadar düşürdük ki, ahlaki açıdan daha nasıl kötüleşebiliriz bilmiyorum. Bunların olabileceğinin farkındaydım ama böylesine hiç tanıklık etmemiştim.

İnsan Haklarını Savunan İsrailli Doktorlar adlı sivil toplum kuruluşundan Naci Abbas, bu vakanın esirin sivil bir hastaneye nakledilmesi ve onu tedavi eden kişilerin endişelerini dile getirmesi üzerine ortaya çıktığına dikkat çekiyor. 

İsrailli doktor Yoel Donchin de Filistinli mahkumu gördüğünü ve durumu karşısında şoke olduğunu söylüyor. 

Diğer yandan Abbas, avukatlarının Gazze ve Batı Şeria'da benzer cinsel saldırı ve işkence yöntemlerinden bahseden kişilerle görüştüğünü fakat bunlarla ilgili İsrail'in henüz herhangi bir soruşturma başlatmadığını belirtiyor.

WSJ, İsrail ordusunun yorum talebini reddettiğini aktarıyor. 
 


"İsrail'in Guantanamosu" diye anılan Sde Teiman'daki olayın ardından İsrailli yetkililer soruşturma başlatmış, askeri polis de merkezde çalışan 10 askeri gözaltına almıştı.

Bunun ardından bazı silahlı radikal sağcı gruplar, cinsel işkenceyle suçlanan askerlerin gözaltına alınmasını protesto ederek askeri üsse 29 Temmuz'da baskın düzenlemişti. 

İsrail ordusunun paylaştığı bilgilere göre askerlerden 5'i serbest bırakılırken, diğer 5'inin sorgusu devam ediyor.  

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden 3 Haziran'da yapılan açıklamada, 7 Ekim'deki savaştan bu yana Sde Teiman'da 36 kişinin öldüğü bildirilmişti. Gözaltı merkezinde daha sonra da ölümler yaşandı. Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti'nden 5 Ağustos'ta yapılan ortak açıklamada, 24 Aralık 2023'te kardeşiyle birlikte alıkonan Cibaliya sakinlerinden 26 yaşındaki Ömer Cüneyd'in Sde Teiman gözaltı merkezinde işkence sonucu öldüğü belirtilmişti. 

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri de İsrail'in alıkoyduğu Filistinlilere yönelik işkence uygulamalarının "insanlığa karşı önlenebilir bir suç" olduğunu bildirmişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU