İsrail'de askerlik isyanı: "Hiç kimse bunu beklemiyordu"

Zorunlu askerliğe karşı çıkan Harediler, "Genç Ultra Ortodoks erkeklere yönelik bu kadar korkunç bir Holokost hiç yaşanmamıştı" diyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bine dayanırken ateşkes anlaşması bekleyen İsrailliler hâlâ yaşadığı tahmin edilen 72 rehinenin geri gelmesi için eylem yapıyor (Reuters)

7 Ekim'deki Hamas saldırısından sonra başlayan Gazze savaşına katılan yedek İsrail askerlerinden Adi Hazan, birkaç ay boyunca ülkesine hizmet edip işine dönmeyi planlıyordu. Ancak 10 ay sonra hâlâ makineli tüfeğinin başında.

41 yaşındaki Hazan, bu süre zarfında Gazze'den Batı Şeria'ya sevk edildiğini ve başında duramadığı inşaat işinin batmak üzere olduğunu söyleyerek ekliyor:

Ne olacağını bilmiyorum. Hiç kimse bu durumun bu kadar uzun sürmesini beklemiyordu.

Gazze savaşının aylardır sürmesi, İsrail'in yedek askerleri göreve çağırmasını zorunlu kıldı. 

11. ayına doğru ilerleyen çatışmalar, Lübnan'da Hizbullah'la savaşa girilmesi ihtimaliyle birleşince yedek askerlerin gözü iyice korkuyor. 

Uzmanlar, geçmişte kısa süren savaşlarda başarı kazanan İsrail'in çatışmaların uzamasına hazırlıklı olmadığını söylüyor. 

Eski İsrail Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror da bu kişiler arasında:

Süre uzadıkça savaşan güçlere destek sağlamak daha da sorunlu oluyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Ortadoğu'da İran'ın desteklediği güçlerin yok edilmesinin neredeyse imkansız görüldüğüne işaret ederek savaşın uzamasının İsrail'e yaramayacağını bildiriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WSJ, sahadaki yedek asker sayısının, olağan görevindekilerin iki katına çıktığını da konuyla ilgili haberinde vurguluyor. 

İsrail ordusu, Gazze Savaşı'nda 300 askerinin öldüğünü, 4 binin üzerinde de yaralılarının olduğunu belirtirken bunların kaçının yedek asker olduğunu açıklamıyor. 

İş güç sahibi yetişkinlerin askere gitmesi, ülke ekonomisini de kötü etkiledi. 

Yedek askerlerin celbe icabet etmemesinin hapis cezası gibi sonuçları var. 

Diğer yandan İsrail'de yüzlerce Ultra Ortodoks Yahudi (Haredi) erkek, zorunlu askere alınmalarına karşı başkent Tel Aviv yakınlarındaki Tel Hashomer askerlik şubesinin önünde protesto düzenledi.

Harediler

Ultra Ortodokslar, "Yalnızca ilk bin kişi için mücadele etmiyoruz, Tanrı korusun, çocuklarınız da dahil olmak üzere hepimize ulaşacaklar" yazılı posterlerle mesaj verdi (AFP)


Ordunun ilk etapta 1200 Ultra Ortodoks Yahudi erkeğin askere alımı için şubelere gitmesi emrini göndermesinin ardından bugün yapılan eylemde polislerle arbede yaşandı.

İsrail'in kuruluşundan bu yana "genç Ultra Ortodoks erkeklere yönelik bu kadar korkunç bir Holokost'un" hiç yaşanmadığı savunuldu.


İsrail ordusundan ismini açıklamayan bir yetkili, Ultra Ortodoks Yahudilerin yalnızca yüzde 30'unun askerlik şubelerine kayıt yaptırmasının öngörüldüğünü Haaretz gazetesine belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Yüksek Mahkemesi, Haredi nüfusun tamamının zorunlu askerlikten muaf tutulmasını öngören farklı yasaları geçmişte "ayrımcı" ve "hukuka aykırı" oldukları gerekçesiyle iptal etmişti.

Çoğu dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor.

Kadın ve erkekler için İsrail'de üç yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. 

Harediler ise 26 yaşına kadar Tevrat kurslarında (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyor.

İsrail'de koalisyon ortağı Haredi partiler, "Tevrat eğitiminin temel hak olduğu" yönünde bir kanunu geçirerek temsil ettikleri kesimin askerlikten muaf tutulmasını yasal güvence altına almak istiyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU