Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

THY, bu gece yapılması planlanan İran seferlerini erteledi

Türk Hava Yolları (THY), İsrail ile İran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bu gece İran'a yapılması planlanan seferlerini yarına erteledi.

Edinilen bilgiye göre, İran'ın farklı şehirlerine yapılması planlanan seferler, yarın sabah saatlerinden itibaren icra edilecek.


Anayasa Mahkemesi'nin internet sayfası erişime açıldı

Anayasa Mahkemesi'nin internet sayfasında yaşanan sorunlar giderildi ve sayfa erişime açıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Whatsapp kanalı aracılığıyla yaptığı duyuruda Anayasa Mahkemesi'nin internet sayfasına erişimde yaşanan sorunların giderildiğini ve sayfanın erişime açıldığını açıkladı.


Polonya'dan vatandaşlarına "İsrail, İran ve Lübnan'a seyahat etmemeleri" uyarısı

Polonya Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler nedeniyle vatandaşlarına "İsrail, İran ve Lübnan'a seyahat etmemeleri" uyarısında bulundu.

Polonya Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan açıklamada, Orta Doğu'da son günlerde artan gerilim gerekçe gösterilerek, Polonya vatandaşlarına İsrail, İran ve Lübnan'a seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye edildi.

Açıklamada, "Güvenlik durumundaki istikrarsızlık, bu 3 ülkeden ayrılmanın giderek daha da zorlaşacağına inanmamıza neden oluyor." ifadesi kullanıldı.

Polonya haber ajansı PAP'ın haberinde, Polonya'nın ulusal hava yolu şirketi LOT'un güvenlik gerekçesiyle 3-4 Ağustos'ta Lübnan ve İsrail'e planlanan 8 uçuşunu iptal ettiği bilgisine yer verildi.


İsrail polisi, Haniye için dua eden 85 yaşındaki Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri'yi gözaltına aldı

İsrail polisi, İran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye cuma hutbesinde dua eden Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri'yi (85) işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan evinde gözaltına aldı.

Şeyh İkrime Sabri'nin bir aile üyesi, İsrail polisinin çok sayıda birlik ve sivil polisle işgal altındaki Doğu Kudüs'teki evine gelerek Mescid-i Aksa İmam Hatibi'ni gözaltına aldığı bilgisini paylaştı. İsrail polisi de yaptığı yazılı açıklamada, Şeyh İkrime Sabri'nin evinden alınarak ifadesinin alınması için bölge mahkemesine götürüldüğünü duyurdu.

İsrail, cuma hutbesinde Heniyye'ye dua eden Mescid-i Aksa İmam Hatibi hakkında soruşturma başlatmıştı.

Aşırı sağcı görüşleriyle öne çıkan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Şeyh İkrime Sabri hakkında başlatılan soruşturmaya destek verdiğini belirtmişti.

İçişleri Bakanı Moshe Arbel de Şeyh İkrime Sabri'nin Doğu Kudüs'teki "oturum izninin" (ikamet izni) iptal edilerek şehirden çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı. Arbel, Başsavcı Gali Baharav-Miara'ya gönderdiği mektupta Sabri'nin "oturum iznini" iptal etmeyi planladığını iletmişti.

İsrail makamları, son yıllarda Şeyh İkrime Sabri’yi birçok kez gözaltına almış, soruşturmaya tabi tutmuş, Mescid-i Aksa'ya girişine engel getirmiş ve yurt dışına çıkış yasağı koymuştu.

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'te kalıcı oturum statüsündeki Filistinlilerin oturumunu iptal ederek onları işgal altındaki Batı Şeria'ya gitmeye zorluyor.


Hamas yöneticilerinden Meşal: "Ne kadar öldürürse öldürsün pazarlık yapmayacağız ve İsrail’i tanımayacağız"

Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin cenazesinde, "pazarlık yapmayacaklarını, ödün vermeyeceklerini ve İsrail’i tanımayacaklarını" söyledi.

Meşal, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Heniyye için Katar'ın başkenti Doha'daki İmam Muhammed bin Abdulvehhab Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde konuştu.

Heniyye'nin Gazze kentinin Şati Mülteci Kampı'nda halkının arasında yaşadığını, halkının acılarını ve sevinçlerini paylaştığını söyleyen Meşal, "Sevgili kardeşimiz, liderimiz, şehit komutan Ebu el-Abd İsmail Abdusselam Heniyye mücahit olarak yaşadı ve Rabbine şehit olarak kavuştu." ifadelerini kullandı.

"İsrail'in yaşananlardan ders çıkarmadığını" savunan Meşal, "Yüzyıl boyunca bizim liderlerimizi öldürdüler peki ne oldu? Bir lider şehit oldu peşine diğeri geldi. Bir şehit gider yerine bir şehit dirilir. Ve böylece halkımız kurtuluşa doğru yolculuğuna devam eder." diye konuştu.

Tüm bunların Filistin halkını güçlendirmek dışında bir işe yaramadığını belirten Meşal, “Bizim mücahit olarak yaşadığımızı bilmiyorlar. Rabbimizin huzuruna şehit olarak varmak istediğimizi bilmiyorlar. Yolumuza devam edeceğiz.” dedi.

Tehditlerin kendilerini yıldıramayacağını vurgulayan Meşal, sözlerine şöyle devam etti:

Tehditler bizi zerre miktar ilkelerimizden uzaklaştıramaz. Filistin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine vatanımız olarak kalacak. Bizden ne kadar öldürürlerse öldürsünler pazarlık yapmayacağız, ödün vermeyeceğiz ve İsrail’i tanımayacağız. Tüm bölge ve dünya şunu bilsin ki İsrail çıldırdı. O yüzden her yeri hedef alıyor. İslam aleminin liderlerine sesleniyorum, ümmetin artık kendine gelme vakti geldi.


Fransa, vatandaşlarına İran'ı terk etmeleri çağrısı yaptı

Fransa, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğramasının ardından bölgede yükselmesi muhtemel askeri gerilim nedeniyle İran'daki vatandaşlarına bu ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İran'daki vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı.

Uyarıda, Haniye'nin suikasta uğramasının ardından İsrail ile İran arasında askeri gerilim yaşanma riskinin ciddi olması nedeniyle İran'daki Fransız vatandaşlarına bu ülkeyi mümkün olan en kısa sürede terk etmeleri istendi.

İran topraklarının tamamının seyahat uyarısı için kırmızı seviyede olduğu hatırlatılan uyarıda, "Fransız vatandaşlarının, hangi gerekçeyle olursa olsun, İran'a gitmemeleri resmi olarak tavsiye ediliyor." ifadesi kullanıldı.


NYT: ABD, Haniye suikastı sonrası Ortadoğu'ya ilave savaş uçağı göndermeye hazırlanıyor

New York Times (NYT) gazetesi, İran ve vekillerinin, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına karşılık İsrail'e saldırı düzenleme tehditlerine yanıt olarak ABD'nin Ortadoğu'ya ilave savaş uçakları göndermeye hazırlandığını belirtti.

NYT'ye konuşan bir askeri yetkili, Ortadoğu'daki Amerikan güçlerinin, savaş hazırlığını artırmak, ABD askerlerini ve müttefiklerini İran veya İran destekli milis gruplarından gelebilecek tehditlere karşı korumak için "gerekli önlemleri" aldığını söyledi.

Askeri yetkili, bölgede çatışmayı tırmandırıyormuş gibi görünmeden İsrail'i savunmaya yardımcı olmak için hangi tip uçaklardan kaç adet gönderilmesinin belirlenmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Ortadoğu'ya "mümkün olduğunca çabuk" şekilde ilave savaş uçağı gönderme hazırlıkları devam ederken, ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin da dahil, üst düzey yetkililerden sevkiyat için nihai onayın beklendiği kaydedildi.


Adana'da orman yangınına müdahale eden helikopter suya düştü

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Kozan ilçesinde, Kızlarsekisi Mahallesi'ndeki orman yangınına müdahale için 2 helikopterin havalandığını söyledi.

Helikopterlerden birinin kaza kırıma uğradığını belirten Köşger, "Helikopter maalesef su alım sırasında kaza kırıma uğradı. Helikopterdeki 5 personel kurtulmuş vaziyette sadece helikopter suya düştü. Personelin sağlık durumuyla ilgili sıkıntı yok" dedi.


İsrail, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nde Haniye için bayrağın yarıya indirilmesi sonrası büyükelçi yardımcısını bakanlığa çağırdı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, suikast sonucu öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye için Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nde bayrağın yarıya indirmesinin ardından büyükelçi yardımcısını bakanlığa çağırdı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Kantz "İsmail Haniye gibi bir katil için yas tutulmasına müsamaha göstermeyecektir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "Müzakerecileri öldürerek, diplomatları tehdit ederek barışa ulaşamazsınız" ifadelerini kullandı.


Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan MİT'in yönettiği takas operasyonuna ilişkin açıklama

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yönettiği takas operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Fransa'nın, Rusya'da aralarında Rus muhalif İlya Yaşin'in de bulunduğu birçok kişinin takas edilmesinin ardından ailelerin ve müttefik hükümetlerin duygularını paylaştığı belirtildi. "Fransa, özellikle bu kişilerin maruz kaldıkları tutukluluk koşulları ve sağlıklarına yönelik riskler göz önüne alındığında rahatladığını ifade ediyor." görüşüne yer verilen açıklamada, Fransa'nın, Rusya'da ve başka yerlerde tüm risklere rağmen ifade ve düşünce özgürlüğünü savunan kadın ve erkeklerin cesaretini andığı kaydedildi.

Açıklamada, "Düşüncelerimiz, başta vatandaşımız Laurent Vinatier olmak üzere, Rusya'da keyfi olarak tutuklu bulunan kişilerle. Fransa, onların derhal serbest bırakılmasını talep ediyor" ifadeleri kullanıldı. MİT, dün ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza atmıştı. Operasyonda takas edilenler arasında The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, Amerikalı eski deniz piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yaşin ve Rusya Federal Güvenlik Servisi Subayı Vadim Krasikov öne çıkıyor.


YKS tercih süresi uzatıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemlerinin 4 Ağustos'a uzatıldığını bildirdi. ÖSYM'den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının, 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla ikamet bilgisi, depremden etkilenen il haricinde olmakla birlikte bu illerdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören adayların da depremzede aday kontenjanından yararlanabilmesine ilişkin kararı gereği, ilgili adayların depremzede aday kontenjanından faydalanma durumları güncellenmiş olup 2024-YKS tercih işlemleri 4 Ağustos 2024 tarihi saat 23.59'a kadar uzatılmıştır.


İmamoğlu’dan “Instagram’a erişim engeli” getirilmesine ilişkin yorum: İletişim yasaklarının hiçbir topluma faydası yok, bu yanlıştan vazgeçin

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Instagram’a erişimin kısıtlanması ile ilgili açıklama yaptı.

Erişim kısıtlaması ile ilgili eleştirilerde bulunan İmamoğlu, yayınladığı videoda şunları söyledi:

Bugün yapılan kısıtlamayı ne yazık ki sıradan, aynı zamanda anlamsız ve kimi zaman şunu da söylemek lazım, güçsüz yöneticilerin başvurduğu bir usul olarak yorumluyorum.

Bu böyle olmaz, meseleleri böyle çözemezsiniz, yasaklayarak çözemezsiniz ya da bir bahane uydurarak bu şekilde yasaklamanın yarın farklı uygulamalara evrileceği konusunda da hesabını veremezsiniz. Bugün yapılan bu kısıtlamayı özgürlüklere yapılan bir müdahale olarak görüyorum.

Çoğu zaman herkesin hakkında beğenilen beğenilmeyen çok ne yazık ki bazen çok kötü bazen çok farklı seviyelere erişecek kadar bu alanları kendi silahı gibi kullanan anlayışların böylesi bir müdahaleye başvurmalarını da üzüntüyle karşıladım, belirtmek isterim.

Bu tür kısıtlamalara karşıyız. Bunu yapmayın. Bunun bu ülkeye, milletimize hiçbir faydası yok. Yeter ki biz milletçe, devletimizle, ülkemizin kurumlarıyla doğru yolda, doğru eksende bir hareket tarzımız olsun. Hiçbir şeyden korkmaya ve endişe etmeye gerek yok. Lütfen kimsenin erişim haklarını kısıtlamayın. Bakın biz Yöntem bulduk ve hala erişiyoruz insanlarımıza. Herkes buluyor. Bu yaptığınızda yanınızda kalıyor.


İsviçre hava yolu şirketi, Zürih ile Tel Aviv arasındaki uçuşları askıya aldı

İsviçre Uluslararası Hava Yolları (Swiss), Orta Doğu yaşanan son gelişmeler nedeniyle Zürih ile Tel Aviv arasındaki uçuşları karşılıklı durdurdu. Havayolu şirketinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Zürih-Tel Aviv arasında uçuşlar, 8 Ağustos'a kadar "mürettebat ve yolcuların güvenliği" gerekçesiyle askıya alındı. Öte yandan, 29 Temmuz'da Zürih ile Beyrut arasındaki uçuşların askıya alınma süresi de 12 Ağustos'a kadar uzatıldı. Bu aksamalardan etkilenen yolcular, daha sonraki bir tarihe rezervasyon yaptırabilecek veya geri ödeme talep edebilecek.


AA Finans'ın temmuz ayı Enflasyon Beklenti Anketi açıklandı: Temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,51 oldu

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,51 arttığını tahmin ediyor. AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 5 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,51 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 3,00 en yüksek yüzde 4,50 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,20 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi, haziranda yüzde 1,64 artış kaydetmişti.


Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu’nda bayraklar yarıya indirildi

Türkiye'nin, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğraması üzerine ilan ettiği milli yas nedeniyle Tel Aviv Büyükelçiliği ve Filistin nezdindeki Kudüs'teki Başkonsolosluğunda bayraklar yarıya indirildi. Heniyye'nin suikasta uğraması üzerine Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edilirken Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerinde de ulusal yas nedeniyle bayraklar yarıya indirildi. Bu kapsamda Türkiye'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliği ve Kudüs'te bulunan Filistin nezdindeki Başkonsolosluğunda da bayraklar yarıya indirildi.

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin öldürülmesinin ardından Türk bayrağının Tel Aviv'deki Türkiye Büyükelçiliği'nde yarıya indirilmesini sert bir şekilde eleştirdi

Hamas terör örgütünün lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın ardından Tel Aviv'deki Türk büyükelçiliğinde Türk bayrağının yarıya indirilmesinin ardından Türkiye'nin İsrail büyükelçi yardımcısının sert bir kınama için çağrılması emrini verdim.

İsrail Devleti, 7 Ekim'de tecavüz ve cinayet eylemlerini gerçekleştiren Hamas terör örgütünün elebaşı olan, hatta elleriyle şükran duası yapan İsmail Haniye gibi bir katilin mateme katılma ifadelerini kabul etmeyecektir. Televizyonun arka planından yukarıda izlediği korkunç görüntüler karşısında arkadaşlarına teşekkür ederek, katillere başarılar diledi.

Büyükelçilik temsilcileri yas tutmak istiyorlarsa Türkiye'ye gitsinler, terör örgütü Hamas'ı kucaklayan, onun cinayet ve zulümlerine destek veren efendileri Erdoğan'la birlikte yas tutsunlar.

 


İTO temmuzda fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı

İstanbul'da, temmuzda fiyatı bir önceki aya göre en çok artan ürün limon, en çok düşen ürün ise kadın bluzu oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO), temmuz ayında kentte perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünlerle değişim oranlarını açıkladı. Buna göre, İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 111'inin perakende fiyatı arttı, 49'unun fiyatı düştü, 82 ürünün fiyatında ise değişim olmadı. Temmuz ayında yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan limon, yüzde 53,34 ile fiyatı en fazla artan ürün oldu.

Fiyatlar, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubundaki yardımcı okul kitaplarında yüzde 50,51, konut harcamaları grubundaki elektrikte yüzde 38, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan taze fasulyede yüzde 33,31 arttı. Sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubundaki röntgen çekimi ücreti yüzde 23,66, laboratuvar tahlil ücreti yüzde 23,61 ve hastane ameliyat ücreti yüzde 22,68 artış gösterdi.

Temmuzda giyim harcamaları kadın giyimi alt grubunda yer alan bluz fiyatları yüzde 18,31 geriledi. Böylece kadın bluzu, fiyatı en fazla azalan ürün oldu. Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler, çocuk giyimi alt grubunda yüzde 13,14 ile çocuk bluzu, kadın giyimi alt grubunda yüzde 10,24 ile etek, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yüzde 10 ile erik, kadın giyimi alt grubunda yüzde 9,73 ile elbise, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yüzde 8,73 ile kavun, yüzde 8,10 ile patlıcan ve yüzde 7,44 ile armut olarak kayıtlara geçti.


TMO, 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını belirledi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için 132 lira olarak belirledi. Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, söz konusu fiyatlar, hasat dönemi öncesinde, fındık üreticilerinin depolama ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması ve pazarlama kaynaklı yaşanabilecek sıkıntıların giderilmesi amacıyla kararlaştırıldı. Bu kapsamda, 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre, levant kalite için kilogram başına 130 lira, Giresun kalite için kilogram başına 132 lira oldu.

Bakanlığın üreticilere vereceği alan bazlı destek, mazot ve gübre desteğiyle birlikte düşünüldüğünde, levant kalite için ortalama fiyat kilogram başına 133 lira, Giresun kalite için ise 135 lira olacak. Yüksek randımanlı fındığa (50 randımanın üzerindeki her artı 1 randıman için) kilogram başına 1,3 lira ilave fiyat verilecek. TMO, fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, depolama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamladı. Üreticiler 12 Ağustos'tan itibaren TMO iş yerleri ile "www.tmo.gov.tr" adresi ve "e-Devlet" üzerinden randevularını alabilecekler.


ABD Venezuela'da Maduro'nun rakibini seçimlerin galibi olarak tanıdı

ABD dün, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun rakibi ve muhalefetin adayı olan Edmundo Gonzalez'i Venezuela'daki tartışmalı başkanlık seçimlerinin galibi olarak tanıdı ve Maduro'nun kazandığı iddiasını reddetti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada, "Kanıtlar göz önüne alındığında, ABD ve en önemlisi Venezuela halkı için Edmundo Gonzalez Urrutia'nın Venezuela'nın 28 Temmuz başkanlık seçimlerinde en çok oyu aldığı açıktır" dedi.

Başkanlık seçim sonuçları üzerindeki anlaşmazlık Venezuela'da protestolara yol açmış, Venezuela seçim konseyi 2013'ten bu yana iktidarda olan Maduro'yu yüzde 51 oyla 28 Temmuz seçimlerinin galibi ilan etmişti. Ancak muhalefet, yaklaşık yüzde 90'ını saydığı oyların, Gonzalez'in yarışmadan önce yapılan bağımsız anketlere paralel olarak görevdeki başkanın iki katından fazla destek aldığını gösterdiğini belirtiyor.

Muhalefet liderlerinin korunması ve güvende tutulması çağrısında bulunan Blinken, "Venezuela'da demokratik normların yeniden tesis edilmesi sürecine tam destek veriyoruz ve uluslararası ortaklarımızla birlikte bu süreci desteklemenin yollarını değerlendirmeye hazırız" dedi.


Trump, temmuzda 138,7 milyon dolar bağış topladı

ABD'de eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın seçim kampanyası için temmuzda 138,7 milyon dolar bağış toplandığı bildirildi.

Trump'ın seçim kampanyasının resmi internet sitesinden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, Trump'ın seçim kampanyası için toplanan bağış miktarının temmuzda 138,7 milyon dolar olduğu, toplam rakamın ise 327 milyon dolara ulaştığı kaydedildi.


İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın adresinde "iki yabancı adına kayıtlı ikamet izni çıktığı" haberlerine ilişkin açıklama

Göç İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın adresinde "iki yabancı adına kayıtlı ikamet izni çıktığı" haberlerine ilişkin, 9 Mayıs 2024'te yanlış adres beyanıyla ilgili durumun tespit edildiğini, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın adresinde "iki yabancı adına kayıtlı ikamet izni çıktığı" haberleri üzerine açıklama yapma gereği duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

9 Mayıs 2024'te yanlış adres beyanıyla ilgili durum Göç İdaresi Başkanlığımızca tespit edilmiş olup konuya ilişkin 10 Mayıs 2024'te mülkiye müfettişi görevlendirilmiştir. Mülkiye müfettişinin ilk tespitleri doğrultusunda N.N. ve A.H. adlı 2 Azerbaycanlı askeri öğrenci ile 2 sivil şahıs hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.


Haniye’nin cenaze törenine Türkiye’den üst düzey katılım

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek cenaze törenine Türkiye’den üst düzey isimler katılacak.

Cenaze törenine katılacaklar arasında, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile birlikte Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın yer alacak.


Şanlıurfa'da 5 çocuğun öldüğü kazaya karışan ehliyetsiz sürücü teslim oldu

Şanlıurfa'da 5 çocuğun hayatını kaybettiği trafik kazasına karışan ve ehliyeti bulunmayan otomobil sürücüsü Mustafa K, polise teslim oldu. Akçakale kara yolundaki Eyyübiye Millet Bahçesi yakınlarında gece saatlerinde, kontrolden çıkan otomobilin kaldırımdaki yayalara çarpması sonucu 5 çocuğun öldüğü, 3 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin soruşturma sürüyor. Ehliyetsiz olduğu belirtilen araç sürücüsü Mustafa K. (19), yanındaki Ş.İ. ile kazadan bir süre sonra polis merkezine giderek teslim olduğu öğrenildi.

Olayda hayatını kaybeden 5 çocuğun Şanlıurfa Mehmet Akif İnal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgundaki otopsi işlemleri tamamlandı. Ailelerine teslim edilen cenazeler, toprağa verilmek üzere Siverek ilçesine gönderildi. Kazada yaralanan 3 kişinin tedavileri de Şanlıurfa Mehmet Akif İnal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürüyor. Kazada hayatını kaybeden Rukiye (9) ve Serhat İsi (7) kardeşlerin babası Mehmet İsi'nin gece boyunca ameliyata alındığı ve hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. İsi ailesinin en büyük evlatları Abdulselam (12) İsi ile anne Zeynep'in (31) tedavileri de aynı hastanede sürdüğü ve durumlarının iyiye gittiği belirtildi.

Akçakale kara yolundaki Eyyübiye Millet Bahçesi yakınlarında dün akşam saatlerinde kontrolden çıkan 34 GB 7089 plakalı otomobilin kaldırımdaki yayalara çarpması sonucu Gülbahar (9), Leyla (5) ve Muhammed (8) kardeşler ile kuzenleri Rukiye (9) ve Serhat (7) İsi kardeşler hayatını kaybetmiş, 2 çocuğun anne-babasıyla 1 kardeşi de yaralanmıştı.


Emekli maaş farkları 7 Ağustos'ta hesaplara yatırılacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi kapsamında farkların 7 Ağustos'ta hesaplara yatırılacağını duyurdu. SGK'dan yapılan açıklamada, "En düşük emekli aylığı tutarının 2024 yılı Temmuz ödeme dönemi itibarıyla 12 bin 500 liraya yükseltilmesi kapsamında fark aylık ödemeleri 7 Ağustos'ta yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.


Biden: Haniye'nin öldürülmesi ateşkes sağlanmasına yardımcı olmayacak

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin Gazze'de ateşkese varılmasına yardımcı olmayacağını söyledi.

Biden, dün Rusya'nın serbest bıraktığı tutukluları taşıyan uçağın indiği Maryland'deki askeri üste yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile dün konuştuğunu da ifade etti.


Fars Haber Ajansı: Haniye suikastında havadan karaya roket kullanıldı

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikasta ilişkin ilk incelemelerde suikastın havadan karaya atılan bir roketle gerçekleştirildiğinin belirlendiğini yazdı.

Devrim Muhafızları Ordusuna yakınlığıyla bilinen yarı resmi Fars Haber Ajansı, İran'da resmi misafir olarak bulunduğu konutunda suikasta uğrayan Hamas lideri Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin ilk incelemelere dair edindiği bilgileri paylaştı.

Tahran'ın kuzeyinde Haniye'nin misafir olarak bulunduğu konutun dördüncü katına havadan karaya bir roketin atıldığını ve patlama sonucunda Haniye'nin bulunduğu odanın pencereleri ve tavanının tahrip olduğu ifade edildi.

İncelemelerde, suikastın kesinlikle İsrail tarafından gerçekleştirilen "askeri bir eylem" olduğunun belirlendiği kaydedildi.


Bakan Fidan, Haniye’nin cenaze töreni için Katar’da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas yöneticilerine taziyelerini sundu.

Bakanlığın X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, "Bakanımız Hakan Fidan, Doha’da Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal’e taziyelerini iletti." ifadesi kullanıldı. Paylaşımda Fidan'ın Meşal ile görüşmesinde İsmail Heniyye’nin oğullarından Abdüsselam ve Hemmam Heniyye'nin de hazır bulunduğu bildirildi.


9 ilde bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı

Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin, İstanbul ve Samsun'da bulunan bazı alanlar orman sınırları dışına çıkartıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin, İstanbul ve Samsun'da sınır ve koordinatları belirlenen alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verildi. Orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.


Enerjide acele kamulaştırma kararları

Konya, Aksaray ve Kırklareli'nde çeşitli enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, "Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisleri Kapasite Artırım Projesi"nin yapımı amacıyla Konya ve Aksaray illeri sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar ile proje kapsamında inşa edilecek sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazlar, mülkiyet şeklinde ya da daimi/geçici irtifak hakkı kurulmak suretiyle Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılacak. Evrencik RES Elektrik Üretim Tesisinin kapasite artışının sağlanması amacıyla Kırklareli'nde bulunan bazı taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.


"Siberağ-3" operasyonlarında 68 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde 23 ilde operasyonlar yapıldığını belirtti.

Operasyonların "nitelikli dolandırıcılık", "nitelikli hırsızlık", "çevrimiçi çocuk müstehcenliği ve tacizi", "futbol ve diğer spor müsabakalarında bahis ve şans oyunları düzenlenmesi hakkında kanuna muhalefet" suçlarına yönelik düzenlendiğini aktaran Yerlikaya,"Kara Vatan'da olduğu gibi Siber Vatan'da da 7 gün 24 saat suç ve suçlularla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek" ifadesini kullandı. Yerlikaya, operasyonlarda haklarında arama kaydı bulunan 68 şüphelinin gözaltına alındığını kaydetti.


Biden, Ankara'daki takas operasyonuyla ABD'ye dönenleri havalimanında karşıladı

ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yönetiminde Ankara’da yapılan takas operasyonuyla ABD'ye dönen kişileri havalimanında karşıladı.

MİT, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza atmıştı.

Operasyonda takas edilenler arasında The Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç, ABD'li eski Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yaşin, Rusya Federal Güvenlik Servisi subayı Vadim Krasikov öne çıkıyor.

AA-20240802-35295722-35295711-BIDEN_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_ABDYE_DONENLERI_HAVALIMANINDA_KARSILADI.jpg
Fotoğraf: AA

23 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi

Dün yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı  30 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 455 albayın görev süreleri 2 yıl uzatıldı. 31 general ve amiral emekliye sevk edildi. Halen 281 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla 327 olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) komuta kademesinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararnameyle, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun görev süresi 1 yıl uzatıldı.


Milli yas ilanının ardından başkentte bayraklar yarıya indirildi

Türkiye genelinde, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da 31 Temmuz 2024 tarihinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından bir günlük milli yas ilan edildi.

Bu kapsamda, Ankara'da gece yarısından itibaren Türk bayrakları yarıya indirildi.

AA-20240802-35295648-35295641-MILLI_YAS_ILANININ_ARDINDAN_BASKENTTE_BAYRAKLAR_YARIYA_INDIRILDI.jpg
Fotoğraf: AA

Instagram'a erişim engeli getirildi

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirdi

Erişim engelinin nedeni hakkında yetkililerden resmî bir açıklama yapılmazken BTK’nın sayfasındaki açıklamada, “instagram.com, 02/08/2024 tarihli 490.05.01.2024.-608983 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi

GT8suwWXAAAxhEK.jpeg
Fotoğraf: BTK

Putin, Ankara'daki takas operasyonuyla Rusya’ya dönenleri havalimanında karşıladı

Putin, başkent Moskova’daki Vnukovo Havalimanı’na gelerek burada takasla Rusya’ya iade edilen kişilerin uçaktan inmesini bekledi. Uçaktan inenlerin tek tek elini sıkan Putin, ardından takas edilen kişilerle kırmızı halı üzerinde havalimanı binasına girerek burada bir konuşma yaptı.

Rusya’ya verdikleri yemine sadık kaldıkları için teşekkür eden Putin, kendilerine devlet nişanı verileceğini söyledi.

Putin’e burada Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov ve Rusya Dış İstihbarat Servisi (SRV) Başkanı Sergey Narışkin eşlik etti.

Karşılamada Rusya Muhafız Alayı da hazır bulundu.

MİT, bugün ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza atmıştı.


Şanlıurfa'da kontrolden çıkan aracın çarptığı 5 çocuk hayatını kaybetti

Şanlıurfa'da kontrol çıkan aracın kaldırımdaki yayalara çarpması sonucu 5 çocuk hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.

Akçakale kara yolundaki Eyyübiye Millet Bahçesi yakınlarında kontrolden çıkan bir otomobil, kaldırımdaki yayalara çarptıktan sonra park halindeki 2 araca çarpıp durabildi.

Kaza sırasında kaldırımdaki 2 çocuk olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada yaralanan 6 kişi ise ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Tedavi altına alınan 3 çocuk daha kurtarılamadı.

Hastanede tedavileri süren 3 yaralıdan birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Olay yeri incelemesinin ardından kazaya karışan araçlar çekici yardımıyla bölgeden götürüldü. Belediye ekiplerinin gerçekleştirdiği temizlik çalışmalarının ardından Akçakale yolu yeniden trafiğe açıldı.

Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Kasim Gulpinar ile olay yerinde incelemelerde bulunan Vali Hasan Şıldak, gazetecilere, Eyyübiye ilçesi Akçakale yolunda elim bir trafik kazasını yaşandığını söyledi.

Kazanın detaylarına ilişkin bilgiler paylaşan Şıldak, şöyle konuştu:

Kaza, seyir halindeki bir aracın, bilinmeyen bir nedenle kontrolden çıkıp yolun kenarındaki yaya vatandaşlarımıza ve park halindeki 2 araca çarpması suretiyle meydana geldi. Maalesef 5 vatandaşımızı kazada kaybetmiş bulunuyoruz ve ne yazık ki bunlar çocuk yaştaki vatandaşlarımız. Yaş tespitleri yapılacak. 2 çocuğumuz olay yerinde, 3 çocuğumuzu da hastanede tedavi esnasında kaybettik. 2'si çocuk 3 vatandaşımız da yaralı. Bu yaralılardan birinin daha durumu ağır. Tedavileri sürüyor. Ekiplerimiz olayın oluş sebebini ve sorumluları belirleyecek.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU