Yavaş ve İmamoğlu'ndan Kaboğlu'nun açıklamalarına tepki

İstanbul Barosu Başkanlığına seçilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun yeni anayasa açıklamasına Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanları tepki gösterdi

Kolaj: Independent Türkçe

İlk dört maddeyi işaret eden Kaboğlu "Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir" açıklamasını yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaboğlu şunları söyledi: 

İbrahim Kaboğlu, kitaplarında da yazdı, konuşmalarında da dile getirdi. Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi tıpkı 2001’de yapıldığı gibi. 1995’te Başlangıç kısmındaki ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 değişikliğinde ise Madde 14’e ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik Cumhuriyet' tanımı kondu. O zaman 1961’de öngörülmüş olan ‘İnsan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Yani daha ileriye götürüldü. Anayasa Mahkemesi de artık bu kavramı kullanmaya başladı.

Kaboğlu'nun bu açıklamasına ilk tepki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan geldi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kaboğlu'nun "Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir" sözlerini alıntılayan Yavaş, şu ifadeleri kullandı:

AY m.4 çok net hocam. AYM iki defa bu konuda karar verdi ve 4. madde ilk 3 maddeyi koruduğu için kendisi de değiştirilemez dedi. Size göre olumlu olması durumu değiştirmiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, Kaboğlu'nun açıklamasını "Kötü bir başlangıç" olarak yorumladı. İmamoğlu şunları söyledi:

Anayasanın ilk dört maddesi gayet olumlu bir şekilde tariflenmiştir ve bu dört madde mevzu edilecek bir durumu yoktur. Kaboğlu’nun açıklamasını çok talihsiz bir başlangıç açıklaması görüyorum.  Bugünden ürettiği polemik hem kendi iç düzenine, hem de kapsadığı baro anlayışına ters. Bulunduğu makamda kişisel görüşlerini açıklayabilir ama bundan ziyade baro bakışını temsil etmelidir. Kötü bir başlangıç yapmıştır, üzüldüm şahsı adına.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU