ABD'de kürtaj kısıtlamaları tehlikeli yöntemlere başvurulmasına yol açıyor

Kadınlar alkol aldıklarını, kendi karınlarına vurduklarını veya vücutlarına cisimler soktuklarını bildirdi

Kürtaj hakları protestocuları 24 Haziran 2022'de Iowa'nın Des Moines kentinde, Roe-Wade kararı iptal edilerek ülke çapında kürtaja erişimi sonlandırdıktan sonra bir gösteriye katılıyor. Yüksek Mahkeme'nin iki yıl önceki kararının ardından daha fazla kadın hamileliklerini sonlandırmak için tehlikeli yöntemlere başvuruyor (AP)

Bir araştırma, ABD Yüksek Mahkemesi'nin iki yıl önce ülke çapında kürtaja erişimi kaldıran kararından sonra daha fazla kadının hamileliğini sonlandırmak için tehlikeli yöntemlere başvurduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Haziran 2022'de mahkeme Roe-Wade kararını iptal ettikten sonra hamileliğini kendi başına sonlandırmaya çalıştığını bildiren üreme çağındaki kadınların yüzde 2,4'ten yüzde 3,3'e çıktığını keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı günü hakemli tıp dergisi JAMA'da yayımlanan çalışma, kadınların kullandığını bildirdiği yöntemler arasında bitki yeme, alkol alma, kendi karnına vurma, vücuduna bir cisim yerleştirme ve ağır eşyalar kaldırmanın bulunduğunu aktardı.

Araştırma, daha sonra bazı kadınlarda ağrı, kanama ve ateş de dahil olmak üzere tıbbi müdahale gerektiren komplikasyonlar görüldüğünü belirtti. Diğer vakalarda kadınlar klinikte kürtaj yaptırdı veya hamileliğini sürdürdü.

Araştırmanın ortak yazarı, San Francisco'daki California Üniversitesi'nde epidemiyolojist olan Dr. Lauren Ralph, The Associated Press'e "Elimizdeki veri, kürtaja erişimi zorlaştırmanın insanların kürtaja daha az istek veya ihtiyaç duyduğu anlamına gelmediğini gösteriyor" dedi.

Anketi yanıtlayanlardan bazıları reçetesiz alınabilen ilaçlar kullandığını bildirdi. Bazıları, sağlık sisteminin dışında temin ettikleri acil doğum kontrol haplarıyla misoprostol ve mifepriston kürtaj haplarını kullandı.

Mifepriston, kullanımı güvenli olan ve bu sene Yüksek Mahkeme'deki bir davada itiraz edilen bir kürtaj ilacı. Ülkenin en yüksek mahkemesi geçen ay davayı düşürerek itirazı bir süreliğine sonlandırmıştı. Fakat Axios, halihazırda bazı Cumhuriyetçi yasa koyucularının yeni bir dava açmaya yemin ettiğini bildiriyor.

Araştırmada yer almayan Pittsburghlü bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Grace Ferguson, çalışma için "bunca zamandır yaptığımız açıklamayı (doğruluyor): Eğer resmi kurumlarda (kürtaj) yaptırmayı zorlaştırırsanız, insanlar gayriresmi yollarla yapar" dedi.
 

afpkürtaj.jpg
Kürtaj hakları aktivistleri, ABD Yüksek Mahkemesi önünde mifepristona erişime itiraz eden davayı protesto ediyor. Geçen aylarda ülkedeki en yüksek mahkeme bu yasal itirazı düşürdü fakat bazı Cumhuriyetçi yasa koyucular yeniden açmak için yemin etti (AFP)


Dobbs-Jackson kararının ardından kürtaj, hepsi Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan 14 eyalette birkaç istisna dışında tamamen yasaklanmıştı. Bu, pek çok kişinin hayati tehlike taşıyan hamilelikleri sürdürmeye zorlandığı anlamına geliyor.

34 yaşındaki Breanna Cecil daha önce The Independent'a, Tennessee'de gelecekte çocuk sahibi olma yetisini ortadan kaldıran bir hamilelik için kürtaj talebinin reddedildiğini anlatmıştı.

Geçen aylarda Cecil, The Independent'a "Tennesse eyaleti benim doğurganlığımı elimden aldı" demişti.

(Eyaletteki yasa koyucular) yürürlüğe soktuğu bu korkunç yasalarla aile sahibi olma yani kendi biyolojik aileme sahip olma şansımı elimden aldı.

Diğerleri, eyalet dışındaki en yakın kürtaj kliniğine yüzlerce kilometre seyahat etmek zorunda kalmıştı.

Axios, güneydeki bazı county'lerde (sözcük anlamı kontluk; ABD ve BK’de yer alan Türkiye’de karşılığı olmayan idari birim -çn.) yaşayanların 1126 kilometreden daha fazla yol aşması gerektiğini aktarıyor. Roe-Wade kaldırılmadan bir yıl önce, Haziran 2021'de yalnızca 216 county'de yaşayanlar bu mesafeyi katetmek zorundaydı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU