NYT'den Türkiye yazısı: "Erdoğan neden sokak köpeklerinin peşine düştü?"

"Diğer her şey başarısız olduğunda suçu köpeklere atın"

Yazıda, 20. yüzyılın başlarında Sivriada'ya bırakılan on binlerce köpek de anıldı (AFP)

Türkiye'de süren sokak köpekleri tartışması, dünya basınının da dikkatini çekiyor. Son olarak ABD'nin New York Times (NYT) gazetesinde yazar ve gazeteci Kaya Genç imzasıyla bir yazı yayımlandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makale, NYT'nin internet sitesinin anasayfasında "Erdoğan, Türkiye'deki sokak köpeklerinin peşine neden düştü?", iç sayfasındaysa "Diğer her şey başarısız olduğunda suçu köpeklere atın" başlıklarını taşıyor. 

1981'de İstanbul'da doğan yazar, kentin merkezindeki evinden çıktığında kendisini çevreleyen köpeklerin sevgi ve gıda dilendiklerini anlatarak makalesine başladı. 

Bazılarının aşırı şişman, bazılarınınsa bir deri bir kemik olduğunu söyledi. 

Genç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meclise getirdiği yasa tasarısıyla tartışmaların alevlendiğini anımsattı. 

AFP

Kimi tahminlere göre ülkede 4 milyona yakın sokak köpeğinin yaşadığını hatırlatan yazar, pek çok kişi için onların Türkiye fikriyle özdeş olduğunu savundu (AFP)


Bazılarının köpeklerin insanlara doğrudan ya da trafik kazasına yol açmak gibi dolaylı yollarla zarar verdiğini vurguladığını, tasarıya kendisi gibi karşı çıkanlarınsa ötanazi yerine kısırlaştırmayı savunduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Hükümet için meselenin aslında köpeklerle ilgili olmadığı hissini aşamıyorum. Bay Erdoğan suçu başkasının üzerine atma konusunda uzun süredir uzman konumunda. 20 yılı süren iktidarı döneminde entelektüeller, gazeteciler, mülteciler ve diğerlerini Türkiye'nin sorunlarının kaynağı olarak gösterdi. Ekonominin sendelemesi ve ilkbahardaki belediye seçimlerinde alınan zayıf sonuçlarla birlikte o ve partisi, insanların öfkesini yönlendirebileceği başka bir adres arıyor.

Türkiye'nin en yüksek enflasyon oranlarından birine ulaştığı hatırlatılan yazıda, yerel seçimlerdeki belirleyici faktörün köpek korkusundan ziyade geçim derdi olduğu savunuldu.

Osmanlı döneminden beri sokak hayvanlarının bu coğrafyada sevildiği belirtilerek Mark Twain'in de İstanbul'a geldiğinde köpeklere dikkat ettiği anımsatıldı. 

Meclis

Bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek (AA)


Sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmeye devam ediliyor. 

Komisyonda yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından teklifin 4 maddesi daha dünkü görüşmelerin sonunda kabul edildi. Böylece kabul edilen toplam madde sayısı da 7 oldu.

Bu maddelere göre, bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. 

Bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki 9. maddesindeki şu hükümler uygulanacak:

Hayvanlara ötanazi yapmak yasak olacak ancak hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Görüşmeler bugün de sürüyor. 

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU