Seul'den Kuzey Kore'ye "sert" uyarı: "Çok ağır bir bedel ödersiniz"

Güney Kore hoparlörlerden "tam kapsamlı" yayına başlayıp sınırın ötesine son ses propaganda mesajları dinleteceğini söylüyor

Muhtemelen Kuzey Kore'nin gönderdiği balon, 10 Temmuz'da Güney Kore'nin Incheon kentindeki bir çeltik tarlasında (AP)

Güney Kore, Pyongyang'ın yine bir dizi çöp balonunu sınırın ötesine uçurmasının ardından Kuzey Kore'nin "çok ağır bir bedel" ödeyeceği uyarısında bulunurken, Seul üst üste 4. gün propaganda hoparlörlerinden yayın yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, görünüşe göre balonların sınırı geçtikten sonra başkent Seul'ün kuzeyine doğru uçtuğunu açıkladı.

Kuzeybatının en kalabalık ili Gyeonggi'de yaşayanlara gökyüzünden düşen cisimlere karşı tetikte olmaları ve enkaza dokunmamaları tavsiye edildi.

Pazar günü Güney Kore "tam ölçekli" hoparlör yayınlarıyla karşılık vereceğini söylerken, Kuzey'in eylemlerinin tansiyonu yükselttiği ve çok ağır sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey'in balon fırlatmasını "kaba" ve "utanç verici" diye niteleyen Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, "Birkaç kez uyardığımız gibi, ordu bugün saat 13.00'ten itibaren tüm cephelerde tam ölçekli hoparlör yayınları gerçekleştirecek" dedi.

Sınır

Güney Kore askerleri pazar günü Güney Kore'nin Kuzey Kore sınırı yakınlarındaki Paju kentinde dikenli tel örgü boyunca devriye geziyor (AP)​​​​​


İki Kore, bu tür taktikler kullanmalarını engelleyen 2018 tarihli gerilimi azaltma anlaşmasının askıya alınmasının ardından Soğuk Savaş tarzı bir psikolojik savaşla gerilimi tırmandırıyor.

Kuzey Kore mayısta atık kağıt, kumaş parçaları, sigara izmaritleri, atık piller ve gübre taşıyan büyük balonlar uçurmaya başladı ve o tarihten bu yana 2 binden fazla balon Güney Kore'ye indi.

Balonlar bölge sakinlerinin uyarılmasına, uçakların rotadan sapmasına ve balonların piste inmesinin ardından Seul'ün Incheon Uluslararası Havalimanı'nın kısa süreliğine kapatılmasına yol açtı.

Mayıstan bu yana gerçekleşen 9. fırlatma olan pazar günkü son fırlatma, Güney Kore hoparlörlerinden Kuzey Kore'ye doğru günlerce yayın yapılmasının ardından geldi. Yayınlar da perşembe günkü bir balon fırlatmasına karşılık yapılmıştı.

Yonhap'ın haberine göre yayınlar cuma, cumartesi ve pazar günleri sabah 6'dan akşam 10'a kadar ağır tahkimatlı sınırın yakınına yerleştirilen hoparlörlerden yapıldı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Kuzey Kore ordusunun cephe bölgelerindeki gerilimi tırmandırıcı eylemleri çok ağır bir bedel ödemesine yol açabilir ve bu durumun tüm sorumluluğunun Kuzey Kore rejimine ait olduğuna dair sert bir uyarıda bulunuyoruz" dendi.
 

Gözlem Noktası

Ziyaretçiler Güney Kore'nin Paju kentindeki Birleşme Gözlem Noktası'ndan Kuzey Kore tarafını izliyor (AP)​​​​​​​


Hoparlörler K-pop şarkıları ve BTS üyesi Jin'in Paris Olimpiyatları öncesinde meşale taşıması ve Kuzey Koreli üst düzey bir diplomatın yakın zamanda iltica etmesi gibi Kuzey Korelilere ulaşması yasak olan haberleri son ses yayımlıyor.

Güney Kore medyasına göre yayınlarda ayrıca Kuzey Kore askerlerinin sınırdaki mayın döşeme çalışmaları "cehennem gibi, köleliği andıran yaşamlar" diye nitelendi.

Bu yayınlar gündüzleri yaklaşık 10 km, geceleriyse 24 km uzağa ulaşabiliyor.

Anlaşmanın askıya alınmasının ardından Güney Kore ordusu 9 Haziran'da bir uyarı olarak propaganda yayınlarına yaklaşık iki saatliğine yeniden başlamış ancak daha fazla gerginlikten sakınmak için bunları tekrar kullanmaktan kaçınmıştı.

Güney Kore ordusu yayınların cephedeki Kuzey Kore birliklerinin moralini bozabileceğine ve sıradan yurttaşlara bilgi göndererek Kim Jong-un'un otoriter yönetimine darbe vurabileceğine inanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU