Kuzey Kore'nin Küba'daki diplomatı firar etti

"2016'dan beri Güney Kore'ye kaçan en üst düzey Kuzey Koreli diplomat"

Ortak Güvenlik Alanı, Kore Tarafsız Bölgesi'nde Kuzey ve Güney Kore kuvvetlerinin karşı karşıya geldiği tek bölge (Reuters)

Kuzey Kore'nin Küba Büyükelçiliği'nde siyasi işlerden sorumlu üst düzey bir diplomatın Güney Kore'ye kaçtığı bildirildi. 

Güney Kore medyasında bugün yayımlanan haberlerde, Kuzey Koreli diplomat Ri Il-kyu'nun eşi ve çocuğuyla kasımda Güney Kore'ye kaçtığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, Ri'nin kaçtığını doğrularken olayla ilgili daha fazla bilgi paylaşmadı.

Ülkenin en büyük gazetelerinden Chosun, 52 yaşındaki diplomatın 2019'dan beri büyükelçilikte Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Küba danışmanı olarak görev yaptığını yazdı.

Ri'nin görevleri arasında Güney Kore ve Küba arasında diplomatik ilişkiler kurulmasını önlemek de yer alıyordu. Seul ve Havana yönetimleri şubatta karşılıklı diplomatik ilişki kurulduğunu duyurmuştu. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan Ri, kaçışını şöyle anlattı: 

Uçak biletlerimi aldım ve ayrılmadan 6 saat önce eşimi ve çocuğumu arayıp kararımı söyledim. Güney Kore demedim ama yurtdışında yaşayalım dedim.

Ri, Chosun'da 14 Temmuz'da yayımlanan röportajında hayal kırıklığı nedeniyle Kuzey Kore'den kaçmaya karar verdiğini belirterek şunları söyledi: 

Her Kuzey Korelinin aklından Güney Kore'de yaşamak en az bir kez geçer. Kuzey Kore rejimiyle ilgili hayal kırıklığı ve kasvetli bir gelecek beni kaçmaya yöneltti.

Ri, geçen yıl tıbbi bir tedavi için Meksika'ya gitme talebi Pyongyang tarafından reddedilince kaçmayı kararlaştırdığını belirtti. Bunun için misillemeyle karşılaşabilecek ebeveynlerinin, kayınvalidesinin ve kayınpederinin vefat ettiğini sözlerine ekledi. 
 


Ri, 2016'dan beri Güney Kore'ye kaçan en üst düzey Kuzey Koreli diplomat. Kuzey Kore'nin Birleşik Krallık Büyükelçisi Yardımcısı olarak çalışan Thae Yong-ho, 2016'da Güney Kore'ye kaçmasıyla gündem olmuştu. 

Reuters, Güney Kore Birleşme Bakanlığı'nın yorum talebini reddettiğini aktardı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters, Chosun

DAHA FAZLA HABER OKU