Atom bombası kurbanlarını anma töreninde İsrail tartışması: "Neden davet ediyoruz?"

Aktivistler, Rusya ve Belarus örneğine işaret ediyor

Atom bombasıyla öldürülenleri anmak için yapılan törenler Hiroşima Barış Anıtı'nda düzenleniyor (Reuters)

ABD'nin II. Dünya Savaşı'nda attığı atom bombasıyla ölenlerin anıldığı törene İsrail'in davet edilmesi, Japonya'da tartışma yarattı.

Hiroşima'daki atom bombası saldırısında yaşamını yitiren onbinlerce kişinin anılması için her yıl 6 Ağustos'ta tören düzenleniyor. 

Hem halkın hem de yabancı ülkelerden temsilcilerin katıldığı etkinliklerde bir dakikalık saygı duruşu yapılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Hiroşima'daki yetkililerin törene İsrail'i de davet etmesi bazı kesimlerin tepkisini topladı. 

Bazı aktivistler ve atom bombası saldırısından sağ kurtulanların kurduğu örgütler, son iki yıldır Rusya ve Belarus'un Ukrayna savaşı nedeniyle törenlere davet edilmediğine dikkat çekerek, bu kararın İsrail için de uygulanmasını istiyor. 

Ancak yetkililer, Tel Aviv yönetiminin törene katılımının iptaline yönelik bir adım atmaya yanaşmıyor.

Hiroşima'daki törene Avrupa Birliği'nden ve 115 ülkeden temsilcilerin katılması bekleniyor.

Hiroşima Atom ve Hidrojen Bombası Mağdurları Konfederasyonu'ndan Tetsuji Kumada, İsrail'in törene katılmasının doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: 

Rusya ve Belarus gibi soykırım benzeri suçlar işliyorsa İsrail'i neden davet edelim?

Kumada, haziranda Hiroşima'daki yetkililere mektup yazarak Tel Aviv yönetimini davet etmemelerini istediklerini fakat taleplerine yanıt alamadıklarını söyledi. 

Hiroshima-Filistin İzleme Komitesi adlı bir grup da İsrail'in katılımınının iptali için mayısta internetten imza kampanyası başlattı. 

Amerikan medya kuruluşu CNN'nin aktardığına göre dilekçeye en az 30 bin kişi imza attı. 

Hiroşima Hidankyo adlı hak grubuysa İsrail'in davet edilmesinin doğru bir hamle olduğunu savundu. Örgütün direktörü Kunihiko Sakuma, "Uluslararası bir barış şehri olarak Hiroşima, savaşıp savaşmadığına bakmaksızın tüm ulusları davet etmeli" dedi. 

Öte yandan Filistin'in Tokyo'daki Daimi Genel Misyonu'nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Filistinli temsilcilerin törene davet edilmemesine tepki gösterilerek "Bu çifte standarttır" ifadelerine yer verildi.

Hiroşima'daki yetkililerse sadece Japonya'da büyükelçilikleri bulunan ülkelere davetiye gönderdiklerini ve Filistinli temsilcileri törene hiç çağırmadıklarını bildirdi. 
 


ABD'nin II. Dünya Savaşı'nda 6 Ağustos 1945'te Hiroşimaya attığı atom bombası, şehrin yüzde 70'ni yok etmişti. Amerikan ordusu bundan üç gün sonra 9 Ağustos'ta da Nagazaki'ye atom bombası atmıştı. 

Nagazaki'de 9 Ağustos'ta düzenlenecek anma törenine İsrail'in davet edilip edilmeyeceği henüz belli değil. Şehir yetkilileri, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşın "anma töreninin sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesini engelleyebileceğine" dikkat çekti.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU