Yeni Zelanda'daki cami katliamından çıkarılan ders unutulacak mı?

"Tüm kazanımlar elden gidebilir"

Christchurch katliamında hayatını kaybedenler cami önlerinde anılmıştı (AFP)

Yeni Zelanda'daki sağcı koalisyonun, Christchurch katliamından sonra getirilen silah kısıtlamalarını gevşetmesinden endişeleniliyor.

Merkez sağ çizgideki Yeni Zelanda Ulusal Partisi'yle sağ liberteryen ACT Partisi'nin oluşturduğu iktidar koalisyonu, yarı otomatik silah ve tüfeklerin satışını yasaklayan kanunu yeniden gözden geçiriyor.

Eski Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, söz konusu kanunu Christchurch şehrinde Mart 2019'da iki camiye düzenlenen, 51 kişinin öldürüldüğü ve 49 kişinin yaralandığı saldırıların ardından yürürlüğe koymuştu. Yasa kapsamında tabancaların kayıtlı tutulacağı bir ateşli silah sicil sistemi de geliştirilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardern'in hamlesi birçok kesim tarafından memnuniyetle karşılanırken, bazı silah sahipleri karara tepki göstermişti. 

Yeni Zelanda İşçi Partisi'nin eski liderinin uygulamasına en sert karşı çıkanlar arasında Ruhsatlı Ateşli Silah Kullanıcıları Konseyi adlı lobi grubunun sözcüsü Nicole McKee geliyor.

McKee, 2020'de ACT Partisi'nden seçimleri kazanarak parlamentoya girmişti. Sağcı koalisyonun haziranda başlattığı yeni yasa tasarısı çalışmalarına da kendisi liderlik ediyor. 

Silahlanma karşıtı gruplarsa Ateşli Silahlardan Sorumlu Adalet Bakanı Yardımcısı Mckee'nin öncülüğündeki çalışmalar neticesinde denetim yasalarının gevşetileceğinden endişeleniyor. 

Christchurch olayından sonra kurulan silahlanma karşıtı Gun Control NZ adlı gruptan Philippa Yasbek, şunları söyledi: 

Bu çalışmalar, Christchurch terör saldırılarından sonra yapılan tüm değişiklikleri geri alma potansiyeline sahip ve bundan gerçekten endişe duyuyoruz.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan McKee yeni tasarının kapsamına ilişkin yorum yapmayı reddederken şunları söyledi: 

Sonuçlar hakkında herhangi bir varsayımda bulunmuyorum. Yeni Zelanda halkını ve uzmanları dinlemek için yapılacak istişareleri dört gözle bekliyorum. Bu reform, basit ve etkili düzenlemeler yoluyla kamu güvenliğini artırmakla ilgili.

 


Christchurch saldırıları

Christchurch şehrinde 2019'da iki camide katliam yapan 33 yaşındaki Brenton Harrison Tarrant, bir camiye daha saldırmak için aracıyla giderken polis tarafından yakalanmıştı. 

Camilere düzenlediği saldırıları Facebook'tan canlı yayımlayarak gündem olan Tarrant, Ağustos 2020'de şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza ülkede ilk defa verilmişti. 

Olayı "terör saldırısı" diye niteleyen Ardern, ülkedeki Müslümanları ziyaret edip saldırıda yakınlarını kaybedenlere taziyelerini sunarak uluslararası kamuoyundan övgü toplamıştı.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU