İran'ın el koyduğu tanker BAE açıklarına yanaştı

Tanker BAE'deki Khor Fakkan limanı yakınlarına demirledi

Plant Labs uydu görüntüsü Advantage Suite tankerini 6 Mayıs 2023 tarihinde Bender Abbas açıklarında gösteriyor / Fotoğraf: AP

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu'nun açıkladığı gemi takip verilerine göre, Chevron tarafından kiralanan ve bir yıldan uzun bir süre önce İran tarafından el konulan bir petrol tankeri BAE'deki Khor Fakkan limanı yakınlarına demirledi.

İran ordusu, Nisan 2023'te Umman Körfezi'nde Marshall Adaları bayrağı taşıyan "Advantage Suite" gemisine, İran'a ait bir tekneyle çarpıştığı iddiası üzerine el koymuştu.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu'nun verileri, dün, geminin son kaydedilen konumunun geçen hafta İran'dan uzaklaştıktan sonra BAE yakınlarında olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir Chevron sözcüsü cumartesi günü yaptığı açıklamada, tankerin 10 Temmuz'da hareket etmesine izin verildiğine dair haberler olduğunu söyledi.

Sözcü bir e-posta değerlendirmesinde, "Geminin ve mürettebatının serbest bırakılmasından memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, mart ayında tankerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Aynı ay, Devrim Muhafızlarına bağlı Fars Ajansı, ABD'nin İran'a ait bir gemiye el koymasına karşılık olarak İran'ın tankerdeki yaklaşık 50 milyon dolar değerindeki ham petrole el koyacağını bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı o dönemde İran petrol kaçakçılığından elde edilen gelirlerin, Devrim Muhafızları'nın Orta Doğu'da istihbarat ve askeri operasyonlar yürütmekle görevli dış kolu Kudüs Gücü'nü desteklemek için kullanıldığını açıklamıştı.

İran'da bir mahkemenin ABD hükümetinin 6,7 milyar dolardan fazla ödeme yapması kararı vermesinin ardından İran perşembe günü tankeri serbest bıraktı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göreİsveçli bir şirket ABD yaptırımlarına uyarak, nadir görülen bir cilt rahatsızlığı olan kişiler için özel bandaj ve sargı bezi tedarikini durdurdu. Bunun ardından bir İran mahkemesi, ABD hükümetinin 6,7 milyar dolardan fazla ödeme yapmasına hükmetti.

İran'ın daha önceki suçlamalarına yanıt olarak ABD, başta ilaçlar olmak üzere insani yardım mallarına yaptırım uygulamadığını açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU