Musk'tan Trump kampanyasına 45 milyon dolar

Teknoloji milyarderinin "orta yolcudan" kırmızı hap felsefesini benimsemiş muhafazakâr savaşçıya doğru yıllar süren serüveninde yeni bir dönüm noktası

Kasım 2023'te Elon Musk, İngiltere'de Bletchley Park'taki Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi'nde. Musk'ın, Trump yanlısı bir PAC'e ayda 45 milyon dolar bağışlayacağı ortaya çıktı (Reuters) 

Dünyanın en zenginlerinden biri olan Elon Musk'ın, Donald Trump'ın seçim kampanyasını destekleyen bir PAC'e (siyasi eylem komitesi) her ay yaklaşık 45 milyon dolar bağışlamayı planladığı belirtildi.

Sosyal medya platformu X'in de sahibi olan Tesla ve SpaceX patronunun halihazırda Trump yanlısı bir bağış toplama ekibine "yüklü miktarda" bağışta bulunduğu ama miktarın bilinmediği aktarılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiyse The Wall Street Journal, isimsiz kaynakları alıntılayarak, kömür milyarderi Joe Craft, Palantir kurucu ortağı Jo Lonsdale ve Winklevoss ikizleriyle beraber uzun süredir elektrikli araç savunuculuğu yapan Musk'ın, yeni bir Trump yanlısı süper PAC'e sarsıcı bir aylık meblağ bağışlayacağını bildirdi.

Cumartesi günkü suikast girişimi ardından Donald Trump'ı ilk kez kamuoyu önünde desteklemesi, Musk'ın kendi tanımıyla "orta yolcu" ve "ütopik anarşistten" kırmızı hap felsefesini benimsemiş muhafazakâr savaşçıya doğru yıllar süren serüveninde yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor.

Saldırıdan kısa bir süre sonra Musk, X'teki (eski adıyla Twitter) paylaşımında "Başkan Trump'ı tamamen destekliyorum ve hızlıca iyileşmesini umuyorum" yazmıştı.
 


Birkaç saat sonra Musk, silahlı birinin Trump'a bu kadar yakınlaşmasını mümkün kılan belirgin güvenlik eksikliklerini tartışırken şöyle demişti:

Aşırı becerisizlikti veya kasıtlıydı. Her halükarda Gizli Servis yönetimi istifa etmeli.

Aylık 45 milyon dolar, Amerikan siyaseti bağlamında çok büyük bir siyasi bağış olsa da ezici bir miktar değil. 

Kampanya finansı alanındaki kâr amacı gütmeyen kuruluş OpenSecrets'a göre, 2020 seçimlerinde Trump'ı destekleyen kampanya grupları toplamda neredeyse 1,1 milyar dolar, Biden'ı destekleyen gruplarsa yaklaşık 1,62 milyar dolar toplamıştı.

2024'te, bugüne kadar Trump yanlısı gruplar yaklaşık 388 milyon dolar, Biden yanlısı gruplarsa 391 milyon dolar elde etti. 2020 döngüsünün en büyük bağışçılarının, tüm federal seçimler dahil olmak üzere, toplam 218 milyon dolarla Sheldon ve Miram Adelson ve toplamda neredeyse 153 milyon dolarla Michael Bloomberg olduğu belirtilmişti.

Dolayısıyla Musk gerçekten de temmuzdan ekime kadar her ay 45 milyon dolar (toplamda 180 milyon dolar) bağışlarsa bu, 2020'nin kazanan adayının seçim kampanyasındaki toplam kasasının yaklaşık yüzde 9'una tekabül edecek.

Biden kampanya ekibi Musk'ın Trump'ı destekleme kararına, onu Amerika'nın orta sınıfına zarar vermek pahasına vergi indirimi kovalayan "sadece kendisini düşünen kibirli bir milyarder" diye nitelendirerek tepki gösterdi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU