Donald Trump yeniden başkan seçilirse Elon Musk'ı danışmanı yapabilir

Eski başkan ve Musk'ın ayda birkaç kez telefonda konuştukları söyleniyor

Donald Trump ve Elon Musk, Beyaz Saray'ın eski baş stratejisti Steve Bannon'la birlikte 2017'de Beyaz Saray'daki bir etkinlikte (AFP)

Eski başkanın Beyaz Saray'a üçüncü adaylığını resmen açıklamasından bu yana ikinci bir Donald Trump yönetiminin muhtemel kadrosu merak konusu oldu. Ancak bu yönetimde çok şaşırtıcı bir ismin yer alabileceği bildirildi: Elon Musk.

The Wall Street Journal'a göre Tesla ve Twitter/X'in sahibi, aynı zamanda SpaceX'in kurucusu Musk, ikinci Trump yönetiminde danışmanlık rolü için eski başkanla görüşüyor; bu rol Musk'ın halihazırda teknoloji politikaları hakkında Trump'ın kulağına fısıldadığı mevcut durumundan daha resmi bir pozisyon olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Wall Street Journal'ın kaynakları, görüşmelerin hiçbir şekilde ileri aşamada olmadığı ve eski başkanın seçimi kazanması halinde bile bunun, Musk için resmi bir pozisyona yol açmayabileceğini belirtti. Ancak bu görüşmeler, bazı analistlerin Trump'ın görevdeki ilk döneminin ABD Kongre Binası'ndaki isyanla muhteşem bir şekilde sona ermesinin ardından desteğini kaybetmesini beklediği muhafazakar iş dünyası liderleriyle devam eden ittifaklarını gösteriyor.

Trump ve Musk'ın ayda birkaç kez telefonla görüştükleri ve Tesla patronunun Mar-a-Lago'daki müttefikini kişisel cep telefonundan aradığı söyleniyor. İkili, teknoloji, ABD Uzay Kuvvetleri ve Trump'ın 2020 seçimlerine dair komplo teorileriyle ilgili favori konusu olan seçmen sahtekarlığı gibi konuları tartıştı.

Musk, Trump yönetiminin ABD'nin Paris İklim Anlaşması'na katılımını sona erdirmesine tepki olarak 2017 ortalarında Beyaz Saray'ın teknoloji danışma konseyinden istifa etmesinin ardından iki adam arasında küçük bir rekabet yaşanmıştı.
 


Genel olarak, ikinci bir Donald Trump başkanlığındaki kabine belirgin bir şekilde farklı görünecek. Eski başkanın, kariyer sahibi yetkililerden herhangi bir itirazla karşılaşma fikrinden hoşnut olmadığı ve iddiaya göre tekrar seçilmesi halinde yönetimini kendisine sadık kişilerle doldurmayı planladığı geniş kesimler tarafından düşünülüyor. Eski başkan yardımcısı Mike Pence, eski patronunun bir kez daha Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel adayı olduğu göz önüne alındığında bile 2024'te başkanlık için Trump'ı desteklemeyeceğini özellikle söylemişti.

Geçen yıl bağımsız başkan adayı Robert F. Kennedy Jr.'la bir söyleşiye de ev sahipliği yapan Musk'ın son birkaç yıldır Trump yanlısı muhafazakarlık yolunda sağa keskin bir dönüş yaptığı biliniyor. Musk, "Büyük İkame" gibi ırkçı komplo teorilerine verdiği desteği ortaya koymuştu; 2023'ün sonlarında, Yahudileri sözde "beyazlara karşı diyalektik nefreti körüklemekle" suçlayan bir Twitter gönderisini "asıl gerçek" diye nitelendirdiği bir yorum yapmıştı. 

Ayrıca mayısta, 2024'teki başkanlık seçimlerinin ABD'de yurttaşlar tarafından belirlenen son seçim olacağını iddia ederek, belgesiz göçmenlerin ulusal seçimlere kayda değer sayılarda katıldığına dair sağda yaygın olan yanlış bir inanca işaret etmişti. 

Musk önümüzdeki günlerde RFK Jr.'la bir başkanlık münazarasına ev sahipliği yapacağını geçen hafta söylemişti. Bu münazaraya Trump'ın ya da iki kez rakibi olan Başkan Joe Biden'ın katılması pek olası değil.

İki büyük parti adayı, geleneksel olarak bu tür etkinliklere ev sahipliği yapan partilerüstü bir kurum olan Başkanlık Tartışmaları Komisyonu'nun katılımı olmaksızın büyük kablolu yayın ağlarında birkaç münazara için bir araya gelme hususunda anlaşmaya varmıştı. Twitter/X CEO'su, RFK Jr.'ın Biden ve Trump'la yapılacak münazaralara davet edilmesi gerektiğini savunsa da münazara komisyonunun dışlanması bu ihtimali giderek daha da zayıflatıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU