Trump mitingindeki Kongre üyesi: "Burası artık Amerika ayrışmış devletleri"

Suikast girişimi sonrasında Cumhuriyetçi kongre üyesi "Amerika Birleşik Devletleri değil artık. Amerika ayrışmış devletleri ve fazla radikal" dedi

Gizli Servis ajanları, Pennsylvania'daki Butler'da bir kampanya etkinliğinde kulağından vurulan Trump'ın etrafını sarıyor (AP)

Pensilvanya'daki Butler'da, Donald Trump'ın bir suikast girişimi atlattığı ölümcül mitinge katılan Kongre üyesi Mike Kelly, Amerikalılara "uyanmaları" ve "üçüncü dünya ülkesi" gibi davranmayı bırakmaları için çağrı yaptı.

Butler County temsilcisi Kelly, pazar günü The Hill'e "Fiziksel olarak iyiyim. Zihinsel olarak iyiyim. Ama… Bunun son bulması lazım. Bunun kesinlikle son bulması lazım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşam mitingi başladıktan sadece birkaç dakika sonra bir kurşun Trump'ı sıyırarak, Amerikan siyasetinde derin bir ayrışma yaşanan bu dönemde, ülkeye şok dalgaları yaymıştı. Federal yetkililer tarafından kimliği 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olarak tespit edilen saldırgan, Gizli Servis ajanları tarafından "etkisiz hale getirilmeden" önce seyirciler arasından birini öldürmüş ve iki kişiyi de ağır yaralamıştı.

Kelly, kendisinin de eşi, torunları ve mitinge katılan diğer akrabalarının da yaralanmadığını söyledi.

Pensilvanyalı Cumhuriyetçi "Amerika'ya neler olduğunu derinlemesine sorgulama" zamanı geldi de geçiyor diyerek devam etti.   

Burası kesinlikle benim büyüdüğüm, ebeveynlerimin bize bir gelecek sağlamak için Büyük Buhran'ı ve II. Dünya Savaşı'nı atlattığı Amerika değil. Ama şu an bulunduğumuz nokta bu, bir üçüncü dünya ülkesi gibiyiz.

"Amerika Birleşik Devletleri değil artık. Amerika ayrışmış devletleri ve fazla radikal" diye ekledi.

Kelly, siyasi görüşleri her ne olursa olsun tüm Amerikalıların, giderek ayrıştıran söylemleri üzerine dikkatlice düşünmeleri gerektiğini vurguladı.

"Gerçek şu ki söylediklerimizden sorumlu olmak zorundayız ve bunun için hepimizin kişisel sorumluluk üstlenmeye başlaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Tek bir parti, tek bir grup insan değil.

Şiddet olayından hemen sonra ABD Başkanı Joe Biden'ı suçlamaya girişen bazı parti üyelerinin aksine Kelly "birilerini suçlamak için çok erken" dedi.  

"Pazar günü öğleden sonraki basın açıklamasında ABD Başkanı Joe Biden da benzer bir uyarı yapmıştı:

(Saldırganın) motivasyonları ve bağlantılarına dair varsayımlarda bulunmayın.

Suikast girişimi Trump, Milwaukee'de yapılacak ve partinin başkan adayı seçilmesi beklenen Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'ne katılmadan iki gün önce gerçekleşmişti.  

Bununla birlikte eski Gizli Servis ajanları, mevcut resmi dairenin silahlı saldırıyı ele alış biçimini sorguluyor. ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi başkanı heyetin olaya soruşturma başlatacağını bildirmişti.

Katliamın motivasyonu ve tüfek taşıyan bir adamın eski bir başkana nasıl bu kadar yakınlaşabildiği de yetkililer tarafından araştırılıyor. FBI pazar günü, saldırının bir suikast girişimi ve yerel terör eylemi olarak soruşturulduğunu söylemişti.

Kelly "Soru şu, 'Neden bu genç adam o gün bir başkan adayını öldürmesi gerektiğine karar verdi?' " dedi.

Gizli Servis bunun için bir çeşit hukuki yaptırımda bulunabilir miydi emin değilim. Bu, erkekler ve kadınların yüreğinde ve zihninde başlıyor.  

Kelly, The Hill'e "Tüm ülkenin, tüm ülkenin uyanma vakti geldi" dedi.

Bu artık tahammül edilemez bir raddeye geldi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU