Beyaz Saray, NATO'da Biden'ın akli dengesinin konuşulduğunu yalanladı

John Kirby, Biden'ın liderlik kapasitesi konusunun NATO üyeleri arasında gündeme gelmediğini söylüyor

(AFP)

Dünya liderleri NATO'nun yıllık zirvesi için Washington'da bir araya gelirken, Beyaz Saray'ın en üst düzey ulusal güvenlik sözcüsü, geçen ayki başkanlık tartışmasındaki performansı sorgulanan ABD Başkanı Biden'ın görev yapma kapasitesiyle ilgili üyeler arasında herhangi bir endişeden haberdar değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ittifakın yıllık toplantısı öncesinde konuyla ilgili sıkıştırılması üzerine Biden'ın durumunun NATO üyeleri arasında konu dahi olmadığını söyledi. Bu yılki toplantı, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanmasının 75. yıldönümünde gerçekleştiriliyor.

Pazartesi günü düzenlenen brifingde Kirby, "Bence bu soru, Amerikan liderliği ve Başkan Biden'ın kararlılığına dair güvenceye ihtiyaç duyduklarını varsayıyor ve ben durumun böyle olduğuna inanmıyorum" dedi.

Kendi partisinden birçok üyenin daha genç bir aday lehine yeniden seçilme girişiminden vazgeçmesi çağrısında bulunmasının ardından Biden'ın müttefiklerine "işe hazır" olduğu güvencesini vermek için bir planı bulunup bulunmadığı da Kirby'ye soruldu.

"Müttefiklerimizden bu yönde herhangi bir işaret almıyoruz" diye devam eden Kirby, müttefiklerin yıllık zirve hakkında "heyecanlı" olduğunu da sözlerine ekledi.

Müttefiklerle Biden'ın liderlik kapasitesine ilişkin güvence vermek üzere herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığı sorusu yinelenince Kirby, böyle bir görüşme yapıldığını kesin bir dille reddetti.

Böyle bir görüşme yapıldığından haberim yok. Özellikle de bizimle, Beyaz Saray'da ve personelimizle böyle bir görüşme yapılmadı.

Kirby ayrıca gazetecilere, Biden'ın yaklaşık iki hafta önceki münazaradaki (donmuş gibi göründüğü, birçok kez düşünce akışını kaybettiği ve kazanma ve ikinci bir dönem hizmet etme kapasitesini kanıtlayamadığı) performansının emekli bir ABD Donanması amirali olan Kirby'nin "son iki buçuk yılda birlikte birçok saat geçirdiği adamı, lideri ve başkomutanı yansıtmadığını" söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU