İran yarın yeni cumhurbaşkanını seçecek

Muhafazakârlar arasında bölünme... Ruhani, Pezeşkiyan'ı destekliyor

Muhammed Bakır Kalibaf dün Tahran'daki seçim kampanyası sırasında destekçilerinden oluşan bir kalabalığa hitap etti / Fotoğraf: AFP

İranlılar, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçen ay bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yarın yeni cumhurbaşkanı için oy kullanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimlerde, aralarında muhafazakarların devlet üzerindeki kontrolünü azaltmak için reformistlerin umutlarını taşıyan önde gelen parlamenter Mesud Pezeşkiyan'ın da bulunduğu altı aday yarışıyor.

Pezeşkiyan, son olarak eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve müttefiki eski Meclis Başkanı Ali Ekber Natık Nuri olmak üzere reformist ve ılımlı liderler tarafından desteklendi.

Doğu Azerbaycan eyaletinin merkezi ve Pezeşkiyan'ın memleketi olan Tebriz şehri reformist adayın son durağı oldu. Pezeşkiyan burada turkuaz pankartlar taşıyan ve ‘İran için’ sloganı atan binlerce kişi tarafından karşılandı.

Muhafazakâr kampta ise adaylar Muhammed Bakır Kalibaf ve Said Celili'nin kampanyaları bölündü ve muhafazakâr adayların tek bir aday lehine çekilmeleri çağrısı yapıldı.

İçişleri Bakanlığı 61 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğunu açıklarken, hükümet anketleri seçime katılımın yüzde 50 civarında olacağını öngörüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU