Taliban'ın afyon yasağı, aşırı dozdan ölümlerin artmasına yol açabilir

"Alternatifler daha da ölümcül"

Afganistan'da Taliban'ın getirdiği yasaktan önce 2018-2022'de yıllık yaklaşık 6 bin 420 ton afyon üretildiği tahmin ediliyor (AFP)

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Taliban'ın afyon yasağının ardından aşırı doz kaynaklı ölümlerin artabileceğini bildirdi.

UNODC'nin çarşamba günü yayımladığı raporda, afyon yasağı nedeniyle eroin kullanan kişilerin ölümcül sentetik opioidlere geçmesiyle aşırı doz kaynaklı ölümlerin artabileceği ifade edildi.

Piyasadaki eroinlerin saflık derecesinin düşmesinin beklendiğini bildiren kuruluş, Afganistan'da üretilen haşhaşın genellikle Avrupa, Ortadoğu ve Güney Asya ülkelerine gönderildiğine dikkat çekerek, bu yılı itibarıyla "afyon kıtlığı" yaşanabileceğini ifade etti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İncelemede, alternatif opiodilerin fentanil veya son yıllarda bazı Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan nitazen benzeri çok güçlü maddeler içermesi nedeniyle ciddi sağlık problemine yol açabileceği aktarıldı. 

UNODC'den Angela Me, fentanilden daha güçlü bir sentetik opioid türü olan nitazenlerden kaynaklanan aşırı doz ölümlerinin İrlanda, Britanya, Estonya ve Letonya'da görüldüğünü söyledi. 

Me, uyuşturucu kullanıcılarının genellikle nitazeni eroin zannederek satın aldığına da dikkat çekti. Aşırı doz kaynaklı ölümlerin ardından yapılan incelemelerde, eroin diye satılan uyuşturucuların aslında nitazen olduğunun anlaşıldığı aktarıldı. 

ABD'nin 2021'de ülkeden çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin kontrolünü ele geçirmişti. Örgüt afyon yetiştirilmesini Nisan 2022'de yasaklamıştı. 

UNODC'nin geçen yıl kasımda yayımladığı raporda, bir dönem dünyanın en büyük afyon tedarikçisi konumunda olan Afganistan'da uyuşturucu üretiminin yüzde 95 azaldığı bildirilmişti.

Diğer yandan Taliban'ın afyon yasağı çiftçileri de zor durumda bırakmıştı. ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post (WP), iklim değişikliğinin de etkisiyle afyon yetiştiren birçok çiftçinin başka ürünlere geçiş yapamadığına dikkat çekmişti.


Independent Türkçe, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU