Biden "Masumları öldürüyor" demişti: ABD, İsrail'e binlerce MK-84 göndermiş

"Hizbullah'a karşı da kullanılabilir"

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u da kadın 37 bin 765 Filistinli öldürülürken, 86 bin 429 kişi yaralandı (AFP)

ABD'nin yaklaşık 900 kiloluk MK-84 bombalarından en az 14 bin tanesini Gazze savaşının başlamasından sonra İsrail'e gönderdiği bildirildi. 

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililer, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısıyla başlayan savaşta ABD'nin İsrail'e binlerce bomba ve mühimmat gönderdiğini söyledi.

Kaynakların, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'la paylaştığı bilgilere göre, 14 bin MK-84'e ek olarak 6 bin 500 adet 220 kiloluk bomba ve 3 bin adet Hellfire hassas güdümlü havadan karaya füze gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca bin adet sığınak delici bomba ve 2 bin 600 adet havadan atılan küçük çaplı bomba tedarik edildiği aktarıldı. 

Yetkililer, tedarik zamanına dair bilgi paylaşmazken Reuters, toplam mühimmat ve bomba sayısı göz önüne alındığında ABD'nin İsrail'e silah sevkıyatını azaltmadığına dikkat çekti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazartesi günkü açıklamasında ABD'den silah sevkiyatının 4 aydır "ciddi seviyede azaldığını" ve belirli parçalar dışında silahların büyük kısmının ulaşmadığını öne sürmüştü.  

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamadaysa Netanyahu'nun iddialarının doğru olmadığı savunulmuştu. Washington, İsrail'in nüfusun yoğun olduğu Refah kentinde kullanmasından endişe edilen bazı ağır bombaların sevkıyatı dışında tedarikin normal şekilde sürdüğünü iddia etmişti. ABD, bu kapsamda sadece yaklaşık 900 kiloluk MK-84 bombasının sevkıyatını durdurmuştu. 

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump'la perşembe günü düzenlenen ilk canlı yayın tartışmasında, "İsrail'e verilmesini engellediğim tek şey 900 kiloluk bombalar oldu. Zira bunlar yerleşimlerin olduğu yerlerde iyi iş çıkarmıyorlar, pek çok masum kişiyi öldürüyorlar" demişti. 

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Tom Karako, söz konusu silah ve mühimmatların "ABD'nin İsrail'e verdiği önemli desteği ortaya koyduğunu" belirtti. 

Karako, İsrail'in Hizbullah'la topyekun savaşa girmesi halinde de bu silahları kullanabileceğini söyledi.

Reuters, Beyaz Saray ve Washington'daki İsrail Büyükelçiliği'nin yorum taleplerini reddettiğini bildirdi.
 


Amerikan gazetesi Washington Post'un, kimliğinin açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'e toplamda yaklaşık 6,5 milyar dolarlık askeri yardım sağlandığı aktarılmıştı.

Çarşamba günü yayımlanan haberde, yardımlardan yarısının sadece mayısta gönderildiği ifade edilmişti. 


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU