Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye, Çekya karşısında 2-1 kazanarak EURO 2024'te son 16'ya kaldı

Avrupa Futbol Şampiyonası F Grubu 3. maçında A Milli Futbol Takımı, Çekya ile karşı karşıya geldi. Hamburg'ta oynanan maçı milliler 2-1'lik skorla kazandı. Milli takım, 2 Temmuz'da Leipzig'de Avusturya ile karşı karşıya gelecek. 


Bolivya'da darbe girişimi iddiası

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da ağır silahlı askerler ve zırhlı araçların başkentin merkezindeki devlet binalarının bulunduğu Plaza Murillo’da toplandı. Bolivya Devlet Başkanı Lucho Arce, sosyal medya platformu X üzerinden “Bolivya Ordusu’nun bazı birimleri tarafından gerçekleştirilen düzensiz seferberliği kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir” dedi.

Bolivya’yı yaklaşık 14 sene yöneten eski devlet başkanı Evo Morales de sosyal medyadan “Darbe yaklaşıyor. Şu anda Silahlı Kuvvetler ve tanklardan personel Plaza Murillo'da konuşlandırılıyor. Kırsal kesimdeki ve kentteki toplumsal hareketlere demokrasiyi savunma çağrısı yapın” paylaşımı yaptı. Morales, "Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve insanları sindirmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Avrupa Birliği (AB), Bolivya'da "seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi" kınadığını bildirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından, Bolivya'da bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirilmesine ilişkin paylaşım yaptı. Borrell, "AB, Bolivya'daki anayasal düzeni bozmaya ve demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi kınıyor." ifadesini kullanarak Bolivya hükümeti ve halkıyla dayanışma mesajı yolladı.


Fransa'dan Suriye lideri Esad hakkında 'kimyasal saldırı' iddiasıyla tutuklama emri

Fransa'da mahkeme, Suriye'deki rejimin lideri Beşşar Esad için 2013'te Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde yapılan kimyasal saldırıda "suça ortaklık ettiği" gerekçesiyle çıkarılan tutuklama emrini onayladı.

Paris Temyiz Mahkemesinin yazılı açıklamasında, Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı (Pnat) tarafından yapılan ve "Esad’ın yargı dokunulmazlığına sahip olması" nedeniyle hakkında çıkarılan tutuklama emrinin geçersiz ilan edilmesini talep eden iptal başvurusunun reddedildiği ve tutuklama emrinin onaylandığı kaydedildi.

Soruşturma kapsamında, "kimyasal silah kullanım yasağının, emredici bir norm olarak uluslararası hukukun bir parçası olduğu ve bu suçların rejimin liderinin resmi görevleri arasında görülemeyeceği" kanısına varıldığı bildirilen açıklamada, "Suriye'nin Esad'ı bu suçlardan yargılamayacağı, rejim liderinin kişisel dokunulmazlığından feragat etmeyeceği" ve Beşşar Esad hakkında Fransa'da çıkarılan tutuklama emrinin geçerli olduğu belirtildi.


Ayvacık'ın Behram köyünde çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos Antik Kenti'nin yer aldığı Behram köyündeki makilik alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kısmen kontrol altına alındı. Behram köyündeki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine doğru ilerledi. İhbar üzerine bölgeye, Ayvacık Orman İşletme ekipleri ile Ayvacık Belediyesi itfaiye personeli sevk edildi. Köylülerin de desteğiyle yangının söndürülmesi için çalışma başlatıldı. Ekiplerin bölgedeki çalışması devam ederken alevlerin arasında kalan bir arazöz yanarak kullanılmaz hale geldi. Assos Kazı Evi'ni teğet geçen yangında Assos Antik Kenti içindeki otlar ve çalılıklar yandı. Ekiplerin 10 uçak ve 5 helikopterle 20 arazöz-su ikmal aracı, 5 ilk müdahale aracı, 4 dozer, 4 treyler, 10 diğer kurumlara ait araçlar ve toplam 225 personelle müdahale ettiği yangın, kısmen kontrol altına alındı. Yaklaşık 31 hektarlık makilik ve otluk alanın zarar gördüğü bölgedeki soğutma çalışmaları devam ediyor.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekiplerin hızlıca müdahale ettiği yangının hem köy hem de Antik Liman'a sıçramadığını söyledi. Orman teşkilatına ait bir arazözün yandığını belirten Aktaş, şunları kaydetti:

Bu arada ekipler de yangın içinde kaldı. Arkadaşlarımız kendilerini kurtardılar ama arazöz yandı. O kadar ciddi bir şekilde mücadele edildi. Bu mücadele sayesinde hem köyümüze hem de Antik Liman'a ulaşması engellenmiş oldu. Hem köyde hem de Antik Liman'da teyakkuz halinde bulunmamız lazım. Biraz rüzgar var. Tam kontrol altına alıp soğutma çalışmaları bitene kadar teyakkuz halinde bulunmamız lazım. Assos Antik Kenti'nde de herhangi bir yapıya, kültürel ve tarihi varlığa zarar söz konusu değil. Sadece etrafında bulunan, içinde bulunan makilik alanda ot yangını meydana geldi. Kültürel varlığımız açısından da herhangi bir kaybımız yoktur.

İlk anda Ayvacık Kaymakamı Salih Sak'ın yangın bölgesine geldiğini dile getiren Aktaş, "Biz de en hızlı şekilde geldik. Tedbiren köy ve oteller boşaltıldı. Tamamen kontrol altına alındığını orman teşkilatı açıklayana kadar köylülerimizin de Antik Liman'daki özellikle misafirlerimizin, oradaki otelde konaklayanların da dönmemesini istiyoruz. Şu anda teyakkuzda bulunmamız gerekiyor bir süre daha." ifadesini kullandı. Aktaş, Antik Kent'teki kazı evinin etrafında da ekiplerin arazözlerle tedbir aldığını ve oraya sıçramasını önlediğini sözlerine ekledi.
 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları ve tehditleri, Gazze’deki İsrail saldırıları ve bölgede artan gerilim ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede İsrail saldırganlığının bir an önce durdurulması gerektiğini, İsrail’in çatışmaları yayma gayretlerinin son derece tehlikeli olduğunu, Türkiye’nin İsrail’in saldırgan politikalarına karşı Lübnan’ın yanında olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok geç olmadan uluslararası toplumun ve İslam dünyasının bölgesel ve küresel barışı tehdit eden İsrail’e “artık yeter” demesi gerektiğini de söyledi.


Türkiye-Çekya maçına dakikalar kaldı: İlk 11'ler belli oldu

A Milli Futbol Takımı ile Çekya arasında oynanacak 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) F Grubu üçüncü maçının hakem ve takım kadroları şöyle:

Çekya: Stanek, Holes, Hranac, Krejci, Soucek, Provod, Coufal, David Jurasek, Barak, Chytil, Hlozek

Türkiye: Mert Günok, Mert Müldür, Merih Demiral, Samet Akaydın, Ferdi Kadıoğlu, Salih Özcan, İsmail Yüksek, Arda Güler, Hakan Çalhanoğlu, Kenan Yıldız, Barış Alper Yılmaz


Assos Örenyeri Ayvacık'taki yangın nedeniyle 3 gün ziyarete kapalı olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki yangında Assos Örenyeri'nde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını belirterek, çalışmalara kolaylık sağlanması için örenyerinin 3 gün ziyarete kapalı kalacağını bildirdi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Behramkale köyü sınırlarında saat 16.30 sularında çıkan yangının kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının devam ettiği aktarıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Yangında, Assos Örenyeri'nde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmamakla birlikte yapılan çalışmalara kolaylık sağlanması ve örenyerinde gerekli tespit çalışmalarının yürütülebilmesi için Assos Örenyerimiz 27-28-29 Haziran tarihleri boyunca ziyarete kapalı olacaktır.


Kocaeli'de lise müdür yardımcısının silahlı saldırıda ölümüne ilişkin 2 zanlı yakalandı

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bir lisenin müdür yardımcısının silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin 2 zanlı gözaltına alındı. Yeni Mahalle Fatih Caddesi'ndeki evinden çıkan Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mahir Çoğaç, aracına bindiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Çoğaç, tabancayla açılan ateşte başından ağır yaralandı. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalenin ardından Gebze Fatih Devlet Hastanesine kaldırılan Çoğaç, müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kaçan şüpheliyi arama çalışması başlatan polis ekipleri, 2 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.


Pakistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle 29 kişi öldü

Pakistan'ın Sind eyaletinin Karaçi kentinde, aşırı sıcaklar nedeniyle 29 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Dawn gazetesinin haberine göre, ülkedeki yardım kuruluşlarından yetkililer, Karaçi kentinin farklı bölgelerinde son 3 günde aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybeden 29 kişinin cansız bedeninin bulunduğunu açıkladı. Yüzlerce kişinin de kentteki hastanelere kaldırıldığı aktarıldı. Öte yandan, ülkedeki en büyük yardım kuruluşlarından Edhi Vakfı yetkilisi Faisal Edhi, AA'ya yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklarda hayatını kaybedenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu söyledi. Edhi, son günlerde kuruluşun Karaçi'deki morglarına aşırı sıcaklar nedeniyle öldüğü düşünülen yüzlerce kişinin getirildiğini, doktorlar teşhis koymadan ölümlerin sebebinin ne olduğunu tam olarak bilemeyeceklerini dile getirdi.


Karar çıkmadı: 10 Ekim Ankara Gar saldırısı davası 1 Temmuz'a ertelendi

Yargıtay'ın bozma kararının ardından tekrar görülen, IŞID'in Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlediği ve 101 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili 10'u tutuklu 26 sanığın yargılandığı davanın duruşması, 1 Temmuz'a ertelendi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki kısmında katılan beyanlarının alınmasına devam edildi. Katılanlar, sanıklardan şikayetçi olduklarını dile getirdi. Katılan beyanlarının ardından sanık ve avukatlarının, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları alınacaktı ancak sanık avukatlarının salonda olmaması nedeniyle savunmalar alınamadı. Sanık Erman Ekici'nin avukatının sağlık sorunları nedeniyle 3 günlük rapor aldığını ve buna ilişkin mazeret dilekçesi sunduğunu bildiren Mahkeme Başkanı, diğer sanıkların avukatlarının da salonda olmaması nedeniyle duruşmanın 1 Temmuz'a ertelendiğini açıkladı.

Duruşmanın ardından patlamada yaralananlar, yakınlarını kaybedenler ve avukatları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Saldırıda eşi Uygar Coşgun'u kaybeden 10 Ekim Barış Derneği Başkanı avukat Mehtap Sakinci, mağdur ailelerin bugünkü duruşmada duygularını dile getirdiğini söyledi. Mahkeme Başkanı'nın sözlerinden davanın karar aşamasına geldiğini tahmin ettiklerini belirten Sakinci, hala araştırılacak hususların olduğunu, yargılamanın bu aşamasında karara gidilmemesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti. Sakinci, 1 Temmuz'daki duruşmaya geleceklerini söyleyerek, "Karar her neyse o kararı teşhir edeceğiz. Haksız kararların her zaman karşısında duracağız ve gerçek adaleti talep etmeye devam edeceğiz. Geride kalanların sorumluluğu kapsamında biz elimizden geleni yaptık. Biz, 'bitti' demeden bu dava bitmeyecek. Karar her ne olursa olsun taleplerimiz açısından yolun çok başındayız." dedi. Avukat İlke Işık ise "Bu celsede katılanlar konuştu. Bizim tabirimizle, davanın sahipleri konuştu. Biz, cübbelerimizi bırakıp katılanların yanına geçtik. Çünkü bizim, avukatlar olarak bu dosyada diyeceklerimiz tamamlandı." diye konuştu. Işık, adalet istediklerini ve mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 


Netanyahu'dan ABD'ye serzeniş: ABD ile anlaşmazlıklar kapalı odalarda haftalardır çözülmedi

Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, Netanyahu, Washington’da temaslarda bulunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ABD ile anlaşmazlıklara dair açıklamasına tepki gösterdi.  Netanyahu, “(ABD ile) anlaşmazlıklar kapalı odalarda haftalardır çözülmediğinde, İsrail Başbakanının askerlerin ihtiyacı olanı getirmek için açıkça konuşması gerektiğini” savundu. 

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Gallant’ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamalarına yer verilmişti. Gallant’ın, “ABD halkını aileleri olarak gördükleri, anlaşmazlıklar ortaya çıkabileceğini ancak her ailede olduğu gibi bunu ev içinde tartıştıklarını” ileri sürdüğü belirtilmişti. Açıklamaya göre, Gallant ayrıca, ABD ile anlaşmazlıkları “kapalı odalarda çözdüklerini” öne sürmüştü. Netanyahu, 18 Haziran’da ABD'yi ülkesine silah sevkiyatı yapmayı reddetmekle suçladığı bir video paylaşmış, ertesi günkü hükümet toplantısında ise ABD’nin silah yardımlarında “çarpıcı bir düşüş” olduğunu savunmuştu. Netanyahu ayrıca, ABD’li yetkililerle yaptıkları görüşmelerde sevkiyatın hızlandırılması için defalarca çağrıda bulunduklarını ancak "temel durumun değişmediğini” iddia etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Netanyahu’nun “ABD’nin silah yardımlarında çarpıcı bir azalma olduğu” yönündeki açıklamasını reddederek, "bunun ne anlama geldiğini anlamadıklarını" belirtmişti.


Manisa'da orman yangını: 4 uçak, 3 helikopterle müdahale başladı

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. İlçeye bağlı Akgedik Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 3 helikopter, 15 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 2 dozer sevk edildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri de yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor. Ekiplerin müdahalesi devam ediyor.


Volkswagen, hava yastığı problemi nedeniyle ABD'de 271 binden fazla aracını geri çağırdı

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, ABD'de 271 binden fazla aracı ön yolcu hava yastığının olası bir kazada açılmayabileceği gerekçesiyle geri çağırdı. ABD Ulusal Kara Yolu Trafik Güvenliği İdaresinden (NHTSA) yapılan açıklamada, geri çağırmanın 2021-2024 Atlas ve 2020-2024 Atlas Cross Sport model araçları kapsadığı belirtildi. Koltukta oturan biri olduğunda, yolcu algılama sistemindeki kablolamada bir arıza meydana gelebileceği ve ön yolcu hava yastığının devre dışı kalabileceği aktarılan açıklamada, bunun kaza anında yaralanma riskini artıracağı kaydedildi. Açıklamada, geri çağırmadan etkilenenen potansiyel araç sayısının 271 bin 330 olduğu bildirildi. Bayilerin yolcu algılama sistemi sensör ve kablolarını ücretsiz olarak değiştireceği belirtilen açıklamada, geri çağırmadan etkilenen araç sahiplerinin Volkswagen'in müşteri hizmetleriyle iletişime geçebileceği ifade edildi. Atlas ve Atlas Cross Sport, Volkswagen'in ABD'de en çok satan araçları arasında yer alıyor.


Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaylada yaygın çıktı: Müdahale başladı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaylada çıkan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. İlçenin kırsal Karasungur Mahallesi'ne bağlı Bedro Yaylası'nda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Helikopterin de havadan destek verdiği yangına, ekiplerin müdahalesi sürüyor. Yangın söndürme çalışmasına vatandaşlar da destek veriyor. Yangın bölgesine gelen Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü, yangına ekiplerin karadan, helikopterle de havadan müdahale edildiğini, yangının kontrol altına alınmak üzere olduğunu söyledi. Günlü, "Bu sene zor geçiyor. Nem oranının azalması, tarlalardaki otların yüksekliği yangınlarla uğraşmamızı beraberinde getiriyor. İnşallah herhangi bir can kaybı olmadan yangını kontrol etmeye çalışıyoruz. Yangın çıkan bölgede vatandaşlarımız arıcılık yapıyor." ifadelerini kullandı.


Ayvacık'ın Behram köyünde çıkan yangına müdahale ediliyor

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos Antik Kenti'nin yer aldığı Behram köyündeki makilik alanda çıkan yangına müdahale ediliyor. Behram köyündeki makilik alanda henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine doğru ilerledi. İhbar üzerine bölgeye Ayvacık Orman İşletme ekipleri ile Ayvacık Belediyesi itfaiye personeli sevk edildi. Köylülerin de desteğiyle yangının söndürülmesi için çalışma başlatıldı. Behram köyü muhtarı Numan Türkay, makilik alanda çıkan yangının evler için bir risk oluşturmadığını, rüzgarın da etkisiyle alevlerin sahildeki Antik Liman ve antik kentin Agora bölümüne doğru ilerlediğini söyledi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi memurları yarım gün iş bıraktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasındaki sosyal denge tazminatını içeren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerindeki uzlaşmazlık nedeniyle memurlar yarım gün iş bıraktı. Kültürpark'taki 1 No'lu hol önünde bir araya gelen Tüm Bel-Sen üyeleri, burada bulunan belediye hizmet binalarını dolaştı, sosyal denge tazminatına yönelik taleplerinin karşılanmasını istedi. Yarım gün iş bırakan grup daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Haziran Ayı Meclis Toplantısı'na katılacağı Kordon'daki İZTO binasına kadar yürüdü. Memurlar, yürüyüş esnasında ve İZTO binası önünde sık sık slogan attı. Çevik kuvvet polisi de İZTO binası çevresinde güvenlik önlemi aldı. Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, gazetecilere, Tugay'ın seçim döneminde büyükşehir memurlarına verdiğini sözleri yerine getirmesini beklediklerini söyledi. Bu arada İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener tarafından karşılanan Tugay'ın binaya girişi sırasında sendika üyesi memurlar slogan atmaya devam etti. Başkan Tugay'ın gruba el sallayarak yanıt verdiği görülürken, polis ekipleriyle memurlar arasında kısa süreli arbede yaşandı.


Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail Dışişleri Bakanı'na sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın sosyal medyada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan paylaşımı hakkında, "İsrail Dışişleri Bakanı'nın, Cumhurbaşkanı'mızı hedef alan seviyesiz paylaşımını, ancak soykırım suçlamasıyla yargılanan bir devletin yetkilisi tarafından benimsenecek bir üslup olarak değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan paylaşımın "seviyesiz" olduğu belirtilerek, bu tür iftira ve yalanların İsrail'in işlediği suçları örtbas etme çabasının bir parçası olduğu kaydedildi. Açıklamada, Türkiye'nin, adalet ve barış için mücadele etmeye devam edeceği vurgulanarak, "İsrail Dışişleri Bakanı'nın, Cumhurbaşkanı'mızı hedef alan seviyesiz paylaşımını, ancak soykırım suçlamasıyla yargılanan bir devletin yetkilisi tarafından benimsenecek bir üslup olarak değerlendiriyoruz." ifadesi kullanıldı.

Katz ne demişti?

Yisrael Katz, paylaşımında "Erdoğan İsrail'e yönelik tehditlerine karşı Hizbullah'a desteğini açıkladı. Erdoğan, Suriye sınırında masum Kürtleri katleden ve İran'ın emriyle Lübnan'dan saldıran bir terör örgütüne karşı İsrail'in meşru müdafaa hakkını engellemeye çalışan bir savaş suçlusu" demişti.


ABD ile vardığı anlaşma sonucu serbest kalan WikiLeaks kurucusu Assange, Avustralya'ya döndü

ABD Adalet Bakanlığıyla yaptığı anlaşma uyarınca "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul edip serbest kaldıktan sonra Avustralya'ya dönen WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, başkent Canberra'da ailesi tarafından karşılandı. ABC News'ün haberine göre, Assange'ın içerisinde olduğu uçak, yerel saatle 19.30 sıralarında Canberra Havalimanı'na iniş yaptı. Assange, uçaktan indikten sonra eşi Stella Assange, babası John Shipton ve kalabalık bir grup destekçisi tarafından karşılandı. Assange'ın Avustralya'ya varmasının ardından basın açıklaması yapan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, "Bu olayın sona ermesinden çok memnunum." ifadesini kullandı. Albanese, Assange'ın eylemleri hakkında "çeşitli görüşler"in varlığının farkında olduğunu belirterek "Ancak Assange'ın daha fazla hapsedilmesiyle kazanılacak bir şey yok." dedi. Assange ile telefonda görüştüğünü belirten Albanese, kendisine hoş geldin dileklerini ilettiğini aktardı. Assange'ın eşi ile avukatlarından Jen Robinson, WikiLeaks kurucusunun kaldığı otelin lobisinde, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Robinson, Assange'ın, Avustralya Başbakanı Albanese'e "hayatını kurtardığını" söylediğini kaydetti.

Assange'ın bu uzun süreç sonrası eve gelmekten oldukça mutlu olduğunu kaydeden Robinson, Julian Assange'ın eve dönmüş olmasının, "14 yıllık hukuki mücadele, politik girişimler ve toplum desteği"nin bir ürünü olduğunu vurguladı. Assange'ın eşi Stella da başta Albanese olmak üzere eşini destekleyen herkese teşekkür ederek, "Julian kendisi burda bulunup teşekkürlerini sunmak isterdi ancak toparlanmaya ihtiyacı var." diye konuştu. Eşinin hapishanede "bir gün bile geçirmemiş olması" gerektiğini savunan Stellla, kamuoyundan eşi ve ailesine kendilerini toparlamak için zaman tanımalarını istedi.


ORC'den ekonomi anketi: Yüzde 70'e yakın kesim ekonominin düzeleceğine inanmıyor

ORC Araştırma şirketi tarafından 10-14 Haziran tarihleri arasında yapılan son ankete göre, halkın büyük kısmı ekonominin düzeleceğine inanmıyor.

ORC'nin 5 bin 620 kişiyle düzenlediği ankette "Türkiye ekonomisinin düzeleceğini düşünüyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 69,8'ü bu soruya "hayır" yanıtını verirken, yüzdü 20,6'sı "evet" dedi. Yüzde 9,6'lık kesim ise fikir belirtmedi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan "yapay zeka dolandırıcılığına" karşı uyarı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in yapay zeka tarafından konuşturularak vatandaşlara yatırım tavsiyesi vermiş gibi gösterildiği videoların şikayet sonrasında sosyal medya mecralarından kaldırıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "yapay zeka dolandırıcılığının" bugünün en önemli tehlikelerinden biri olduğu vurgulandı.

Kötü niyetli kişilerin yapay zeka yazılımlarını kullanarak gerçek olmayan videolar yayınladığına dikkat çekilen açıklamada, sosyal medya mecralarında tanınan isimlerin video ve görsellerinin kullanılarak istenilen mesajların yapay zeka seslendirmesiyle dolaşıma verildiği kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Hızla yayılan bu dolandırıcılık videolarının sahte olduğunu anlamak oldukça zordur. Mağduriyet yaşanmaması için tüm vatandaşlarımızı her zamankinden daha dikkatli olmaya davet ediyoruz ve bu tür videolara inanarak yatırım yapmamaları konusunda uyarıyoruz. Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in de yapay zeka tarafından konuşturularak vatandaşlarımıza yatırım tavsiyesi vermiş gibi gösterildiği videolar şikayetimizle sosyal medya mecralarından kaldırılmıştır. Ayrıca vatandaşlarımızın yatırım tercihlerine yönelik olarak Sayın Bakanımızın herhangi bir tavsiyesi olmayacağı da aşikardır.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basına kapalı görüşme, saat 16.05'te başladı. Basına kapalı görüşme 50 dakika sürdü.


İsrail'in 264 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 718'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 60 artarak 37 bin 718'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 264 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 4 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 60 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 140 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 718'e, yaralananların sayısının da 86 bin 377'ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


IKBY'de yaklaşık 2 senedir ertelenen parlamento seçimleri 20 Ekim’de yapılacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) milletvekili seçimlerinin bir kez daha ertelenerek yapılacağı duyuruldu. IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, milletvekili seçimleri için 20 Ekim 2024 tarihinin belirlendiği bildirildi.

IKBY'de milletvekili seçimlerinin ilk olarak 1 Ekim 2022'de yapılacağı açıklanmış ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında azınlık kotaları başta olmak üzere seçim yasası ve Yüksek Seçim Komisyonu'nun aktifleştirilmesi konularında yaşanan anlaşmazlık sonrası seçimlerin bir yıl ertelenerek 18 Kasım 2023'de yapılması kararlaştırılmıştı. Bu tarihte de yapılamayan seçimler daha önce 25 Şubat 2024 ve 10 Haziran 2024 tarihlerine ertelenmişti. IKBY'de her 4 yılda bir yapılması gereken milletvekili seçimleri son olarak 30 Eylül 2018'de gerçekleştirilmişti.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: Asgari ücrette herhangi bir artış olmayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Asgari ücrette ara zam olacak mı?" sorusu üzerine Işıkhan, "Asgari ücrette herhangi bir artış olamayacak. Geçen aralık ayında da biz bunu ifade ettik. Göstergeler de çok olumlu geliyor. İnşallah aralık ayında asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geleceğiz" yanıtını verdi.

Amaçlarının geçici refahı sağlamak olmadığını vurgulayan Işıkhan, kalıcı refahı sağlamak için böyle bir karar aldıklarını ifade etti. Işıkhan, bunun neticelerini yıl sonuna doğru enflasyon düşüşüyle birlikte göreceklerini bildirdi. Bir gazetecinin "Emekliye enflasyon farkının haricinde bir refah payı gündeme gelebilir mi?" sorusu üzerine Işıkhan, "Şu an gündemimizde yok. Zaten toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar olacak. Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok" diye konuştu.


NATO'nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte oldu

NATO'nun Genel Sekreterliğine Hollanda Başbakanı Mark Rutte atandı. NATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Rutte'nin yeni Genel Sekreter olarak atanmasına karar verildi. Hollanda Başbakanı Rutte, görevi 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den devralacak.

Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023'te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu. Stoltenberg'in görevinin bir dönem daha uzatılmayacağının kesinleşmesinin ardından Rutte, NATO Genel Sekreterliği adaylığını açıklamıştı. Kısa sürede birçok ülkenin desteğini kazanan Rutte, son olarak 18 Haziran'da Macaristan'ın onayını almıştı. 20 Haziran'da diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in çekildiğini açıklaması üzerine Rutte, tek aday kalmıştı.


Eski bakan Yaşar Yakış, hayatını kaybetti

AK Parti'nin kurucularından olan eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Eski bir diplomat olan Yaşar Yakış, 2002 yılında kurulan ilk AK Parti hükümetinin Dışişleri Bakanı olma sıfatını taşıyordu. 85 yaşındaki Yaşar Yakış tedavi gördüğü hastanede vefat etti.


İş insanı Can Kıraç hayatını kaybetti

Koç Holding'in kuruluş ve büyüme sürecinde rol üstlenen, iş insanı İnan Kıraç'ın ağabeyi Can Kıraç, 97 yaşında hayatını kaybetti.

Koç Holding'in kuruluşunda önemli rol üstlenen iş insanı İnan Kıraç'ın ağabeyi Can Kıraç, 97 yaşında hayata veda etti. Kıraç sağlık problemleri nedeniyle Amerikan Hastanesi'nde tedavi görüyordu.


Güney Kore, Kuzey Kore'nin 250'den fazla çöp balonu gönderdiğini bildirdi

Güney Kore, Kuzey Kore'nin içerisinde çöp bulunan 250'den fazla balonu sınırdan gönderdiğini açıkladı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin geçen aydan bu yana Güney'e 6 defa çöp balonu gönderdiği belirtildi. İçinde müsvedde kağıt olduğu tahmin edilen yaklaşık 100 balonun başkent Seul'ün batısındaki Gyeonggi bölgesine düştüğü aktarılan açıklamada, Kuzey'den 250'den fazla içinde çöp bulunan balon gönderildiği kaydedildi.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin eylemlerine karşı olarak hoparlörlerle propaganda yayınları yapmaya hazır olunduğu ifade edildi. Öte yandan, Kuzey'den gelen çöp balonları nedeniyle Incheon Havalimanı'nda iç ve dış hat uçuşları yaklaşık 3 saatliğine ertelendi. Kuzey tarafının, 28 Mayıs'tan bu yana Güney'e yaklaşık 2 bin çöp balonu gönderdiği belirtiliyor.


Kocaeli'de lise müdür yardımcısı silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bir lisenin müdür yardımcısı uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Yeni Mahalle Fatih Caddesi'ndeki evinden çıkan Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mahir Çoğaç, aracına bindiği sırada kimliği henüz belirlenemeyen kişinin silahlı saldırısına uğradı.

Çoğaç, tabancayla açılan ateşte başından ağır yaralandı. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalenin ardından Gebze Fatih Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çoğaç, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis, olay yerinden kaçan şüpheliyi arıyor.

AA-20240626-34973365-34973362-KOCAELIDE_LISE_MUDUR_YARDIMCISI_SILAHLI_SALDIRIDA_HAYATINI_KAYBETTI.jpg
Fotoğraf: AA

AA: MİT, YPG sorumlusunu Suriye'de etkisiz hale getirdi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan, YPG'nin Cezire sorumlusu Ali Dinçer'i, Suriye'nin Kamışlı bölgesinde nokta operasyonla etkisiz hale getirdi.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde şu bilgiler yer aldı:

MİT, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan terör örgütü PKK'nın önemli isimlerinden birine sınır ötesinde operasyon düzenledi. YPG'nin Cezire bölge sorumlusu "Orhan Bingöl" kod adlı terörist Ali Dinçer, Kamışlı'da gerçekleştirilen nokta operasyonla etkisiz hale getirildi. Dinçer'in, PKK'ya 1991'de katıldığı ve örgütün düzenlediği birçok kanlı eylemde bizzat yer aldığı bildirildi.

MİT tarafından uzun süredir takip edilen Dinçer'in, 2007'de Dağlıca'daki Komando Taburuna yönelik 12 askerin şehit düştüğü, 16 askerin yaralandığı saldırıya ve 2008'deki Aktütün Jandarma Karakolu'na yapılan eylemlere bizzat sorumlu olarak katıldığı belirlendi.

Dinçer'in ayrıca, 7 Ağustos 2015'te Çukurca'da askeri konvoy güzergahının mayınlanması, 10 Ağustos 2015'te Üzümlü Sınır Kapısı'nda görevli 10 gümrük memurunun kaçırılması, 19 Ekim 2015'te Çukurca Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığına yönelik gerçekleştirilen roketli saldırı başta olmak üzere 2015'te Çukurca çevresinde gerçekleştirilen tüm eylemlerin talimatını verdiği de kaydedildi.

Dinçer'in 1991-1992'de Bingöl kırsalından örgütsel faaliyetlere başladığı, 1992-1999 arasında Erzurum-Tunceli kırsalında sözde bölük sorumlusu olduğu, bu yıllar içerisinde Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nde terörist elebaşı Abdullah Öcalan'dan eğitim aldığı da öğrenildi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan bazı özelleştirme işlemlerine ilişkin iddialara yanıt

Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın bazı özelleştirmelerle ilgili 2017 yılında gerçekleştirilen "Türk lirasına dönüşüm işlemleri"nde kamu zararı oluştuğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Yavuzyılmaz'ın yanlış bilgilerle sosyal medya hesabından "kamuoyunu sürekli bir şekilde yanıltmaya devam ettiği" belirtildi. 2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye gönderilen resmi yazılara atıfta bulunarak yapılan işlemlerin maksatlı bir şekilde çarpıtıldığı ifade edildi.

Türk lirasının değerinin korunması ve kamu sözleşmelerinde standardizasyonun sağlanması amacıyla 683 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu kurumlarının, yabancı para cinsinden yurt içi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını, borçlunun talebi üzerine, 2 Ocak 2017 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurundan 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türk lirası olarak tahsil edebilmelerine imkan sağlandığına işaret edilen açıklamada, "Bu doğrultuda, 28 Nisan 2017 tarihli ve 2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme sözleşmelerinden doğan ABD doları cinsinden taksit bedellerinin Türk lirası olarak ödenmesi mümkün kılınmıştır" bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, ilgili mevzuat doğrultusunda başvuran tüm yatırımcılarla, Hazine alacakları için uygulanan faiz oranı esas alınarak, ek sözleşmeler yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Tüm borçlulardan da bütün alacaklar, o günün kurundan çevrilerek zamanında ve eksiksiz tahsil edilmiş ve herhangi bir kamu zararı oluşmamış ve bu işlemler Sayıştay denetiminden de geçmiştir. Ancak, Sayın Vekilimiz, 2017 tarihli söz konusu Türk lirasına dönüşüm işlemlerini sanki bugün yeni yapılmış gibi bir algı oluşturmak istemiştir ve tahsilatları tamamlanmış alacakları, afaki şekilde, 2024 yılı güncel döviz kurlarıyla yeniden hesaplamaya kalkmıştır. Sayın Vekilin siyasi saiklerle yaptığı anlaşılan bu iddialara kamuoyunun itibar etmemesi önemle rica olunur.


Bakan Yerlikaya: Kırmızı bültenle aranan Kerim Dağlıoğlu İspanya'da yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İspanya'da gerçekleştirilen 'ARGAY' Operasyonu'nda uluslararası uyuşturucu kartelinin çökertildiğini duyurdu. Sosyal medyadan bir açıklama yapan Yerlikaya, operasyonda  Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan ve Emre Karaca ismiyle bilinen örgüt lideri Kerim Dağlıoğlu’nun yakalandığını da aktardı. Yerlikaya Türk emniet güçlerinin de katıldığı uluslar arası operasyon hakkında şu bilgileri verdi:

Ayrıca Argay Operasyonunda; Ülkemizce narkotik suçlarından uluslararası seviyede aranan Kerim Dağoğlu ile birlikte İspanya, Almanya, Avusturya, Suriye, Karadağ, Romanya, Ukrayna, Arjantin ve Venezuela vatandaşı olan örgüt üyesi toplam 42 zehir taciri yakalanarak tutuklandı. Yaklaşık 9 aydır devam eden ve polisiye iş birliği çerçevesinde 11 Haziran tarihinde startı verilen İspanya’daki operasyonlarda Fransız, İspanya Guardia Civil ve Türk Emniyetinden oluşan 400’den fazla polis katıldı.

Granada, Malaga ve Sevilla’da yapılan operasyon ve ev aramalarında; 2 tondan fazla esrar ve çok sayıda ateşli silah, lüks araçlar ve nakit para ele geçirildi. Europol’ün destek verdiği soruşturmada İspanyol, Fransız ve Türk narkotik polisleri, zehir tacirlerine karşı omuz omuza çalıştı. Sadece yerel, bölgesel, ulusal değil; uluslararası alanda da organize suç örgütlerine, uyuşturucu kartellerine karşı mücadele etmeye kararlıyız.

 


Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin balistik füze fırlattığını duyurdu

Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin, Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne balistik füze fırlattığını açıkladı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığının açıklamasına göre, Pyongyang yakınlarından yerel saatle 05.30 sularında balistik füze fırlatıldı. Seul merkezli Yonhap ajansının askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore'nin "hipersonik füze denemiş olabileceği" tahmininde bulunuldu. Japonya Savunma Bakanlığı, füzenin, 200 kilometreyi aşkın mesafe katettikten sonra Kore Yarımadası'nın doğu kıyısına düştüğünü belirtti.

Tokyo merkezli Kyodo ajansının haberine göre füze, Japon ulusal münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) dışına düştü. Haberde, ABD'li, Japon ve Güney Koreli yetkililerin telefonda görüştüğü ve Kuzey Kore'nin füze denemesini kınadığı aktarıldı. Japon hükümeti, söz konusu denemenin, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği" gerekçesiyle Pyongyang yönetimine protesto notası gönderdi.


Yemen'deki Husiler: Arap Denizi'nde İsrail'e ait bir gemiyi vurduk

Yemen'deki İran destekli Husiler, Arap Denizi'nde İsrail'e ait bir gemiyi balistik füzeyle vurduklarını duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, İsrail'e ait "MSC SARAH V" isimli gemiye saldırı düzenlediklerini ifade etti. Gemiye yönelik saldırının Arap Denizi'nde gerçekleştiğini aktaran Seri, saldırıyı yeni geliştirdikleri füzeyle yaptıklarına işaret etti. Seri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurması ve Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın kalkması halinde eylemlerine son vereceklerine dikkati çekti.


Fransız aşırı sağcı Bardella, seçimi kazanırsa göç akışını büyük ölçüde azaltacağını belirtti

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin lideri Jordan Bardella, erken genel seçimde galip gelmeleri durumunda ülkedeki göç akışını büyük ölçüde azaltacağını vurguladı.

Fransa'da erken genel seçime katılan 3 önemli partinin temsilcileri, Fransız TF1 kanalında, ekonomi, enerji, göç gibi konularda seçim vaatlerini tartıştı.

Müzakereye, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Koordinatörü Manuel Bompard, Bardella ve iktidar partisi Rönesans'ı temsilen Fransa Başbakanı Gabriel Attal katıldı. Bardella, ülkede doğan göçmenlerin, Fransız vatandaşlığının otomatik olarak almasını istemediğini belirterek, ülkede meşru yollarla bulunmuyan yabancılar için ücretsiz sağlık hizmetini kaldırmak istediğini söyledi.

"Ülkede, otoriteyi ve güvenliği yeniden sağlayacağım" diyen Bardella, seçimi kazanıp başbakan olduğu takdirde Fransa'ya göç akışlarını büyük ölçüde azaltma vaadinde bulundu. Jordan Bardella, "Milyonlarca Fransız, bugün Fransa'yı tanıyamıyor, büyüdükleri ülkeyi tanıyamıyor. Aslında bu çılgın kitlesel göç politikasına artık bir son vermemizi istiyorum." ifadesini kullandı.

LFI lideri Bompard, aşırı sağcı rakibi Bardella'nın göçle ilgili vaatlerini eleştirdi. Bompard, Bardella'nın da ailesinin kısmen göçmen asıllı olduğuna işaret ederek, "Kendi atalarınız, Fransa'ya geldiğinde, siyasi atalarınız söylediklerinizin aynısını diyordu." dedi. Göçmenlerin ülke için temel öneme sahip işlerde çalıştığını vurgulayan Bompard, bu kişilerin ülke ekonomisine her yıl 10 milyar avro katkı sağladığını dile getirdi.


WikiLeaks'in kurucusu Assange, "casusluk suçunu" kabul etti

WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığıyla yaptığı anlaşma uyarınca "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etti. Assange'ın duruşması, Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'nde yapıldı. Bölge hakimi Ramona Manglona'nın bazı sorularını yanıtlayan Assange, ABD ile vardığı anlaşma uyarınca "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etti. Anlaşma uyarınca Assange'ın Wikileaks'e sağladığı tüm belgeleri de imha etmesi kararlaştırıldı. Anlaşmaya göre, WikiLeaks kurucusunun 62 ay hapis cezasına çarptırılması ancak Birleşik Krallık’ta cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak Avustralya'ya gitmesine izin verilmesi bekleniyor.

Assange'ın dava süreci

Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu. ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istemişti. Dün gece yapılan açıklamada, Julian Assange'ın, ABD ile varılan "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etme anlaşması sonucu, ülkesi Avustralya'ya gitmek üzere, 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere'den ayrılmasına izin verileceği belirtilmişti.


DEDAŞ "anız" iddiasında ısrarcı: Uydu görüntüleri ve farklı kamera kayıtları aracılığıyla doğruladık

Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, 15 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır ve Mardin arasında çıkan anız yangınına ilişkin, "Yangının elektrik kaynaklı olmadığı belge ve görüntülerle sabit. Vatandaşlarımızdan, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarını sabır ve sükunetle beklemelerini istirham ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Uydu görüntülerinde yangının çıkış noktasının anız yakımı kaynaklı olduğunun açıkça görüldüğünü ileri süren Atalay sözlerini şöyle sürdürdü:

20 Haziran'daki yangının ardından saha ekiplerimizle birlikte yaptığımız ilk çalışmalarda yangının elektrik hatlarından kaynaklanmadığını tespit etmiştik. Ardından yangın ile ilgili basına, kamuoyuna ve savcılığa intikal eden iddiaları da cevaplamaya devam ediyoruz. Yangının başladığı Köksalan Mahallesi mezarlık bölgesinde elektrik hattımızın bulunmadığını bir kez daha ifade etmek isterim. Yangının hemen ertesi günü saat 10.00 civarında Köksalan Mahallesi genelinde hem köy içi alçak gerilim şebekesi hem de orta gelirim şebekesinin bulunduğu alanlarda yaptığımız incelemelerde herhangi bir iletken kopukluğu, direk düşmesi veya alçak gerilim arızasına rastlamadık. Bu tespitlerimizi son olarak yaptığımız detaylı tespit ve incelemelerle, uydu görüntüleri ve farklı kamera kayıtları aracılığıyla da doğruladık.

Bazı medya organları ve sosyal medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu iddia edilmiş olsa da biz elektrik hatlarından kaynaklanmadığını kanıtlarıyla beraber tekrar ifade ediyoruz. 17 Haziran ve 20 Haziran'da Sentinel 2 uydusundan aldığımız görüntülerde de yangının anız yakımından kaynaklı olduğu görülmektedir. Nem ve ısı göstergeleri de anız yakımının, yangından saatler önce parsellerin çevrilerek planlı bir şekilde yapıldığını net olarak gösteriyor. Arazinin, anız yakımı olmadığını iddia eden ve Valilik açıklamasını da yalanlayarak yangının elektrik tellerinin tutuşmasından kaynaklandığını belirten sözde görgü tanığının ailesine ait olduğu tespit edildi. Yangının meydana geldiği diğer arazinin de bir başka tanığın ailesine ait bir alan olduğu da tespit ettik. 15 vatandaşımızın vefatı ve onlarca insanımızın yaralanması ile sonuçlanan yangın, 20 Haziran akşam saatlerinde başlamışken, medya ve sosyal medya mecralarında yayılan söz konusu kamera kaydı 23 Haziran tarihine ait olup gündüz saatlerini gösteriyor. 24 Haziran pazartesi günü sabah saatlerinde, Mardin'in Derik ilçesinde bir meyve bahçesinde çıkan ve elektrik tellerinden kaynaklı olduğu öne sürülen bu yangın videosunda, kamera kaydında kamera görüntülerinde kayıt tarihinin 23 Haziran 2024 olduğu açıkça görülüyor. Konuyla ilgili tüm görüntü ve delilleri, kamu kurumları ve ilgili makamlarla paylaşmaya devam ediyoruz. Yangının elektrik kaynaklı olmadığı belge ve görüntülerle sabit. Vatandaşlarımızdan, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarını sabır ve sükunetle beklemelerini istirham ediyoruz.


Doğu Kudüs’te bulunan İsrail askeri üssünün yakınında yangın çıktı

İsrail ordusuna ait Ofrit Askeri Üssü çevresinde yangın çıktığı bildirildi. İsrail ordu radyosunun haberinde, "Scopus Dağı'ndaki (Cebel el-Meşarif) Ofrit Askeri Üssü yakınlarında büyük bir yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışıyor." ifadesi kullanıldı. Haberde, kundaklama şüphesinin araştırıldığı belirtildi.

Öte yandan İsrail'e bağlı Kudüs'teki İtfaiye ve Kurtarma İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, Ofrit Askeri Üssü'nün yanı sıra Kudüs İbrani Üniversitesinin de bulunduğu Scopus Dağı çevresindeki yangına müdahale edildiği bildirildi. Açıklamada, halihazırda 12 itfaiye ekibinin yangına müdahalede bulunduğu, çok sayıda ekibin de bölgeye doğru hareket ettiği bilgisi paylaşıldı.

İsrail polisinden yapılan açıklamada ise şu aşamada bölgede yaşayanlar, askeri üs ve üniversite binaları için herhangi bir riskin söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada, şu ana kadar herhangi bir yaralanmanın da olmadığına dikkat çekilerek, yangının kundaklama sonucu çıktığı şüphesiyle ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.


CHP'li Akay'dan uluslararası çete listesi paylaşımı: 20,5 metre

CHP Karabük milletvekili Cevdet Akay; TBMM'de Türkiye'de yakalanan uluslararası suç örgütlerinin listesini uzun bir listeyle paylaştı. Haziran'da 20,5 metreye ulaşan listenin görüntüsü, genel kurul salonu boyunca sergileyen Akay şu ifadeleri paylaştı:

Çetelerin Çetelesi uzadıkça uzadı, ne yazık ki uzamaya da devam ediyor. Kırmızı bültenle aranan ve Türkiye'de yakalanan uluslararası suç örgütü liderlerinin listesi; Kasım 2023'de 2 metre, 
Aralık 2023'de 4,5 metre  Haziran 2024 yılında ise 20.5 metreye ulaştı.

 


10 Ekim Barış Derneği'nin yemeğine katılan Özgür Özel: Birbirlerine  acıları üzerinden bağlı olanların gücünü, birbirleriyle suçları üzerinden bağlı olanlar asla aşamazlar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Biz birbirimize göbeğimizden bağlıyız, acılarımızla bağlıyız. Birbirlerine değerleri, anıları, yaşanmışlıkları, hele hele acıları üzerinden bağlı olanların gücünü, birbirleriyle suçları üzerinden bağlı olanlar asla aşamazlar." dedi. Özel; IŞİD'in 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde gerçekleştirdiği terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarınca kurulan 10 Ekim Barış Derneğinin, Vedat Dalokay Kokteyl Salonu'ndaki dayanışma yemeğine katıldı. Ankara Garı önünde bir araya gelenlere yönelik terör saldırısının yakın tarihin en korkunç günlerinden biri olduğunu dile getiren Özel, saldırının, bir sürecin en son ve en kanlı halkası olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Özel, saldırıyı gerçekleştirenlerin hiçbir engele takılmadan Ankara'ya kadar geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bizim yazdığımız IŞİD raporunda adı geçen Yunus Emre Alagöz, Suruç canlı bombası Abdurrahman Alagöz'ün kardeşi, elini kolunu sallaya sallaya, bir de hala daha kimliği bilinmeyen Suriyeli bombacı ile gelmiş, bütün yolu açmış, bütün aramalardan geçmiş, adeta hepimize meydan okurcasına saat 10'u 10 geçeyi hedeflemiş, 10'u 4 geçe kendilerini patlatmışlardı. Sonra işte bizim tanıştığımız süreç başladı. 3 gün boyunca hep birlikte ömrümüzün o en feci günlerini yaşadığımız, Adli Tıp sürecini yaşadık. O günü hatırlatmak istemem ama unutmak da istemem. Bazı acıları hatırlatmamak unutmaya mal oluyorsa hatırlatmak lazım. Soma duruşmasının ilk günü 10 bin kişiydik. Her aileden bir kişi alınarak salona sığabildik. Son gün salonda 135 kişiydik. Öyle olunca cesaret geliyor birilerine. Sen faciayı gördüğünde bilendiğinde değil; o bilenmiş halin sona doğru geldiğinde köreldiğinde onlar adaleti katledecek cesareti bulabiliyorlar. O yüzden unutmamak ve yaşananları hatırlamak, o günkü kararlılığı, o günkü duyguyu taşımaya devam etmek gerekiyor.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının gösterdiği dayanışma ve bilincin örnek olduğunu vurgulayan Özel, "Biz birbirimize göbeğimizden bağlıyız, acılarımızla bağlıyız. Birbirlerine değerleri, anıları, yaşanmışlıkları, hele hele acıları üzerinden bağlı olanların gücünü, birbirleriyle suçları üzerinden bağlı olanlar asla aşamazlar. Yeter ki biz niçin bir arada olduğumuzu, bizi bir arada tutanın ne olduğunu ve hedefimizi şaşırmayalım." diye konuştu.

Yemeğe, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan da katıldı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU