Hamas ve El Fetih yetkilileri dün Reuters'a yaptıkları açıklamada, iki Filistin hareketi arasında bu ay Çin'de yapılması planlanan uzlaşma görüşmelerinin yeni bir tarih belirlenmeksizin ertelendiğini duyurdu.
Bu durum, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden askeri saldırısına rağmen uzlaşmaya varma şansının azaldığını gösteriyor.
Nisan ayında iki hareketin bir toplantısına ev sahipliği yapan Çin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih ve Hamas'ın uzlaşmayı sürdürme arzularını dile getirdiklerini söyledi.
El Fetih ve Hamas yetkilileri daha önce toplantının haziran ortasında yapılacağını duyurmuşlardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İki hareket arasındaki derin bölünme göz önüne alındığında, analistler görüşmelerin İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Hamas'ın 2007'den beri kontrol ettiği Gazze Şeridi için birleşik bir Filistin yönetiminin kurulmasına yol açabilecek bir uzlaşma anlaşmasına yönelik bir atılımla sonuçlanacağına dair çok az umut olduğunu söyledi.
El Fetih ve Hamas, görüşmelerin ertelenmesinden birbirlerini sorumlu tutuyor. Bir önceki toplantıya katılan Hamas lideri Basim Naim, Reuters'a yaptığı açıklamada, toplantının El Fetih'in talebi üzerine yeni bir tarih belirlenmeden ertelendiğini bildirdi.
Öte yandan El Fetih, ‘Çin'de ulusal diyalog masasına oturmaya kararlı olduğunu ve Çin arabuluculuğunun başarısı için uygun ortamı sağlamak amacıyla tüm hazırlıkları tamamlamak için çalıştığını’ belirtti.
El Fetih Sözcüsü Abdulfettah Duvla, “Hareket toplantı davetini reddetmedi. Çin'deki dostlarımızla, Filistin Büyükelçisi aracılığıyla, saldırganlığın artması, olayların karmaşıklığı, savaşın kuzeye doğru genişlemesiyle ilgili gelişmeler ve toplantı için önceden hazırlık yapılması ışığında önerilen tarih hakkında görüştük. Kısa süre içinde alternatif bir tarih önerildi. Hamas ise toplantıya katılmayı reddederek yanıt verdi” ifadelerini kullandı.
Bir Hamas yetkilisi Duvla’nın iddiasını yalanlayarak, hareketin başka bir toplantı yapmayı reddetmediğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise yorum talebine henüz yanıt vermedi.
İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldırı başlatmasından bu yana Gazze Şeridi'nde savaşıyor ve Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü harap eden askeri operasyonlarla hareketi yok etmeyi amaçlıyor.
Reuters bu ay Hamas'ın daha geniş bir siyasi anlaşmanın parçası olarak Batı Şeria ve Gazze Şeridi için yeni bir teknokrat yönetim konusunda El Fetih ile bir anlaşma arayışında olduğunu bildirerek, hareketin savaş sona erdiğinde etkisini sürdürme hedefini vurguladı.
Hamas'ı uzun süredir ‘terör örgütü’ olarak nitelendiren Avrupa Birliği (AB) ve ABD, hareketin savaş sonrasında Gazze Şeridi'nin yönetiminde herhangi bir rol üstlenmesine karşı çıkıyor.
Batılı ülkeler, Abbas liderliğinde Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sınırlı özerkliğe sahip olan Filistin Yönetimi'nin savaştan sonra Gazze Şeridi'ni yönetmesi fikrini destekliyor.
Filistin Yönetimi, 2007 yılına kadar Gazze Şeridi'ni yönetti. Hamas, Filistinlilerin son kez oy kullandığı parlamento seçimlerini kazandıktan bir yıl sonra El Fetih'i Gazze Şeridi'nden kovdu.
Hamas, Abbas'ın Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini müzakere etme yaklaşımını uzun zamandır başarısızlık olarak görüyor ve İsrail'e karşı ‘cihat’ ya da silahlı direniş çağrısı yapıyor.
Hamas'ın 1988 tarihli kuruluş tüzüğü, İsrail'in ortadan kaldırılması çağrısında bulunuyor. 2017'de 1967 savaşı öncesi sınırlar içinde geçici bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ettiğini açıklayan Hamas, İsrail'in var olma hakkının tanınmasına halen karşı çıkıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.