Eski Yeni Delhi Büyükelçisi Carmon: Hindistan, İsrail'e silah sağlıyor olabilir

Delhi, Gazze'deki savaş sürerken İsrail'e silah tedarik edip etmediğini ne doğruladı ne de yalanladı

Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde Gazze'deki savaşı kınamak ve Filistinlerle dayanışma göstermek için düzenlenen eylemde bir kadın döviz tutuyor (AP)

Eski bir elçiye göre Hindistan, 1999'da Pakistan'la girdiği savaşta İsrail'in sunduğu "yardımın karşılığını vermek" için Gazze'deki savaşında İsrail'e silah tedarik ediyor olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2014'le 2018 arasında İsrail'in Hindistan Büyükelçisi olarak görev yapan Daniel Carmon, İsrail'in önde gelen yayınlarından Ynetnews'e verdiği röportajda bu yorumları yaptı.

Carmon'un yorumları, İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik askeri harekatına Hindistan'ın drone'lar ve mühimmat tedarik ettiği yönündeki haberlerin ardından geldi. Hindistan bu haberleri ne doğruladı ne de yalanladı.

Eski büyükelçi, "Hintliler bize her zaman İsrail'in Kargil Savaşı sırasında yanlarında olduğunu hatırlatıyor. İsrail onların yanında duran ve onlara silah sağlayan birkaç ülkeden biriydi" dedi.

Hintliler bunu unutmuyor ve şimdi bu iyiliğe karşılık veriyor olabilirler.

Carmon, Mayıs ve Temmuz 1999 arasında Cammu ve Keşmir'in Kargil bölgesinde Hindistan ve Pakistan arasında yüksek irtifada yaşanan kısa süreli savaşa atıfta bulunuyordu. İsrail o dönemde Hindistan'a hassas güdümlü mühimmat ve gözetleme drone'ları da dahil hayati önemde askeri malzeme ve teçhizat sağlayarak yardım etmişti.
 

Chennai'de protesto

Chennai'de Filistinlilerle dayanışmalarını ifade etmek üzere düzenlenen eyleme katılan çocuklar maket cesetler taşırken bir kız çocuğu ağlıyor (AFP)​​​​​​​


Mayısta İspanya, Hindistan'dan İsrail'e silah taşıyan gemilerin limanlarına uğramasına izin vermemiş, ülkenin dışişleri bakanı "savaşa katkıda bulunmama" taahhüdüne bağlı kaldıklarını söylemişti.

Şubatta Hindistan basınında çıkan bazı haberlerde Delhi'nin İsrail'e Haydarabad'da üretilen gelişmiş Hermes 900 drone'ları tedarik ettiği belirtilmişti. Drone'lar İsrail ordusunun Hindistan ordusuna tedarik sağlamak amacıyla kurduğu bir tesiste üretilmişti ancak haberlerde İsrail'in kendi ikmalinin azalması üzerine 20 drone'un İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere dönüştürüldüğü belirtiliyordu.
 

Yeni Delhi'de protesto

Öğrenci aktivistler Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde düzenlenen bir protesto sırasında Gazze'deki savaş aleyhinde ve Filistin halkıyla dayanışma için pankartlar açıp sloganlar atıyor (AP)​​​​​​​


Hindistan, Gazze'deki eylemleri nedeniyle İsrail'i doğrudan kınamıyor ve iki ülke arasında uzun zamandır mevcut olan bağ Narendra Modi hükümeti döneminde güçlendi. Ancak Hindistan Dışişleri Bakanlığı ateşkes çağrısında bulunmuş ve iki devletli bir çözüme destek verdiğini ifade etmişti.

Hindistan'ın İsrail'e silah ihraç ettiği iddiaları, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'nin Sağlık Bakanlığı'na göre çoğu kadın ve çocuk 37 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol bir askeri harekatı desteklemekten endişe duyan Hint halkı arasında protestolara neden oluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de 1200 kişinin öldüğü ve 250'den fazla kişinin rehin alındığı terör saldırısının ardından Hamas'a karşı operasyon başlatmıştı.

Hindistan, Netanyahu hükümetinin onbinlerce Filistinli işçinin çalışmasını yasaklamasının ardından İsrail ekonomisini desteklemek amacıyla binlerce işçiyi işe alıp oraya sevk ederek, İsrail'e bir başka yolla daha açıkça destek veriyor.

​​​​​​​

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU