İran cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, küresel ekonomik duruma ilişkin bir rapor yayımlandı.
Raporda Dünya Bankası, İran'ın Gayri Safi Yurt içi Hasılası'nın (GSYİH) son yıllarda artan petrol ihracatı nedeniyle daha yüksek olduğunu, fakat bu yıl ve önümüzdeki yıllarda düşüş eğilimine gireceğini ifade etti.
12 Haziran'da yayınlanan bu rapora göre İran'ın GSYİH'si geçen yıl yüzde 5 büyüdü, ancak büyüme hızının bu yıl yüzde 3,2'ye, gelecek yıl yüzde 2,7'ye ve 2026'da yüzde 2,4'e gerilemesi bekleniyor.
İran'ın ekonomisini kurtarmak için yurt dışındaki askeri müdahalelerinde acilen stratejik bir değişim yapması gerekiyor.
İran, çatışmanın başlangıcından itibaren savaşın alevlerine yakalanmaktan kaçınmaya çalıştı, ancak İsrail hava saldırıları danışmanlarının peşini bırakmadı.
Bu nedenle, İran’ın yurtdışındaki askeri müdahalelerini yumuşatması ve Sayın Hasan Nasrallah'ın emelleri yerle bir olsa bile bazılarını askıya alması gerekiyor, çünkü Lübnan'a yönelik bir savaş, istese de istemese de İran'ı da kendisine sürükleyecektir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Geçen yıl 7 Ekim'deki saldırıyla alevlenen İsrail ile Hamas arasındaki çatışma, dünyanın en önemli iki savaşı arasında ilk sıraya yerleşti, onun ardından Rusya-Ukrayna çatışması geliyor.
İran, çatışmanın başlangıcından itibaren savaşın alevlerine yakalanmaktan kaçınmaya çalıştı, ancak İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği ve Devrim Muhafızları'ndan çok sayıda üst düzey generalin ölümü ile sonuçlanan hava saldırısı, İran'ın İsrail topraklarına yönelik ilk doğrudan bombardımanına yol açtı.
Bu, İran'ın İsrail'e karşı askeri mücadeleye katılımının bir vekalet savaşından, potansiyel olarak tehlikeli doğrudan savaş noktasına doğru ilerlediğini gösteriyor.
İran'ın tüm dış cephelerde silah yoluyla geniş çaplı askeri müdahalelere girişmeye devam etmesi halinde, istikrarı ve güvenliği de sarsılacaktır.
Öte yandan İran ekonomisi, esas olarak petrole ve diğer doğal kaynakların işletilmesine bağlı.
Ekonomi ve finans konusunda görüşlerine başvurduğum kaynağım bana, bu zenginliklere rağmen İran vatandaşının yaşadığı mali zayıflığın ve yoksulluğun derinliğini şöyle açıklıyor:
İran'ın GSYİH’si geçen yıl cari dolar bazında 403,5 milyar dolar olarak kaydedildi; bu, 2008 ile 2017 arasında ulaştığı seviyenin çok altında. Nükleer anlaşmanın imzalandığı yıl olan 2016'ya (458 milyar dolar) göre yüzde 12 daha düşük. Eski ABD başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme niyetini açıkladığı 2017 yılına (486,8 milyar dolar) kıyasla yüzde 17 daha düşük. 2011'de ulaştığı zirve noktasından (625,4 milyar dolar) ise yüzde 35 daha düşük.
Ayrıca muhatabım, 2018 yılında İran'ın resmi döviz kurları ile serbest piyasa döviz kurları arasındaki büyük fark göz önüne alındığında, İran'ın mevcut dolar cinsinden GSYİH büyümesinin önemli ölçüde daha düşük olması gerektiğini söylüyor. Şöyle diyor:
İran'ın 2018'den bu yana GSYİH'sine ilişkin veriler, İran hükümeti tarafından Nisan 2018'de 42 bin riyal olarak belirlenen resmi dolar kuruna dayanıyor. Ancak riyalin serbest piyasa fiyatı o yılın Temmuz ayında dolar başına 110 bin riyalin altına, 2023'te ise dolar başına 600 bin riyalin altına düştü. Bu yılın nisan ayında İran, Suriye'deki İran Devrim Muhafızları toplantısına düzenlenen saldırıya misilleme olarak İsrail'i füze bombardımanına tuttuğunda, riyalin serbest piyasa fiyatının dolar karşısında 700 bin riyalin altına düştüğü bildirildi.
Dalgalı döviz kurunun dolar başına yaklaşık 1.600 riyal olarak belirlendiği Mart 1993'teki döviz kurunu birleştirme reformundan bu yana, serbest piyasa döviz kuru bu yılın Nisan ayında dolar başına 700 bin riyal'e yükseldi.
Serbest piyasa döviz kurunda dolar karşısında İran riyali 31 yılda asıl değerinin 1/438'i kadar değer kaybetti.
Para birimindeki devalüasyon şok edici, bu da İran'ın makroekonomik istikrarının ciddi bir sorun olduğunu ve insanların geçinmelerinin çok zor olduğunu gösteriyor.
İran ekonomisinin atardamarı olan petrole gelince, uluslararası petrol fiyatlarındaki genel düşüş eğilimi 2023 yılından bu yana devam ediyor.
2 Haziran'daki OPEC+ toplantısı, petrol fiyatlarında 3 veya 4 gün boyunca art arda düşüşlerle sonuçlanmış ve bunun sonucunda fiyatlar dört ay içinde yeni bir düşük seviye kaydetmişti.
Yeni enerji, elektrikli araçlar ile diğer endüstrilerin küresel gelişimi, orta ve uzun vadede petrol talebinin tabanını aşındırmaya devam edecek.
Peki, bu durum İran'ı nasıl etkileyecek?
İran rejiminin hayatta kalmasını garanti altına almak için Tahran, kaynaklarını iç ekonomiyi güçlendirmeye ve insanların geçim koşullarını iyileştirmeye odaklamalıdır.
Göreve gelecek olan İran cumhurbaşkanı, bölgede İran kollarını desteklemeye devam etmek yerine halkının refahını yükseltmeyi sevmelidir.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Bu makale Independent Türkçe için Londra merkezli Şarku'l Avsat gazetesinden çevrilmiştir.