NASA'nın uzay aracı Voyager 1, kasımda çıkan arızanın ardından ilk defa 4 aracından da bilimsel veri göndermeye başladı.
Kasım 2023'te teknik bir problem yaşayan emektar uzay aracı önce anlaşılmaz veriler göndermeye başlamış, aralıkta da kendisiyle iletişim kaybedilmişti. Martta iletişim tekrar kurulmuş fakat sorunun tespiti için bir ay daha geçmesi gerekmişti.
NASA ekibi bellek sorunu yaşadığını tespit ettiği Voyager 1'in kendi durumu hakkında bilgi göndermesini nisanda sağlamıştı. Uzay aracı 19 Mayıs'taysa iki bilim aracından veri göndermeye başlamıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD Ulusal Havacılık Uzay Dairesi dün yaptığı açıklamada Voyager 1'in 4 bilim aracının hepsinin veri göndermeye başladığını duyurdu. NASA normale dönen uzay aracının küçük bir temizliğe ihtiyaç duyduğunu da ekledi.
Voyager projesinin bilimsel sorumlusu Linda Spilker dün yaptığı açıklamada "Bu, yıldızlararası ortamdaki bir uzay aracına yapılan ilk uçuş yazılımı güncellemesi" ifadelerini kullandı.
En son fırlatmadan önce uçuş yazılımıyla ilgili bu kadar çok şey yapmıştık.
1977'de fırlatılan iki Voyager aracı, Güneş Sistemi'nin koruyucu kalkanı helyosferin dışına çıkarak yıldızlararası ortamdan örnek alan tek uzay araçları. Voyager 1, Dünya'dan yaklaşık 24 milyar, ikizi Voyager 2 ise en az 20 milyar kilometre uzakta.
Uzaydaki yolculuklarına 47 yıldır devam eden araçlarla ilgili temel endişe kaynağı yakıtlarının er ya da geç tükeneceği. Bu süreci yavaşlatmak için ısıtıcılar gibi elzem olmayan araçlar kapatıldı fakat Spilker, Voyagerların soğuduğunu söylüyor:
Bu yüzden hem enerji hem de ısıyla ilgili endişelerimiz var.
Bir noktada Voyagerlardaki araçları kapatmaya başlayacaklarını belirten Spilker, bunların 2030'lara kadar çalışmasını umuyor.
Halihazırda NASA'nın amacı, bu emektar uzay araçlarının 2027'ye kadar çalışmasını ve 50. yıldönümlerini görmesini sağlamak.
Araçlar kapatıldıktan sonra Dünya'nın onlarla kurduğu iletişim kesilecek fakat uzayda ilerlemeye devam edecekler.
Independent Türkçe, Space News, NASA
Derleyen: Büşra Ağaç