Antik Yunan'ın en önemli adalarından biri 50 yıl içinde sular altında kalabilir

"Yok olmaya mahkum"

Delos Adası bir zamanlar dünyanın ticaret merkeziydi (AFP)

Antik Yunan'dan kalma en önemli kültürel miraslardan biri olan Delos Adası, 50 yıl içinde sular altında kalabilir. 

Popüler tatil merkezi Mikonos'un komşusu Delos, ev sahipliği yaptığı 2 bin yıllık yapılarla Helenistik ve Roma dönemlerindeki günlük yaşama dair fikir veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak iklim krizinin etkisiyle deniz seviyelerinin yükselmesi, adayı tamamen sular altında bırakabilir. 

Yaklaşık 150 yıldır adada kazılar yapan Atina Fransız Okulu'nun (EFA) başkanı Veronique Chankowski, "Delos yaklaşık 50 yıl içinde yok olmaya mahkum" diyor. 

Uzmanlar iklim krizinin buradaki yapıları etkilemeye başladığının altını çizerken Chankowski, adanın bazı bölgelerindeki deniz seviyesinin son 10 yılda 20 metreye kadar yükseldiğini söylüyor.

Delos'taki kazılarda 40 yıldır yer alan Jean-Charles Moretti, AFP'ye yaptığı açıklamada "Kışın depolara su giriyor. Duvarların dibini kemiriyor" ifadelerini kullanıyor:

Her yıl ilkbaharda yeni duvarların yıkıldığını fark ediyorum.

Uzmanlar artan sıcaklık ve nemin de bu tarihi eserlerin kimyasal bileşenini etkileyerek yapısını bozabileceğini söylüyor.

MÖ 3 binde yerleşimin başladığı Delos, MÖ 2. yüzyılda Roma yönetimindeyken dünyanın ticaret merkezi haline gelmişti. 

Bu dönemde 30 bin kişinin yaşadığı düşünülen ada, MÖ 1. yüzyılda iki saldırıya uğrayıp yağmalanmasının ardından zaman içinde sakinlerini kaybetti. 

Antik Yunanlıların inanışına göre ışık, sanat ve şifa tanrısı Apollon'la kız kardeşi avcılık tanrıçası Artemis bu adada doğdu.

Delos'taki Apollon Tapınağı'nın MÖ 9. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Adayı Dünya Mirası listesine alan UNESCO, MS 7. yüzyıldan beri burada yerleşim olmaması ve uzak konumu sayesinde Delos'un yüzyıllarca korunabildiğini belirtiyor.

Halihazırda adadaki bazı duvarlar ahşap kirişlerle ayakta tutulsa da Chankowski daha kapsamlı müdahalelere ihtiyaç olduğunu söylüyor. 

Arkeolog Athena-Christiana Loupou ise "Bütün kıyı şehirleri şu anda deniz seviyesinde bulunan önemli alanlarını kaybedecek" diyerek ekliyor:

Plastik pipetleri kağıt pipetlerle değiştirdik ama savaşı kaybettik.



Independent Türkçe, France 24, UNESCO

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU