Japon araştırmacıların geliştirdiği diş çıkarma ilacının piyasaya sunulacağı tarih belli oldu.
Osaka kentindeki Kitano Hastanesi Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Katsu Takahashi ve ekibinin geliştirdiği ilacın, 2030'da insanların kullanımına sunulması planlanıyor.
Takahashi ve ekibinin Kyoto Üniversitesi Hastanesi'nde 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ilacın insanlar üzerinde deneylerine eylülde başlanacağı duyuruldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Testlerin sorunsuz geçmesi durumunda ilacın, ilk etapta sadece konjenital dişsizlikten muzdarip hastalara verileceği belirtildi.
Bu rahatsızlık sonucu bazı kişilerde dişlerin bir bölümü doğuştan eksik kalıyor. Söz konusu diş eksikliği çene gelişimini ve yemek yeme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor.
Açıklamada, eylülde başlayacak ilaç testlerinin Ağustos 2025'e kadar sürmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Bu deneylere 30-64 yaşlarında olan ve arka dişlerinden en az biri eksik kalan 30 erkek katılacak. Damardan uygulanacak ilacın diş gelişimine nasıl katkı sağlayacağı gözlemlenecek.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda bugüne kadar önemli bir yan etkiye rastlanmadı.
Araştırmacılar, yetişkinler üzerindeki deneylerden sonra ilacı, 4 ya da daha fazla dişi doğuştan oluşmamış 2 ila 7 yaşındaki çocuklarda test edecek.
2023'te geliştirilen ilaç, kemik gelişimini sağlayan proteinleri engelleyen USAG-1 molekülüne etki ederek çalışıyor. Buna göre ilaç, bu molekülün etkilerini baskılayarak diş oluşumunu mümkün hale getiriyor.
Bilim insanları fare ve beagle köpeklerinde yaptığı çalışmalarda ilaç sayesinde tekrar dişlerin geliştiğini gözlemledi.
Takahashi, "İlacın protez ve implant gibi mevcut tedavilerden sonra üçüncü bir seçenek sunmasını istiyoruz" dedi.