İsrail'in UNRWA okuluna saldırısı: "Dehşeti artık normalleştirdik"

İsrail, okulda öldürdüklerini öne sürdüğü Hamas militanlarının kimliklerini açıkladı

BM, okulda yapılan saldırının hiçbir uyarı verilmeden düzenlendiğini bildirdi (Reuters)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiser Yardımcısı Sam Rose, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında yaşanan kitlesel can kayıplarının Batı'da artık normalleşmeye başladığını söyledi.

Gazze'de yaklaşık 5 hafta görev yaptıktan sonra yakın zamanda Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'ya dönen Rose, İsrail ordusunun UNRWA'ya ait okula düzenlediği saldırıya dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

O okulda yaklaşık 6 bin kişi barınıyordu. Tüm tarafları belli savaş kurallarına uymaya çağırıyoruz. Bizim tesislerimizin korunması lazım. Ayrıca orantılı saldırı ve hedeflerde ayrım gözetme ilkelerine de uyulmalı. Bu insanlar okulun avlusunda çok zor koşullarda barınıyordu ve bu saldırının gerçekleşeceğine dair hiçbir uyarı yapılmamıştı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerlerinden edilen Filistinlilerin sığındığı UNRWA'ya ait okula çarşambayı perşembeye bağlayan gece saldırı düzenlemişti. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 14'ü çocuk, 9'u kadın en az 40 kişi öldürülmüş, 74 kişi de yaralanmıştı. 

UNRWA Operasyonlar Dairesi Müdürü Rose, Gazze savaşında artık bu görüntülere yönelik duyarsızlık oluştuğuna işaret ederek şunları söyledi: 

Bunu defalarca gördük, öyle ki artık neredeyse normalleşti. Önceki çatışmalarda bunun gibi tekil olaylar şok ve öfke yaratır ve sonsuza kadar hatırlanırdı. Oysa bu çatışmada, her şey sona ermediği sürece birkaç gün içinde bu olayın yerini başka bir olay alacak gibi görünüyor. Dolayısıyla bu tür şeylerin yaşanması neredeyse sıradan ve olağan hale geliyor. Dehşeti normalleştirdik.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) okulda Hamas ve İslami Cihad militanlarının saklandığını öne sürerek, saldırının istihbarat doğrultusunda yapıldığını savunmuştu. 

ABD de saldırıya tepki göstererek, İsrailli yetkililerden yaşananlara ilişkin şeffaf açıklamalar beklendiğini bildirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IDF'den dün akşam yapılan açıklamada, UNRWA okulunda saklanan 9 Hamas ve İslami Cihad militanının öldürüldüğü iddia edildi. IDF Sözcüsü Daniel Hagari, okuldaki üç sınıfta yaklaşık 30 militan olduğuna dair istihbarat elde ettiklerini ve buna uygun şekilde nokta atışı saldırılar düzenlediklerini öne sürdü. 

Açıklamada militanların kimlikleri de paylaşıldı. Okula düzenlenen saldırıda, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın özel birliği Nukba'dan Raşid Bubli ve Musav Hafız Derviş'in öldürüldüğü iddia edildi. 

Öldürülen diğer 7 kişininse Hamas'la birlikte savaşan İslami Cihad militanları olduğu savunuldu. Bu kişilerin kimlikleri, Abed Alati Masmi, Ahmed Katib, Ahmed Salih Mansur, Muhammed Barham, Salim Afeş, Muhammed Mutasab ve Ali Hasan Bana olarak açıklandı.

Hagari, UNRWA okuluna daha önceden iki kez saldırı düzenlemeyi düşündüklerini fakat sağlam istihbarat edinmek için bunları iptal ettiklerini savundu. IDF sözcüsü, "İstihbaratımız sınıflarda kadın ya da çocuk olmadığını gösterdiğinde saldırıyı gerçekleştirdik" dedi. Diğer yandan Hagari, saldırıda sivil ölümlerini reddetmedi.
 


Amerikan medya kuruluşu CNN ve ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post, İsrail ordusunun okula düzenlediği saldırıda ABD yapımı mühimmatlar kullandığını ortaya koydu. 

Yapılan görüntü analizlerinde saldırıda ABD yapımı en az 2 adet GBU-39 küçük çaplı bomba kullandığı aktarıldı.


Independent Türkçe, Guardian, Haaretz, Times of Israel, Washington Post, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU