2 bin yıllık devasa yılan oymasının gizemi çözüldü

Dünyanın en büyüğü olduğu düşünülüyor

Bölge halklarının yaptığı kaya oymaları arasında en çok yılanlar göze çarpıyor (Antiquity)

Dünyanın en büyük kaya oymaları arasında yer alan yılan çiziminin gizemi aydınlatıldı. 

Güney Amerika'daki Orinoco Nehri'nin 97 kilometrelik kısmı boyunca uzanan kayalarda insan figürleri, kuşlar ve bazı çıyan oymaları yer alıyor. Bunlar arasında en sık rastlanansa devasa yılan çizimleri. 

Özellikle 42 metre uzunluğundaki bir yılan oyması dikkat çekerken araştırmacılar bunun tek başına dünyadaki en büyük kaya oyması olabileceğini düşünüyor.

Bunların bazıları daha önceden keşfedilse de 10 yıla yayılan bir saha araştırması yürüten bir ekip sadece yeni oymalar bulmakla kalmadı, aynı zamanda bunların yer aldığı 14 bölgenin haritasını da çıkardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgularını hakemli dergi Antiquity'de dün yayımlanan çalışmada aktaran bilim insanları, yılan oymalarının da anlamını çözmüş görünüyor.

Kayalardaki oymalar günümüz Venezuela ve Kolombiya'sında yer alırken, daha önceki araştırmalarda bölgeden benzer motiflere sahip çömleklerin çıkmasıyla çizimlerin yaklaşık 2 bin yıllık olduğu bulunmuştu.

Yeni çalışmada drone ve özel yazılımlardan yararlanan bilim insanları, bu dönemde bölgede yaşayanların oymaları nasıl gördüğünü anlamaya çalıştı. Araştırmacılar Orinoco Nehri'nin üst ve orta kısımları boyunca uzanan kayalıkların yüksek kısımlarında yer alan bu oymaların uyarı amacı taşıdığı sonucuna vardı. 
 

Kaya oyması
Kaya oymaları arasında yılanların yanı sıra başka hayvanlar, insan figürleri ve geometrik şekiller de yer alıyor fakat bunların anlamı henüz çözülmedi (Antiquity)


Makalenin başyazarı Dr. Philip Riris, IFL Science'a yaptığı açıklamada "Bu anıtsal alanlar gerçekten hem büyük hem de etkileyici ve biz bunların belli bir mesafeden görülmesi amacı taşıdığına  inanıyoruz" dedi.

Araştırma ekibi, bu dönemin halkarının yaşadıkları bölgeleri işaretlemek için oymalara bu kadar emek harcadığı görüşünde. Çalışmanın ortak yazarı Dr. José Oliver oymaların nehrin Atures Rapids denen bölümünde yoğunlaştığını ve bu bölgenin ticaret ve seyahat güzergahı olabileceğini söylüyor: 

Bu, bölgenin önemli bir temas noktası olduğu anlamına geldiği için bir iz bırakarak yerel kimliği vurgulamak ve ziyaretçilere burada olduklarını bildirmek çok daha önem arz etmiş olabilir.

Bilim insanları yılan oymalarının Güney Amerika'ya özgü boa yılanı veya anakonda olabileceğini düşünüyor. Yılanların bölgenin yerel halkı açısından önemi göz önüne alındığında bu hayvanın devasa çizimlerinin yapılması muhtemelen bir tesadüf değildi. 

Bu oymaların ikili bir anlam taşıyabileceğini düşünen Dr. Riris şöyle açıklıyor:

Yılanlar gerçekten ilginç çünkü hem yaratıcı hem de koruyucu konumdalar. Yerel mitolojiye göre seyahat ederken nehirleri şekillendirirler ama aynı zamanda tehlikeli enerjilerle dolu yırtıcı hayvanlardır ve gazaplarına uğramamak için onlara saygı duymanız gerekir.

Bu hayvanların genellikle tehditkar görüldüğünü söyleyen bilim insanı "Kayalardaki çizimlerin bulunduğu yerler, davranışlarınıza dikkat etmeniz gereken yerlere işaret ediyor olabilir" ifadelerini kullanıyor.

Araştırmayı yürüten ekip oymaların bulunduğu bölgelerin resmi korumaya alınmasını umuyor. Ayrıca bu süreçte Orinoco'nun yerli halkarının da yer almasının öneminin altını çiziyorlar.



Independent Türkçe, IFL Science, CNN, Antiquity

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU