Yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde, babaların kalp sağlığının çocuksuz erkeklerden daha kötü olduğu tespit edildi.
Kalp damar hastalıkları dünya çapındaki ölüm nedenleri arasında birinci sırada geliyor. Çocuk sahibi olmanın kadınların sağlığını nasıl etkilediği üzerine çalışmalar yapılırken, çok sayıda doğum yapmanın kalp hastalığı riskini artırdığı bulunmuştu.
Öte yandan çocuk sahibi olmanın erkeklerin kalp sağlığını nasıl etkilediği üzerine yeterince kapsamlı çalışmalara rastlanmıyor. Bunun bir nedeni, çocuk sahibi olmanın fizyolojik açıdan kadınlar üzerinde daha doğrudan bir etki yaratması olabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Babaların sağlığının ailenin sağlığı açısından da önem arz ettiğini söyleyen ABD'li araştırmacılar yeni çalışmalarında bu konuya eğildi. Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (Çok Etnik Kökenli Ateroskleroz Çalışması) adlı uzun soluklu bir araştırmadan yararlanan ekip farklı etnik kökenlerden 45-84 yaşlarında 2 bin 814 erkeğin verisini inceledi. Katılımcıların yüzde 82'si babaydı.
AJPM Focus adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmada katılımcıların beslenme biçimi, egzersiz alışkanlıkları ve sigara kullanımlarının yanı sıra vücut kitle indeksi, kan basıncı ve kolesterol seviyeleri değerlendirildi.
Bilim insanları babaların kalp sağlığının çocuksuz erkeklerden daha kötü olduğunu saptadı. 25 yaşından önce çocuk sahibi olan babaların durumu daha kötüyken, bu özellikle siyah ve Hispanik erkekler için geçerliydi.
Araştırmacılar bu durumun babalığın sağlıklı bir yaşam sürmenin önünde engel teşkil etmesinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Makalenin yazarlarından Dr. John James Parker şöyle açıklıyor:
Kalp sağlığıyla ilgili gördüğümüz farklar, çocuk bakımının yarattığı ek sorumluluğun ve babalığa geçiş stresinin, erkeklerin sağlıklı beslenip egzersiz yaparak sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmesini zorlaştırabileceğine işaret ediyor.
25 yaşından önce baba olanların ölüm oranları da yüksek çıkarken Dr. Parker bunun finansal zorluklar, işten izin alamama ve beynin yeterince olgunlaşmaması gibi faktörlerle açıklanabileceğini söylüyor. Özellikle etnik azınlıkların daha düşük maaşlı işlerde çalışması da bu grupta görülen sonuçlar üzerinde kayda değer bir etken olabilir.
Dr. Parker "Tüm bunlar sağlığınıza odaklanmanızı zorlaştırabilir. Genç annelere yönelik pek çok halk sağlığı desteği var fakat kimse genç babalara bu açıdan bakmıyor" diyor.
Diğer yandan çalışmada babaların herhangi bir nedenden ölme ihtimalinin, çocuksuz erkeklerden daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bunun, babaların çevreden daha fazla destek görmesi ve yaşlandıklarında kendilerine bakabilecek çocukları olmasından kaynaklanabileceğini düşünen Dr. Parker şöyle ekliyor:
Ayrıca babaların depresif semptom oranının baba olmayanlardan daha düşük olduğunu gördük. Zihin sağlığı babalardaki daha düşük ölüm oranlarına katkıda bulunuyor olabilir.
Çalışmadaki bulgular doğrudan bir neden sonuç ilişkisi sunmuyor. Ayrıca gruplar arasındaki farklar kayda değer olmasına karşın çok büyük değildi.
Araştırmacılar bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor. Dr. Parker "Babaları gerçekten ayrı bir popülasyon olarak inceleyip baba olduklarında erkeklerin sağlık sonuçlarını takip etmemiz gerekiyor" diyor.
Kardiyovasküler sağlık bilhassa önemli çünkü sağlık davranışları ve faktörlerinin tümü değiştirilebilir.
Independent Türkçe, Science Alert, New York Post, AJPM Focus, Johns Hopkins Medicine
Derleyen: Büşra Ağaç