Bilim insanları hidrojen gazı üretiminde inek dışkısı kullanarak yüzde 600 enerji tasarrufuna ulaştı.
Hidrojen gazı sürdürülebilir enerji üretiminde büyük umut vaat etmesine karşın üretimi çevreye pek yararlı değil. Gaz, suyun hidrojen ve oksijen moleküllerine ayrılmasıyla üretiliyor ve bu işlemde gereken elektrik için genellikle kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar yakılıyor.
Chicago Illinois Üniversitesi'nden mühendislerin liderlik ettiği bir araştırma ekibi, çevreyi kirleten bu yakıtlar yerine biyolojik kömür kullanmanın daha temiz bir üretim süreci sağladığını tespit etti. Normal kömürden farklı olan bu madde tarım, hayvancılık veya kanalizasyon atıklarının sülfürik asitle birleştirilmesiyle elde ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mühendisler şeker kamışı kabuğu, kenevir ve kağıt atığı, inek gübresi gibi çeşitli yan ürünlerden yapılan biyolojik kömürleri test etti. İçlerinde en iyi performansı sergileyen inek gübresi, elektrik ihtiyacını yüzde 600 düşürdü.
Bilim insanları daha sonra inek dışkısıyla yapılan biyolojik kömürü ve AA tipi pilden daha düşük enerji üreten bir Güneş pilini kullanarak hidrojeni sudan çıkarma reaksiyonunu gerçekleştirdi. Araştırmacılar biyolojik kömür ve Güneş enerjisinin neredeyse yüzde 35'inin hidrojene dönüştüğü kaydedildi.
Bilimsel dergi Cell Reports Physical Science'ta dün yayımlanan makalenin ortak yazarı Rohit Chauhan şöyle diyor:
Bunlar dünya rekoru kıran rakamlar; sergilenen en yüksek rakamlar.
Yeni yöntem sürdürülebilir enerji yolunda önemli bir adıma işaret etse de tamamen temiz sayılmaz. Karbon zengini biyolojik kömür yakıldığı zaman karbondioksit salımına yol açıyor.
Araştırmacılar bu karbondioksitin hapsedilmesiyle içeceklerde veye plastikte kullanılan karbonun yerini alabileceğini umuyor. Bu şekilde ekonomik ve çevresel bir fayda sağlanabileceğini öne sürüyorlar.
Bilim insanları yeni yöntemin çiftçilere de faydası olacağını düşünüyor. Araştırmanın ortak başyazarı Nishithan Kani bunu şöyle açıklıyor:
Hidrojen üretmenin bu ucuz yolu, çiftçilerin enerji ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılayabilmesine ya da yeni gelir kaynakları yaratmasına imkan tanıyabilir.
Independent Türkçe, Popular Science, UIC Today, Cell Reports Physical Science
Derleyen: Büşra Ağaç