Bilim insanlarına göre yatmadan önce ekran başında vakit geçirmek zannedildiği kadar zararlı olmayabilir.
ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan klinik psikolog Shelby Harris, "Tek başına teknolojinin daima sorun yaratmadığı daha net anlaşılmaya başlandı" dedi.
Harris, teknolojik cihazların kullanımı ve sağlıklı uyku arasında denge sağlanabilmesi için kişiye göre farklı yöntemler belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Klinik psikolog Michael Gradisar ve ekibinin 2014'te yayımladığı bir çalışmada, iPad'lerde farklı ışık ayarlarıyla gençlerin uykuya dalma süresi arasındaki ilişki incelenmişti.
Gradisar, bu çalışmada parlaklık ayarları arasında ciddi bir farkın ortaya çıkmadığına dikkat çekti. Parlak ekranı kullanan gençlerin uykuya dalması, loş ekranı kullananlara göre ortalama 3,3 dakika daha uzun sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uzmanlar, özellikle telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazların ekranından çıkan mavi ışığın, uykuyu düzenleyen sirkadiyen ritmi zannedildiği kadar bozmadığını belirtti.
Gelişimsel psikoloji alanında çalışan Royette Dubar, "Mavi ışığın zararına dair kanıtlar, eskiden düşündüğümüz kadar sağlam değil" dedi.
Geçen yıl yapılan bir çalışmada da mavi ışık filtreli gözlüklerin, göz sağlığı açısından ciddi bir yararı olmadığı tespit edilmişti.
Uzmanlar, ekran başında vakit geçirmenin uyku düzenini olumsuz etkilememesi için birtakım tavsiyeler de paylaştı.
Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'nden Shalini Paruthi, kişilerin uyku alışkanlıklarına dair bir günlük tutmasının faydalı olacağını söyledi. Burada hangi teknolojik cihazın ne kadar süreyle kullanıldığına, uyku kalitesine ve uyanılınca hissedilen duygulara dair gözlemlere yer verilmesini tavsiye etti.
Paruthi, yatma zamanının istikrarlı şekilde sürdürülebilmesi için alarm kurulmasının da önemli olduğunu belirtti.
Uyku hijyeni üzerine çalışan Dr. Michelle Jonelis, doğal gün ışığına maruz kalmanın uyku dengesini korumaya fayda sağladığını söyledi.
Kaliforniya Üniversitesi'nden Aric Prather, yatmadan önce zihni aşırı uyaracak içeriklerden uzak durulmasını önerdi.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN