Büyük ve mahzun "yavru köpek bakışları", bilim insanlarının daha önce düşündüğü gibi evcil köpeklerde sadece insanlara çekici gelmek için evrimleşmediği, köpeklerin evrimine daha fazla ışık tutan yeni bir araştırmada tepsit edildi.
2019'da ve 2022'de yayımlanan önceki araştırma makaleleri, köpeklerin özellikle gözlerinin etrafında yeni kaslar geliştirdiğini çünkü bunun insanlarla daha etkili iletişim sağlamayı kolaylaştırdığını teorize etmişti.
Ancak Afrika yaban köpekleri üzerinde yapılan yeni bir çalışma bu teoriyi çürüttü ve diğer köpek türlerinin de üzgün görünen ifadeler yapmalarını sağlayan benzer kas adaptasyonlarına sahip olduğunu ortaya koydu.
Önceki araştırmalar, köpeklerin yüz kaslarını kurtlarınkiyle karşılaştırmış ve köpeklerin daha geniş bir yüz ifadesi yelpazesi oluşturmak için gözlerinin etrafında özel kaslar geliştirdiklerini tespit etmişti. Bilim insanları bu kasların, evcil köpeklerin insanların yüz ifadelerini taklit etmelerine ve böylece sahiplerini onlara daha iyi bakmaya teşvik etmesine olanak tanıdığı için evrimleştiğini teorize etmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
The Anatomical Record adlı bilimsel dergide yayımlanan son araştırmada, bilim insanları bir hayvanat bahçesi tarafından bağışlanan ölü bir Afrika yaban köpeği (Lycaon pictus) örneğini inceledi ve bu köpeklerin de aynı "yavru köpek bakışı" yapmayı sağlayan kaslara sahip olduğu tespit edildi.
Bu yüz kaslarının sadece yabani köpeklerde mevcut olmakla kalmadığı aynı zamanda evcilleştirilmiş akrabalarındaki kadar gelişmiş oldukları da görüldü. Ayrıca Afrika yaban köpeğindeki bazı yüz kaslarının, karakteristik olarak büyük ve hareketli kulaklarının hassas hareketlerini desteklediği de tespit edildi.
Araştırmacılar çalışmada, "Bu morfoloji, göz ifadelerinin yabani köpeklerde sürü içi iletişime katkıda bulunduğunu ve evcil köpeklere özgü olmadığını gösteriyor" diye yazdı.
ABD'deki Midwestern Üniversitesi'nden çalışmanın başyazarı Heather Smith, "Afrika yaban köpekleri, evcil köpeklerde 'yavru köpek bakışı’ ifadesini oluşturan aynı iyi gelişmiş yüz kaslarına sahip!" dedi.
Araştırmacılar, Afrika yaban köpeklerinin çoğunlukla sesli iletişim kurduğu bilinse de iyi gelişmiş yüz kaslarının, köpeklerin sürü içinde henüz bilinmeyen başka sessiz iletişim biçimlerine de sahip olabileceğine işaret ettiğini belirtti.
Araştırmacılar sessiz iletişimin, Afrika düzlüklerinde 5 ila 9 kişilik sürüler halinde avlanan bu son derece sosyal köpeklerin çayırlı yaşam alanlarında sessizce iletişim kurmaları için özellikle yararlı olabileceğini düşünüyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
© The Independent