Venezuela lideri Maduro'dan Esequibo çıkışı: "CIA üssüne dönüşüyor"

"ABD tansiyonu artırmaya hazırlanıyor"

Maduro, 28 Temmuz'da yapılacak devlet başkanı seçimi için partisi tarafından üçüncü kez resmen aday gösterildi (AFP)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'nin ihtilaflı Esequibo bölgesinde gizli askeri üsler kurduğunu öne sürdü.

Maduro, çarşamba günkü açıklamasında Washington'ın bölgede CIA'e ait gizli üsler inşa ettiğini savundu. 

Venezuela lideri, "Geçici olarak Guyana tarafından yönetilen Guyana Esequibo bölgesinde, CIA'e bağlı çalışan ABD Güney Komutanlığı için gizli askeri üsler kurulduğunu kanıtlayan bilgilere sahibiz" dedi

İddialarına ilişkin herhangi bir delil sunmayan Maduro, ABD'nin Venezuela'ya karşı "tansiyonu artırmaya hazırlandığını" da ileri sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon'a bağlı olan ABD Güney Komutanlığı'nın Guyana'da Güvenlik İşbirliği Ofisi bulunuyor. Guyana Savunma Kuvvetleri'yle birlikte çalışan bu birim, ülkenin ordusuna askeri destek ve eğitim sağlıyor.

Maduro, konuşmasında Guyana Devlet Başkanı İrfan Ali'ye de yüklenerek, "Guyana'yı o yönetmiyor. Bölge ABD Güney Komutanlığı, CIA ve ExxonMobil'in kontrolünde" ifadelerini kullandı. 

Venezuela'nın 3 Aralık'ta düzenlediği referandumda katılımcıların yüzde 95'i Esequibo'nun ilhakına destek vermişti. Bunun üzerine mecliste alınan kararla Esequibo'nun Karakas yönetimine bağlı özerk bir bölge haline getirileceği duyurulmuştu. 

Maduro ayrıca Esequibo'da faaliyet gösteren petrol şirketlerine de bölgeyi terk etmeleri için üç ay süre vermişti. Sözkonusu firmalar arasında ABD'li petrol devi ExxonMobil da yer alıyor.

Ancak ExxonMobil'den yapılan açıklamada, Esequibo'da petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için yeni sondaj kuyuları açılacağı duyurulmuştu. Enerji devi, Venezuela'ya meydan okuyarak "Hiçbir yere gitmiyoruz" demişti. 

Öte yandan referandumun ardından artan gerginlik üzerine Maduro ve Ali, 14 Aralık'ta görüşmüştü. Taraflar, ihtilafı çözmek için savaş yerine diplomatik kanalların kullanılmasında anlaştıklarını duyurmuştu.
 


Esequibo ihtilafı

Venezuela'yla Guyana arasındaki Esequibo anlaşmazlığı, Guyana'nın 1831-1966'da Birleşik Krallık sömürgesi olduğu döneme dayanıyor. 

Guyana'nın yüzde 75'ini oluşturan bölge Yunanistan'dan daha büyük yüzölçümüne sahip. 

Birleşmiş Milletler'in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), referandumdan önce 1 Aralık'ta açıkladığı kararda, Venezuela'dan Guyana idaresindeki bölgelerde mevcut durumu değiştirecek eylemlerden kaçınmasını istemişti.


Independent Türkçe, AFP, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU