Ramazan gelirken Mescid-i Aksa'da gergin bekleyiş

İsrail güçleri mabede girişte kısıtlamalar uygulayacak

Mescid-i Aksa, Mekke ve Medine'nin ardından Müslümanların en kutsal üçüncü mekanı (Reuters)

Yarın başlayacak Ramazan ayıyla birlikte Mescid-i Aksa'ya ev sahipliği yapan Kudüs'te de gergin bir haftanın başlaması bekleniyor.

İslam aleminin kutsal mekanlarından biri olan Mescid-i Aksa'nın, aylardır devam eden Gazze savaşının da etkisiyle bu yıl da tartışmaların merkezinde olması bekleniyor.

Haftalardır devam eden görüşmelere rağmen Gazze'de ateşkes sağlanamadığına dikkat çeken Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, Müslümanların mabede olaysız şekilde erişebilmesinin bir itidal mesajı gönderebileceğini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mescid-i Aksa, Ürdün tarafından yönetilse de camiye giriş çıkışların tüm kontrolü İsrail güvenlik güçlerinde.

Haberde her yıl Ramazan ayında İsrail'in Mescid-i Aksa üzerindeki kontrolünün arttığına dikkat çekilirken, Hamas'ın 7 Ekim'de Aksa Tufanı Operasyonu için 2022 ve 2023'te İsrail polisinin camiye yönelik baskınlarını gerekçe olarak gösterdiği hatırlatıldı.

Cuma günü bir mesaj yayımlayan Hamas sözcüsü Ebu Ubeyde, "İnsanlarımızı Kudüs'e yürümeye, camide dua etmeye ve işgal güçlerinin bölüp yönetme amacına karşı çıkmaya çağırıyoruz. Mescid-i Aksa bizimdir" ifadelerini kullandı.

Geçen günlerde Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye de, Ortadoğu'daki tüm İslamcı grupları Ramazan'da İsrail'e yönelik saldırıları artırmaya çağırmıştı.

Heniye ayrıca "Mescid-i Aksa üzerindeki ablukanın dağıtılması için geniş ve uluslararası bir hareket" oluşturulması çağrısında bulunmuştu.

İsrail'den Mescid-i Aksa'ya yönelik kısıtlamalar

İsrail'in radikal sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, geçen ay Ramazan'da tüm Müslümanların Mescid-i Aksa'ya erişiminin yasaklanmasını önermişti.

Ben-Gvir, nüfusun yüzde 18'ini oluşturan İsrailli Müslümanlar'ın da yasağa dahil edilmesi gerektiğini savunmuştu. İsrailli bakanın tepki çeken önerisi reddedildi ancak İsrail polisine ziyaretçi sayısını sınırlayarak kalabalığı kontrol altında tutma talimatı verildi.

Guardian'ın haberine göre, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere, 60 yaş üstü erkeklerin, kadınları ve çocukların Ramazan boyunca kutsal mekanlara ulaşmalarına izin verileceği bilgisi aktarıldı.

Yetkililer, İsrailli Araplar ve Doğu Kudüs sakinlerine yönelik herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağını söyledi.

Gazeteye konuşan sivil toplum örgütü Kudüs Kalkınma Fonu Başkanı Samer Sinijlawi, "Eğer her şey sakin olursa ve insanlar yarım milyon Müslüman'ın camide dua ettiğini görürse, durum yatışır. Ama insanlar bloklar, kontrol noktolar, yolda namaz kılan Müslümanlar görürse, bu bir alarm olur" diye konuştu.

Sinijlawi, "Müslümanlar dua etmek için her gün bir araya gelecek ve kafalarında Gazze'de olanları düşünerek aynı masaya oturacak. Ramazan'da bu tip şeylerin 10 kat daha fazla etkisi olur. Fırtınayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.


Wall Street Journal: Hamas, Ramazan'ı bekliyor

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Hamas liderlerinin Ramazan'ı Gazze savaşının gidişatını değiştirebilecek bir fırsat olarak gördüklerini yazdı.

Gazeteye konuşan siyasi analistler Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Kudüs'teki kutsal mekanlarda yaşanacak şiddet olaylarıyla birlikte çatışmayı genişletme planları yaptığını öne sürdü.

Gazze'deki El Ezhar Üniversitesi'nden siyaset bilimci  Mkhaimar Abusada, "Hamas, Ramazan ayının kendi çıkarlarına hizmet edeceğini düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Abusada, Hamas'ın Ramazan'da İsrail üzerindeki uluslararası baskının artmasını beklediğini ve bu nedenle ateşkes anlaşması için aceleci davranmadığını söyledi.

Gazze'ye insani yardım tartışmaları devam ediyor

Ramazan ayının Gazze ve Kudüs'teki yansımaları merak edilirken, bir yandan da deniz yoluyla Gazze'ye insani yardım ulaştırma çabaları tartışılıyor.

New York Times'a konuşan diplomatlar ve yardım görevlileri, bölgeye deniz yoluyla gıda, su ve ilaç sevkıyatının yapılmasının önünde çok büyük lojistik engeller olduğunu söyledi.

Planları eleştiren yardım görevlileri, gıda ve ilaç sevkıyatının tırlarla yapılması gerektiğini belirtirken, İsrail yönetimine de yeni bir geçiş noktası açılması çağrısında bulundu.

ABD'li yetkililer denizde bir koridor kurulmasının haftalar süreceğini kabul ederken, buna karşın bu koridor açıldıktan sonra gönderilecek yardım miktarının ciddi şekilde artacağını söyledi.


Independent Türkçe, Guardian, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU