Banksy'ye dava: Yıllardır sakladığı kimliği ortaya çıkabilir

Sadece adının "Robbie" olduğu biliniyor

Katz ve Howse, ellerindekinin Maymun Kraliçe'nin 150 orijinal baskısından biri olup olmadığını öğrenmek istiyor (Reuters) 

Kimliği uzun zamandır spekülasyon ve soruşturma konusu olan Banksy, 8 Eylül 2022'de hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth'in mücevherlerle süslü bir primat olarak resmedildiği baskıyla ilgili anlaşmazlığın mahkemeye taşınması halinde gerçek adını açıklamak zorunda kalabilir.

Orijinallik sertifikası istiyorlar

İki sanat koleksiyoncusu, grafiti sanatçısının şirketi Pest Control'ün Maymun Kraliçe (Monkey Queen) adlı eserin gerçekliğini teyit etmeyi reddetmesi üzerine yasal işlem başlatıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nicky Katz ve Ray Howse, üç yıl boyunca cevap almaya çalıştıktan sonra sabretmekten bıkmış ve Pest Control'ü sözleşmenin ihlali nedeniyle dava etmeye karar vermiş.

Davacılar, Pest Control'ün web sitesinde "resimler, baskılar, heykeller ve diğer yaratıcılık denemeleri" için orijinallik sertifikası verileceğinin belirtildiğine işaret ediyor. 

Şablon tabanlı resimleriyle tanınan Banksy, kendini kamusal alanlardaki sanat eserleri aracılığıyla otorite figürleriyle alay eden "kaliteli bir vandal" olarak tanımlıyor. 

18,5 milyon sterline satılmıştı

Kısmen parçalanmış Aşk Çöp Kutusunda (Love is in the Bin) adlı tablosu 2021'de açık artırmada 18,5 milyon sterlinden (yaklaşık 760 milyon TL) fazla bir fiyata satılırken, imzalı baskıları da 5 ve 6 haneli rakamlara satılıyor. 

b1.jpg
Sotheby's'e göre Aşk Çöp Kutusunda, "tarihte bir müzayede sırasında canlı olarak yaratılan ilk sanat eseri" (Reuters)


Pest Control, sahte baskıların internette satılmasının ardından sanatçı tarafından 2008'de kurulmuştu. Şirket, sanatçının eserlerinin pazarlanmasında da kilit bir rol oynuyor. 

Sanatçının eserlerini satarken en yüksek fiyatı elde etmek için kimlik doğrulama sertifikasının hayati önem taşıdığı iddia ediliyor.

"Adım Robbie"

Banksy'nin gerçek kimliği onlarca yıldır medya ve halk tarafından merak ediliyor. Bugüne kadar Britanyalı grup Massive Attack'tan Robert Del Naja, Gorillaz'dan Jamie Hewlett ve Art Attack adlı programın eski sunucusu Neil Buchanan'dan şüphelenilmişti.

Sanatçı, 2003'te BBC muhabiriyle yaptığı bir röportajda ilk adını açıklamıştı:

Adım Robbie.

Çok sayıda Banksy eseri içeren bir sanat koleksiyonuna sahip olan 65 yaşındaki Londralı Katz, Maymun Kraliçe'nin değerinin 55 bin ila 70 bin Sterlin olduğunu söyledi.

Dünyada 150 tane var

Katz ve Howse, Maymun Kraliçe'yi 2020'de hayatını kaybeden bir koleksiyonerin eşyalarının satıldığı müzayedede 30 bin sterline satın aldıklarını ancak kendilerine eserin orijinal olduğuna dair bir belge verilmediğini öne sürdü. 

Dünyada Maymun Kraliçe'nin 150 baskısı bulunuyor. 

Öte yandan İspanyol polisinden geçen gün yapılan açıklamada ABD ve Avrupa'da sahte Banksy eserlerini tanesi 1500 euroya satan bir sahtecilik çetesini çökerttiklerini duyurmuştu.


Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU