Harris'in Gazze'de ateşkes konuşması "önceden yumuşatıldı"

Hem Kamala Harris hem de ABD Başkanı Joe Biden önceki günlerde Gazze'de "derhal ateşkes" yapılması çağrısında bulunmuştu

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris pazar günü konuşma yapıyor (Reuters)

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Gazze'de "derhal ateşkes" yapılması ve İsrail'in "mazeret üretmeden" bölgeye daha fazla yardım girmesine izin vermesi çağrısında bulunduğu sözlerinin, konuşmasından önce Biden yönetimi tarafından yumuşatıldığı bildirildi.

Alabama'nın Selma kentindeki medeni haklar protestocularına yönelik Kanlı Pazar saldırısının yıldönümü sebebiyle 3 Mart'ta konuşma yapan Harris, "Gazze'de yaşanan muazzam boyuttaki ıstırabın" en az 6 haftalık bir süreyle "derhal ateşkes" yapılmasını gerektirdiğini söylemişti.

ABD Başkan Yardımcısı bu önerinin halihazırda İsrail'le militan grup arasındaki müzakereler sırasında "masada" olduğunu belirtmişti.

Harris "Gazze'deki kişiler açlıktan ölüyor. Koşullar insanlık dışı. Ve ortak insanlığımız bizi harekete geçmeye zorluyor" demişti.

İsrail hükümeti mazeret üretmeden yardım akışını kayda değer derecede artırmak adına daha fazlasını yapmalı.

Harris ayrıca İsrail'e "yardımların ulaştırılmasına gereksiz kısıtlamalar getirmemesi", "insani yardım personelinin, tesislerinin ve konvoylarının hedef alınmamasını sağlaması" ve "daha fazla gıda, su ve yakıtın ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için Gazze'de temel hizmetleri yeniden kurmaya ve düzeni sağlamaya çalışması" çağrısında bulunmuştu.

Başkan Yardımcısı'nın ateşkes gerektiğine ilişkin ifadeleri, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1 Mart'ta İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yle Oval Ofis'te yaptığı görüşmedeki yorumlarını büyük ölçüde yinelemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O görüşmede Biden da "derhal ateşkes" çağrısında bulunarak yönetim yetkililerinin rutin olarak "ateşkes" yerine çatışmalara "ara verilmesi" çağrısı yaptığı birkaç hafta öncesine göre bile dilde küçük ama önemli bir değişime işaret etmişti.

Ancak Harris'in yorumları, Hamas'ın 7 Ekim 2023 saldırılarına cevaben İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyondan bu yana Biden yönetiminden bir yetkilinin Gazze'deki insani duruma ilişkin en güçlü kınamalardan bazılarını içeriyordu.

Yine de NBC News'a göre yönetimdeki mevcut ve eski birer yetkili, Harris'in konuşmasının ilk taslağının "Gazze Şeridi'ndeki vahim insani durum ve daha fazla yardım ihtiyacı konusunda İsrail'e karşı, nihayetinde yaptığı açıklamalardan daha sert olduğunu" söyledi.

Sonuç olarak Harris'in önerdiği ifadeler, hazırlanan metinde aktarılmadan önce bazı değişiklikler yapılması talimatı veren ABD Ulusal Güvenlik Konseyi çalışanları tarafından düzenlendi.

Harris'in İletişim Direktörü Kirsten Allen yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada Başkan Yardımcısı'nın sözlerinin hafifletildiği fikrini "yanlış" diye nitelendirdi.

Allen şöyle dedi: 

Başkan Yardımcısı son gelişmeler ışığında Gazze'deki vahim insani duruma değinmenin ve yönetimimizin Hamas'a rehine anlaşmasının şartlarını kabul etmesi yönündeki çağrısını yinelemenin önemli olduğunu düşündü.

Üst düzey bir yetkilinin dış politika konularında kamuoyuna yaptığı açıklamaların, sözkonusu yetkili başkan yardımcısı kadar kıdemli olsa bile, Ulusal Güvenlik Konseyi ya da yönetimin diğer üst düzey yetkilileri tarafından incelenmesi alışılmadık bir durum değil.

Bu inceleme, tüm yönetim yetkililerinin yönetim politikasını doğru bir şekilde iletmesini ve başkanın ya da diğer yetkililerin önüne geçmemesini sağlıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU