İsrail askerleri Gazze'deki evleri yakıyor

İsrail subayları Haaretz'e yaptıkları açıklamada istihbarat bilgilerinin toplandığı binaların bir süre sonra yakıldığını aktardı

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde, subaylarının talimatıyla yerleşime uygun olmayan evleri kullandıktan sonra yaptıkları baskınları sosyal medya sayfalarında adeta eğlence ve gösterişe dönüştürerek yaktıkları ortaya çıktı.

Haaretz gazetesinin dünkü haberi, ‘30 bin çalışanından 12 görevlinin 7 Ekim saldırılarına katıldıkları gerekçesiyle UNRWA bütçesine katkılarını hızla kesen büyük ülkelerin desteğiyle, İsrail hükümetinin kendisini soykırım yapmakla suçlayan herkesi takip ettiği bir dönemde’, gazeteci Yaniv Kububiç tarafından kaleme alındı. Son haftalarda İsrail askerleri, haberde ayrıntılarına yer verilmeyen binlerce evi bombalamanın yanı sıra Gazze Şeridi'nde kontrol ettikleri yüzlerce evi de yaktı.

İsrail'de soykırım suçuna ilişkin tartışmalar sürerken söz konusu durumun uluslararası kamuoyunu Tel Aviv’e karşı önlem almaya iteceği yönünde korku bulunduğuna dikkat çeken gazete, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki binaları kullanılamaz hale getirmek için yakararak İsrail yargısını hem ABD hem de Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı karşısında zor bir sorunla karşı karşıya bırakacağının farkında olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trajediden ilham alan ‘alaylar’

Enfeksiyonlu askerlerin savaştan evlerine döndükten sonra korkanlar olduğu ve şakayla ciddi arasında, alaycı bir tavırla ‘yazılı talimatlar’ yayınlayarak ‘yedek hizmetten evlerine döndükten sonra, duvara delik açarak eve girme, duvarlara yazı yazma, ayakkabıyla yatağa girme, tencerelerin pisuar olmamasına dikkat etme, komşuların eşyalarını yağmalamama ve evleri yakmama’ konusunda askerleri uyardıkları ortaya çıktı.

Subayların emirleri

Haaretz'de yer alan haberde, ‘İsrail ordusunun son haftalarda sahadaki subaylarının emriyle ve gerekli yasal onay olmadan Gazze Şeridi'ndeki evleri yakmaya başladığı, iki hafta önce Haaretz'e röportaj veren Gazze Şeridi'nde bir subayın kundaklama operasyonlarına değinerek istihbarat bilgisi toplanan evlerin yakıldığını açıkladığı’ belirtildi.

Söyleşilerin gerçekleştiği yerin yakınında belirli bir binanın ateşe verildiğine ilişkin soruya ise bir subay ‘görünüşe göre evin sahibine dair bir bilgi var ya da orada bir şey bulunmuş. Kesinlikle bu evin neden yakıldığını tam olarak bilmiyorum’ dedi.

Gazetede, Gazze'deki komutanlardan üçünün ‘binaları yakmanın yaygın bir eylem yöntemi haline geldiği’ yönünde açıklamalar yaptığı ve Gazze Şeridi’ndeki çatışma noktalarının birinde faaliyetleri sona ermek üzere olan bölükteki komutanlardan birinin askerlere “Malzemelerinizi evden çıkarın ve ateşe vermek için hazırlayın" talimatı verdiği belirtildi.

Haaretz'in bu durumu incelemesi, belirli hallerde bir imha yöntemi olarak başlayan yöntemin daha sonra genişlediğini açıkça ortaya koyuyor. Subaylardan biri, "İçinden çıktığımız anda evleri yaktık ve yola devam ettik" dedi.

Belgeleyin ve gösterin

Gazze'deki çatışmalara katılan askerler sonrasında sosyal ağlarda, beraber savaştıkları arkadaşlarının ölümüne ve 7 Ekim'e misilleme olmak üzere evlerin yakıldığına dair belgeler yayınladı. Bir asker yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 Her gün başka bir birlik Gazze Şeridi'ndeki evlere saldırıyor, evler yıkılıyor ve işgal ediliyor. Artık bize, kanepelerin içinde ve dolapların arkasında silah ve bilgi, tünel çıkışlarını ve füze fırlatma rampalarını kapsamlı bir arama yapmamız kalıyor. Bütün bunların sonunda evi içindeki her şeyle birlikte yakıyoruz.

Bir başka olayda ise sosyal ağdaki askerlerden birisi bulundukları binaya arkalarından gelebilecek birliklere mesaj bıraktı. Evin duvarlarından birine "Evi biz yakmadık... Keyfini çıkarın... Ve dışarı çıktığınızda ne yapacağınızı siz bilirsiniz" diye yazdı.

Yedek askerler arasında ev yakmayla ilgili bir kara mizah hızla yayıldı:

Dostlarım, eve dönen yedek adamlar, tekrar hoş geldiniz. İşte birkaç talimat.

Haberde, evlerin yakılması sürecinin, ev sakinlerinin tekrar orada yaşamaya izin vermeyecek şekilde zarar verdiği belirtiliyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İsrail ordusu, savaşın daha erken bir aşamasından başlayarak, 7 Ekim saldırısına katılan Hamas aktivistlerinin ve Gazze halkının evlerini yıktı. Hamas'ın altyapısı olarak kullanılan veya tünellere giden tünel girişlerinin yakınında bulunan binalar hatta konutlar bile yıkıldı. Geçtiğimiz aya kadar İsrail ordusu, şüpheli binaları mayın ve patlayıcı maddelerle havaya uçurdu. Bazı durumlarda da binalar buldozerlerle yıkıldı.

517535.jpeg
Gazze Şeridi yakınlarındaki İsrail askerleri / Fotoğraf: Reuters​​​​​​​

 

Uluslararası yasak

Çatışmalara katılmayan vatandaşların yalnızca cezalandırma amacıyla evlerinin yakılmasının uluslararası hukuk kurallarına göre yasak olduğu ifade ediliyor.

Haberde, ABD'nin son zamanlarda, savaş sonrası evlerine dönmek isteyen halka zarar vereceği gerekçesiyle İsrail'den Gazze Şeridi'ndeki okullar ve klinikler gibi kamu binalarını yıkmamasını istediği, ABD’nin talebinin ordu ve siyasi düzeyde kabul gördüğü ve bu binalarda savaşan askerlerin hayati tehlikesinin bulunduğu durumlar haricinde, terk edilmiş evlerin yıkımının önemli ölçüde azalmakla birlikte İsrailli yetkililerin, binaların patlayıcı maddelerle veya mühendislik teçhizatıyla tahrip edilmesinin kaynakları ve zamanı tükettiğini ve bu faaliyetlere katılan askerlerin hayatlarını tehlikeye attığını fark ettikleri ifade edildi.

Savaşın bu aşamasında, son yıllarda dünyada yaşanan diğer savaşlarla karşılaştırıldığında sivil binaların büyük yıkımına neden olduğu açıktır. BBC'de yayınlanan uydu görüntülerinin analizine göre Gazze Şeridi'nde savaşın başlangıcından bu haftaya kadar 144 bin ile 170 bin arasında bina hasar gördü. Geçtiğimiz ay Washington Post'ta yayınlanan bir araştırmaya göre Beyt Hanun, Cibaliye ve Gazze Şehri'ndeki Kerame mahallesinde tüm alanlar yok edildi. Araştırmada, yalnızca geçen ayın sonuna kadar Gazze genelinde 350'ye yakın okul ile 170 cami ve kilisenin hasar gördüğü kaydedildi.

İsrail Ordu Sözcüsü habere yanıt olarak şu açıklamada bulundu:

Binaların bombalanması ve yıkılması, onaylanmış ve buna uygun araçlarla gerçekleştiriliyor. Savaş sırasında çeşitli şekillerde gerçekleştirilen operasyonlar incelenecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU