Uluslararası örgütler masada… İsrail UNRWA'ya 'alternatifler' arıyor

İsrail'li yetkili, Netanyahu hükümetinin UNRWA’nın faaliyetlerini hemen durdurma fikrine sıcak bakmadığını açıkladı

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, ABD yönetiminin üst düzey yetkilileriyle bir araya gelerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin birkaç hafta önce aldığı ve savaş sonrası yardımların sağlanması ve yeniden yapılanmanın denetlenmesi amacıyla BM mekanizması kurulmasını öngören 2720 sayılı kararın uygulanmasını ele aldı.

Bu görüşmeler hem BM hem de ABD yetkililerinin, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) önemli rolüne vurgu yapmalarının ardından gerçekleşti. Bu çalışmalar, Hamas’ın son saldırısına bazı UNRWA çalışanlarının karıştığı iddialarına rağmen devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'den bir üst düzey yetkili, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin UNRWA’nın faaliyetlerini hemen durdurma fikrine sıcak bakmadığını açıkladı. Bu durumun, İsrail'i Hamas ile savaşını durdurmaya zorlayacak bir insani krize yol açabileceğini belirtildi. Axios web sitesinde dün yayınlanan bir haberde, Kongre'deki Yahudi Demokrat üyelerin, Gazze'de UNRWA’nın alternatifleri üzerine üst düzey bir yetkiliyle görüştükleri ve UNICEF ile Dünya Gıda Programı dahil olmak üzere altı uluslararası örgütü masaya yatırdıkları belirtildi.

Öte yandan, Hamas’a yakın kaynaklar, hareket temsilcilerinin Mısırlı yetkililerle ateşkes hakkında görüşmek üzere Kahire'ye gittiklerini doğruladı. Birleşmiş Milletler Filistin Temsilcisi Riyad Mansur ise dün yaptığı açıklamada, Gazze'de derhal bir ateşkes sağlanamazsa durumun kontrolden çıkıp yeni bir felaketin yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Öte yandan Axios sitesi dün, isimleri açıklanmayan iki ABD’li yetkiliden aktardığı haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Gazze savaşının ardından Filistin devletinin tanınması konusunda olası seçenekleri değerlendirdiğini aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU