İsrail: UNRWA, altyapısını Hamas’ın ‘askeri faaliyetleri’ için kullanmasına izin verdi

İsrail Hükümet Sözcüsü Levy,” UNRWA, Hamas’ın paravanıdır” dedi

Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesindeki UNRWA ofislerinden yardım taşıyan çalışanlar / Fotoğraf: Reuters

İsrail dün, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı (UNRWA) Gazze Şeridi’ndeki altyapısını Hamas’ın askeri operasyonları için kullanmasına izin vermekle suçladı.

İsrail Hükümet Sözcüsü Elon Levy, videolu yaptığı açıklamada “UNRWA, Hamas’ın paravanıdır. Üç ana yolla riskli hale gelmiştir; teröristleri geniş çapta istihdam etmek, altyapısını Hamas’ın askeri faaliyetleri için kullanmasına izin vermek ve Gazze Şeridi’nde yardım dağıtımı konusunda Hamas’a güvenmek” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü, UNRWA çalışanlarının yüzde 10’unun Gazze’deki Hamas veya İslami Cihad hareketlerine üye olduğunu ekledi ancak buna dair herhangi bir delil sunmadı. Yine de tarafsız bir örgüt olmadığını vurguladı.

BM teşkilatını bir süredir mercek altına alan İsrail, UNRWA’yı sistematik olarak İbrani devletinin çıkarlarına karşı çalışmakla suçluyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail, bazı UNRWA çalışanlarını 7 Ekim’de düzenlenen Hamas saldırısında payı olmakla suçlamıştı. Bunu ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin ajansa yönelik fonlarını askıya alması izledi.

İsrail, savaş bittikten sonra ajansın Gazze’deki çalışmalarını durduracağını belirtti.

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre dün Levy’nin açıklamaları ile paralel olarak, BM Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag hiçbir örgütün UNRWA’nın yerini alamayacağını açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU