Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırı: Gözaltına alınan 28 şüpheli sınır dışı edilecek

Saldırının ardından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve olayla bağlantısı tespit edilemeyen 23 şüpheli, sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edildi

İstanbul Sarıyer'de bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin gözaltına alınan 28 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekiplerinin, Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne dün gerçekleşen silahlı saldırının ardından başlattığı çalışmalar sürüyor.

Çalışma kapsamında, görevlendirilen 150 kişilik ekip kamera görüntülerini izleyerek şüphelilerin kaçış güzergahını belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

30 adrese baskın

Ekipler, yabancı plakalı bir otomobille olay yerine yakın bir noktaya kadar gelen ve kiliseye yaya olarak giren 2 zanlının, saldırının ardından aynı araçla kaçarak Başakşehir'de bir adrese gittiğini tespit etti.

Bunun üzerine harekete geçen emniyet güçleri, saldırıyı gerçekleştiren ve onlarla bağlantılı olduğu değerlendirilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik 30 adrese düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, 51 kişiyi yakaladı.

Gözaltına alınan 51 kişiden 23'ü olayla bağlantıları bulunmadığı gerekçesiyle idari işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün koordinesinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında gözaltındaki 28 şüphelinin ifade alma işlemlerine başlandığı öğrenildi.

Gözaltına alınan zanlıların dijital materyallerinin de incelendiği belirtildi.

Zanlıların yakalandığı adresin yakınında kar maskeleri bulundu Saldırıda kullanılan silaha ise ulaşılamadığı belirtildi.

Operasyonda, silahlı saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ile Rus uyruklu D.T'nin yakalandıkları adresin çevresinde yapılan aramalarda, olayda kullandıkları değerlendirilen kar maskeleri de bulundu.

Öte yandan, gözaltındaki şüpheliler A.K. ile D.T'nin terör örgütü IŞİD’le bağlantılarının araştırıldığı öğrenildi. Polis ekiplerinin saldırıya ilişkin çalışmaları sürüyor.

AA-20240129-33560690-33560682-SANTA_MARIA_KILISESINDE_SILAHLI_SALDIRININ_GERCEKLESTIRILDIGI_BOLUM_GORUNTULENDI.jpg
Fotoğraf: AA

 

1 Şubat'ta açılacak

Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırının gerçekleştirildiği bölüm basın mensuplarınca görüntülendi.

Olay yerindeki incelemelerin tamamlanmasının ardından basın mensuplarının kiliseye girişine izin verildi.

Kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu, basın mensuplarına silahlı saldırının detaylarını anlattı.

Hatipoğlu, kilisenin 1 Şubat Perşembe günü saat 19.00'da yapılacak ayinle yeniden ibadete açılacağını duyurdu.

Saldırganların silahlarından çıkan kurşunlardan birinin oturaklara, diğerinin ise duvara isabet ettiği görüldü.

Santa Maria Kilisesi'nin ana kapısına da büyük bir Türk bayrağı asıldı.

AA-20240129-33560690-33560675-SANTA_MARIA_KILISESINDE_SILAHLI_SALDIRININ_GERCEKLESTIRILDIGI_BOLUM_GORUNTULENDI.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Yetkililere teşekkür etmemiz gerek"

Öte yandan Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro da kiliseyi ziyaret etti.

Çıkışta basın mensuplarına konuşan Palinuro, saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"Tek gücümüz duadır." diyen Palinuro, "Yetkililere teşekkür etmemiz gerek. Büyük bir gayretle olayın sorumlularını yakaladılar." ifadelerini kullandı.

Palinuro, "Sadece cemaatimize değil, bütün Türkiye'ye zarar veren bir olay ama birçok kişi, sivil otoriteler, yetkililer, komşular, bütün insanlar yanımızda durdu. Bundan dolayı memnunuz." dedi.

Massimiliano Palinuro, silahlı saldırıda hayatını kaybeden Tuncer Murat Cihan'ın cenaze törenine katılmak üzere kiliseden ayrıldı.

Saldırıda hayatını kaybeden Tuncer Cihan'ın cenazesi toprağa verildi

İstanbul Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Cihan'ın cenazesi, İstanbul'da defnedildi.

Santa Maria Kilisesi'nde dün ayin sırasında yaşanan silahlı saldırıda hayatını kaybeden Cihan için Nurtepe Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten ile Cihan'ın ailesi ve yakınları katıldı.

Palinuro ve İmamoğlu, Cihan'ın yakınlarına baş sağlığı dileklerini iletti.

İmamoğlu, taziyenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Orada saldırıya uğrayan herkes bizim insanımız, vatandaşımız. Çok üzgünüz. Yaralarımızı saracağız. Bu hepimize yapılmış bir saldırıdır" dedi.

Teröre karşı dik bir duruş sergileyeceklerini ifade eden İmamoğlu, "Eminim ki devletimizin tüm kurum ve kuruluşları teyakkuz halinde teröre geçit vermeyecek. İstanbul terör ile anılacak bir şehir değildir. İstanbul inançların kardeşliğiyle anılacak bir şehirdir. Bu tür saldırılara karşı 86 milyon insanımızla karşı koymaya hazır bir milletiz" diye konuştu.

"Kardeşimiz saf bir melek gibiydi"

Massimiliano Palinuro da "Dua etmemiz lazım. Kusura bakmayın çok duygulandım. Merhum kardeşimiz saf bir melek gibiydi. Cemaatimizi kurtarmaya çalıştığı için hayatını kaybetti. Minnetimizi, ailesine göndermeye geldik. Allah, üzüntü içinde bulunan aileye teselli versin" ifadesini kullandı.

Kuzeni Murat Cihan ise amcasının oğlu Tuncer Cihan'ın gezmek ve vakit geçirmek amacıyla kiliseye gittiğini belirterek, "Kendisinin yüzde 80 engelli raporu var. Bizim akrabamızı vurmuşlar. Bunu yapan insanların eline ne geçti? Karıncayı bile incitmeyen bir insanı öldürerek ellerine ne geçti? Melek gibi bir insandı. Tamamen şans eseri kendisine kurşun isabet etti. Onun şansızlığı orada bulunması" şeklinde konuştu.

Cihan'ın cenazesi, törenin ardından Hasdal Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Alevi kurumları temsilcileri kiliseyi ziyaret etti

İstanbul’da Alevi kurumlarının temsilcileri pazar ayini sırasında silahlı saldırı yapılan ve bir kişinin katledildiği Santa Maria Kilisesi’ni ziyaret etti. 

Alevi temsilciler, insanların inançlarını yerine getirirken saldırıya uğramasını kınadıklarını belirterek, Alevilerin de bu tarz saldırılara maruz kaldıklarını dile getirdiler. Kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu ise ziyaretten memnun olduklarını ifade ederek, saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Cihan’ın Alevi olduğunu söyledi. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU