Suudi Arabistan ve Mısır, Gazze’deki savaşı durdurma ve yardım sağlamanın önceliğini vurguladı

Mısır ve Suudi Arabistan, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların durdurulması ve yardım sağlanmasının önceliğini vurgularken, Filistin sorunu başta olmak üzere mevcut durumdaki gelişmeler konusunda iki ülke arasında koordinasyonun önemini ifade etti

Fotoğaf: Reuters

Mısır’ın başkenti Kahire’de bugün iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen Mısır-Suudi Arabistan istişarelerinde, bölge ülkeleri için tehdit oluşturan krizlere odaklanıldı.

Mısır ve Suudi Arabistan, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların durdurulması ve yardım sağlanmasının önceliğini vurgularken, Filistin sorunu başta olmak üzere mevcut durumdaki gelişmeler konusunda iki ülke arasında koordinasyonun önemini ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bugün Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, Riyad’ın bölgesel konularda Mısır ile ortak koordinasyona istekli olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun, Filistinlilerle ilgili bağlayıcı bir karar alması gerektiğini dile getiren Prens Faysal, Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını reddettiklerini vurgulayarak, bunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Suudi bakan, Filistin halkını korumak için Arap ülkeleriyle baskıya devam edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise Gazze’de derhal ateşkes sağlanması, ablukanın kaldırılması, toplu cezalandırmanın ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin durdurulması gerektiğini vurguladı.

Şukri, uluslararası toplumu, İsrail’in herhangi bir karara uymayarak bölgeyi şiddet sarmalına sokma yönündeki eylemlerinden caydırmak amacıyla baskı yapmaya çağırdı.

Krizin iki devletli çözüm ilkesine uygun olarak çözülmesi ve insani yardıma erişimin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Suudi mevkidaşı ile Kızıldeniz’deki durumu ele aldıklarını söyleyen Şukri, denizde seyrüsefer güvenliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Şukri, Suudi mevkidaşı ile görüşmelerinde Sudan’daki durum, kapsamlı bir ateşkes, yardım girişi ve siyasi yola dönüş konularına odaklandıklarını söyledi.

Sudan’ın güvenliğini, bağımsızlığını ve egemenliğini tehdit eden her türlü eylemi reddettiklerini belirtti.

Nahda Barajı (Rönesans) konusuna değinen Şukri, Etiyopya’nın barajla ilgili mutabakata varılan anlaşmadan geri adım attığını söyledi ve bağlayıcı bir yasal anlaşmaya varılması gerektiğinin altını çizdi.

Bakanlar ayrıca, Libya ve Suriye’deki durum ve ortak çıkarları ilgilendiren bir dizi konu hakkında da istişarede bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU