MI6'in eski yöneticisinden Çin uyarısı: "Britanya istihbaratına zarar verildi"

Nigel Inkster, Pekin'in "gelişmiş Batı ülkelerine yönelik endüstriyel ölçekte siber casusluk operasyonları" olduğunu söyledi

Dönemin Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron (sağda), Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i 22 Ekim 2015'te resmi konutunda ağırlıyor (Reuters)

MI6'in eski başkan yardımcısının, Britanya istihbaratının Pekin'in tırmanan tehditleriyle baş edemediği uyarısının ardından David Cameron, Çin'e karşı tutumuyla ilgili giderek artan bir baskıyla karşı karşıya.

Nigel Inkster, MI6'in "belli ki zorluklar yaşadığını" ve Çin'in "gelişmiş Batı ülkelerine yönelik endüstriyel ölçekte siber casusluk operasyonları" yürüttüğünü söyledi.

Ayrıca Inkster, Cameron hükümetinin Çin'le daha dostane ilişkiler geliştirme çabalarına işaret etti.

MI6'in eski başkan yardımcısı, i gazetesine şöyle dedi:

2015'te Britanya hükümeti Birleşik Krallık-Çin ilişkilerinde 'altın çağ'dan bahsediyordu. Bu durum göz önüne alındığında, güvenlik servisinin olması gereken yerde olmaması belki de şaşırtıcı değil.

Asya'nın süper gücüyle yakın ekonomik bağlar geliştirme çabaları kapsamında 2015'te Lord Cameron, Devlet Başkanı Şi Cinping için bir devlet ziyaretine bile ev sahipliği yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sunak hükümeti Çin'e karşı daha sert bir tutum takınacağını açıkça ifade ediyor. Kasımda Birleşik Krallık (BK) Başbakanı, Lord Cameron'ın dışişleri bakanı olarak geri dönmesinin "altın çağ" yaklaşımının geri döndüğü anlamına gelmediğini söylemişti.

Inkster, BK'nin kör noktasının MI5 ve GCHQ'yu da içeren "tüm BK istihbarat camiasını" kapsadığını belirtti.

MI6'in Çin sözkonusu olduğunda "dilde uzmanlık ve genel tarihsel ve kültürel açıdan kolektif farkındalıkla ilgili belli ki zorluklar yaşadığını" söyledi.

Inkster şöyle ekledi:

İnsan istihbaratı toplama operasyonlarında kayda değer bir artış görülürken, Çin servisleri faaliyetlerini esasen hiçbir siyasi kısıtlama olmadan yürütüyor gibi görünüyor; risk almaya ve gerekli istihbaratı elde etmek için ne gerekiyorsa yapmaya teşvik ediliyorlar.

Temmuzda Politico'ya konuşan MI6 Başkanı Sör Richard Moore, istihbarat teşkilatının halihazırda Çin'e diğer tüm görevlerden daha fazla kaynak ayırdığını söylemişti.

Moore bunun "Çin hükümetinin hem niyetini hem de kapasitesini anlamaya yönelik kritik önemdeki ihtiyacı yansıttığını" ifade etmişti.

Öte yandan Inkster bunun Pekin'in yeteneklerine karşı koymada yeterli olmayabileceği uyarısında bulundu.

Inkster "Bu eksiklikleri gidermek için büyük bir çaba sarf edildiğini biliyorum" dedi.

BK istihbarat topluluğunu daha iyi bir duruma getirmek için çok fazla kaynak harcanıyor... ama bu belli bir zaman alıyor.

Öte yandan yeni Ulusal Güvenlik Yasası'nı memnuniyetle karşılayan Inkster, "I. Dünya Savaşı'ndan kalma Resmi Sırlar Yasası'nın" yerini alan bu yasanın Çinli casusların kovuşturulmasını kolaylaştıracağını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU