Britanya, Çin casuslarını tartışıyor: İstihbarat uyardı, iki ismin vekil adaylığı düştü

Başbakan Sunak üzerindeki baskı artıyor

Pekin yönetimi casusluk iddialarının "uydurma" olduğu yönünde bir açıklama yaptı (AFP)

Martta bir Birleşik Krallık Parlamentosu çalışanının Çin casusluğu suçlamasıyla gözaltına alınmasının ortaya çıkması Pekin'in ülkedeki faaliyetleriyle ilgili tartışmalara neden oldu.

Konuyla ilgili yeni bir haber servis eden Times gazetesi, MI5'in 2021 ve 2022'de Muhafazakar Parti'ye uyarı göndererek iki milletvekili aday adayının Çin casusu olabileceğini söylediğini aktardı.

Gazeteye konuşan isimsiz bir kaynak, "Risk teşkil ettikleri çok net şekilde anlatıldı. Sonrasında aday listesinden çıkarıldılar ve sebebi söylenmedi" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhafazakar Parti Sözcüsü konuyla ilgili, "Potansiyel adaylara yönelik güvenlik endişeleriyle ilgili güvenilir bilgi aldığımız zaman ona göre hareket ederiz" ifadelerini kullandı.

Muhafazakar Parti'nin adaylarla ilgili güvenlik taraması ve suç kaydı araştırması yaptığını belirten bir parti kaynağı, MI5'ın geçmişte de adaylarla ilgili bazı endişelerini partiyle paylaştığını söyledi.

Çin casusu olduğu şüphesiyle iki milletvekili adayının, adaylığının düşürülmesinin Birleşik Krallık'ta Çin'le ilişkiler konusundaki tartışmaları körüklemesi bekleniyor.

Pazar günü biri parlamento çalışanı olmak üzere iki kişinin terörle mücadele ekipleri tarafından martta yapılan bir operasyonla gözaltına alındığı ve Pekin adına çalışmakla suçlandığı ortaya çıkmıştı.

Çin casusu olmakla suçlanan parlamento çalışanının Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Tom Tugendhat ve Parlamento Dışişleri Komitesi Başkanı Alicia Kearns'le bağlantıda olduğu öne sürülmüştü.

Ülkede peş peşe ortaya çıkan Çin bağlantılı istihbarat olayları, Muhafazakar Parti içinde Pekin'e yönelik "şahin" politikalar izlenmesi gerektiğini savunan grupların Başbakan Rishi Sunak'a baskısını da artırdı.


Independent Türkçe, Telegraph, Evening Standard

DAHA FAZLA HABER OKU