Birleşmiş Milletler çalışanlarının 7 Ekim olaylarına karıştığı iddiası tartışma yaratırken; ABD, Avustralya, İtalya, Kanada, Finlandiya, İngiltere, İsviçre, Almanya ve Hollanda, BM'ye yardımları durdurdu. BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, bu ülkelerin "soykırıma yardımcı olduklarını" söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarının Hamas'a destek verdiği iddiasının ardından kuruluşa yaptıkları finansal desteklerini durduran ülkeleri bu kararlarından geri dönmeye çağırdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Guterres, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gazze'deki sivillerin yaşamlarını sürdürebilmesi için UNRWA'nın yardımlarına ihtiyaç duyduğunu kaydeden Guterres, bu iddiaların ardından UNRWA'ya sağladığı fonları geçici süreyle durdurma kararı alan bazı ülkelere bu karardan geri dönmeleri çağrısında bulundu. İsrailli yetkililerin söz konusu iddialarına ilişkin BM İç Gözetim Hizmetleri Ofisince (OIOS) soruşturma başlatıldığını belirten Guterres, olaya karışan 12 kişiden 9'unun kimliğinin tespit edildiğini ve bunların UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini tarafından işlerine son verildiğini aktardı.
Hangi ülkeler yardımı kesti?
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Antonio Guterres’in iddia karşısında dehşete düştüğünü ifade etti. Dujarric, Guterres’in UNRWA Genel Komiseri Philip Lazzarini’den bu konuyu hızla soruşturmasını ve 7 Ekim’deki olaylara veya başka herhangi bir suça karıştığı tespit edilen tüm UNRWA çalışanlarının derhal işine son verilmesini, gerekirse yasal yollara yönlendirilmesini talep ettiğini duyurdu.
ABD: İddiaların ardından pek çok ülke UNRWA' yardımlarına son verdiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “ABD, 12 UNRWA çalışanının 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırılara karışmış olabileceği iddialarından son derece rahatsız. Biz bu iddiaları ve Birleşmiş Milletler’in bu iddiaları ele almak için attığı adımları incelerken, Dışişleri Bakanlığı UNRWA’ya sağlanan ek finansmanı geçici olarak durdurdu” ifadeleri kullanıldı.
Kanada: Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hussen, söz konusu iddianın ardından yaptığı açıklamada, Kanada’nın UNRWA’ya yardımını askıya aldığını duyurdu. Bakan Hussen, BM’nin soruşturması tamamlanana kadar Kanada’nın Gazze’deki Filistinlilere diğer kuruluşlar aracılığıyla insani yardım aktaracağını söyledi.
İtalya: İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İtalya hükümetinin UNRWA’ya finansmanı durduğunu açıklayarak, “Müttefik ülkeler de benzer karar aldı. İsrail’in güvenliğini koruyarak, Filistin halkına insani yardım sağlamaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.
İngiltere: İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da UNRWA’ya sağlanacak finansmanın geçici olarak durdurulduğu bildirildi. Açıklamada, “Gazze’de çaresizce bekleyen insanlara insani yardım ulaştırılması konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi.
Avustralya: Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ise Avustralya’nın UNRWA’ya finansmanı durdurma konusunda diğer ülkelere katılacağını belirterek, “Avustralya, soruşturma konusunda UNRWA ile yakın iş birliği içinde olacak ve uluslararası ortaklarıyla istişarede bulunacak. Bunu yaparken yakın zamanda açıklanan fonun ödemesini geçici olarak duraklatacağız” dedi.
Finlandiya: Finlandiya Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Ville Tavio da açıklamasında, “Finlandiya, UNRWA’ya sağlanan finansmanı geçici olarak durduracak ve bağımsız soruşturmanın sonucunu takip edecek” ifadelerini kullandı.
İsviçre: İsviçre Dışişleri Bakanlığı da, UNRWA’ya bu yıl yapılması planlanan finansal yardıma ilişkin olumlu ya da olumsuz bir karar alınmayacağını açıkladı.
Almanya: Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, "Almanya, soruşturma bitene kadar diğer donör ülkelerle koordinasyon içinde Gazze'deki UNRWA için geçici olarak yeni fonlar onaylamayacak. Zaten şu an için yeni taahhütlerde bulunmuyor" denildi.
Hollanda: Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, UNRWA çalışanlarının Hamas'a destek verdiği iddialarına ilişkin araştırmanın sonucunun beklendiği belirtildi. Açıklamada, suçlamaların ciddi olduğu ve araştırma sürecinde UNRWA'ya finansal desteğin askıya alındığı ifade edildi.
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA, İsrail'in iddialarının ardından harekete geçerek iddialara yönelik soruşturma başlatmıştı.
AA