Fonların kesilmesinin ardından UNRWA çöküşün eşiğinde

ABD, Birleşik Krallık ve diğer ülkeler, Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırısına çalışanlarının katıldığı iddiaları üzerine BM'nin Filistinlilere yönelik yardım kuruluşundan fonlarını çekti

(AFP)

Aralarında ABD ve Birleşik Krallık'ın (BK) da bulunduğu 9 ülkenin, BM'nin Gazze'deki yardım kuruluşunun bazı çalışanlarının Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısına katıldıkları iddiaları üzerine fonları askıya alma kararının ardından kuruluşun çöküşün eşiğinde olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail-Hamas savaşı sürerken ve Gazze halkı için "kıtlık yaklaşırken", Batılı ülkelerin yardım fonlarını durdurma kararları karşısında "şoke olduğunu" söyledi.

Lazzarini, "UNRWA'nın hayat kurtaran yardımları, ülkelerin kuruluşa sağladıkları fonları kesme kararlarının ardından sona ermek üzere. Gazze'de 2 milyon insanın yaşam kaynağı olan insani yardım operasyonumuz çöküyor" diye X platformundan yazdı.

BM yetkilisi sözlerini şöyle sürdürdü:

Savaş devam ederken, ihtiyaçlar derinleşirken ve kıtlık yaklaşırken, birkaç kişinin sergilediği iddia edilen davranışlarına dayanarak bu tür kararların alınmasından dolayı şoke oldum. Gazze'deki Filistinlilerin böyle daha da fazla toplu cezaya ihtiyacı yoktu. Bu hepimizi lekeliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise şöyle dedi:

Onların endişelerini anlıyorum, ben de bu suçlamalar karşısında dehşete düşmüştüm. Ancak en azından UNRWA'nın operasyonlarının devamlılığını garanti altına almak için katkılarını askıya alan hükümetlere bundan vazgeçmeleri için şiddetle çağrıda bulunuyorum.

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, İsrail'in UNRWA'ya yönelik suçlamalarının, Uluslararası Adalet Divanı'nın cuma günü İsrail'in Gazze'de soykırım eylemlerini engellemesini emreden kararına bir meydan okuma olduğunu söyledi.

Filistinliler fon kesintilerine duydukları öfkeyi dile getirdi. Kuzey Gazze'den kaçtıktan sonra Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir Al-Balah'ta UNRWA tarafından işletilen bir okulda yaşayan Yamen Hamad, "İsrail'in yıkım savaşına paralel olarak bize karşı bir açlık savaşı başlattığını söylerdik, artık UNRWA'ya yaptıkları yardımı askıya alan ülkeler kendilerini bu savaşın ve toplu cezalandırmanın ortağı ilan etti" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, UNRWA'ya yapılan yardımların durdurulmasına "şaşırdığını" ve bunun Filistinlilerin daha fazla acı çekmesine yol açacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da fonlamayı durduran ülkeleri bu kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Norveç ve İrlanda kuruluşa fon sağlamaya devam edeceklerini açıkladı.

Lazzarini'nin 7 Ekim'de düzenlenen saldırıya katıldıkları iddiasıyla BM kuruluşundaki bazı çalışanların işten çıkarıldığını ve haklarında soruşturma başlatıldığı söylemişti. 

Lazzarini yaptığı açıklamada, "Özellikle bölgede savaş, yerinden edilme ve siyasi krizlerin yaşandığı bir dönemde, bazı kişilere yönelik suç teşkil eden eylem iddiaları nedeniyle bir kuruluşu ve hizmet ettiği tüm toplumu yaptırıma tabi tutmak son derece sorumsuzca olacaktır" dedi.

Kuruluşun yaklaşık 12 çalışanının soruşturma altında olduğu düşünülüyor. UNRWA'nın Gazze'de çoğunluğu Filistinlilerden oluşan 13 bin çalışanı bulunuyor.

Devam eden insani felaketin ortasında hayat kurtaran yardımları durdurma kararına ABD'nin yanı sıra Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve Finlandiya da katıldı.

BK Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, UNRWA personelinin, hükümetin defalarca kınadığı "iğrenç bir terör eylemi" olan 7 Ekim saldırısına karıştığı yönündeki iddiaların Birleşik Krallık'ı "dehşete düşürdüğü" belirtildi.

Cumartesi günü yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık, bu endişe verici iddiaları incelerken UNRWA'nın gelecekteki finansmanını geçici olarak durduruyor" diye belirtildi.

Gazze'de çaresizce yardıma ihtiyaç duyan halka insani yardım ulaştırma konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz.

İskoç hükümeti basında çıkan, Gazze'deki BM yardım kuruluşuna sağladığı fonu "durdurduğu ya da geri çektiği" yönündeki haberleri yalanladı. İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, X'te yaptığı açıklamada, İskoçya'nın UNRWA'ya halihazırda ödediği 750 bin sterlinin (30 milyon TL) "mali kısıtlamalarımız dahilinde elimizden gelen" olduğunu belirtti.
 

Saldırıdan kaçan Filistinliler
Filistinliler pazar günü İsrail'in Han Yunus'ta düzenlediği kara saldırısından kaçıyor (AP)


Yusuf, "Elimizden geldiğince her zaman daha fazlasını yapmaya çalışacağız ve diğerlerini de Gazze halkına yardım sağlamaya devam etmeye çağıracağız" dedi.

Lazzarini, UNRWA'nın Gazze'deki başlıca insani yardım kuruluşu olduğunu ve 2 milyondan fazla insanın "sadece hayatta kalmak için" UNRWA'ya bağlı olduğunu söyledi.

UNRWA Genel Komiseri ayrıca Uluslararası Adalet Divanı'nın acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerle insani yardımın sağlanması için İsrail'den hızlı ve etkili tedbirler almasını isteyen kararına atıfta bulunarak "Bu tedbirler Filistinlilerin haklarına telafisi mümkün olmayan zararların verilmesini önlemeyi amaçlamaktadır" dedi.

Sivil ve militan kayıpları arasında ayrım yapmayan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, ekimin ilk haftasından bu yana İsrail-Hamas savaşında 26 binden fazla Filistinli öldürüldü. Bölgedeki 2,3 milyon insanın yaklaşık yüzde 85'i yerinden edildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, son 24 saatte en az 174 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU