Gazze için üç aşamalı ateşkes planı ortaya çıktı: "Anlaşma yüzde 90 tamam"

İsrail'in serbest bırakacağı mahkumların Türkiye'ye gönderilmesi gündemde

20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Trump, bu tarihe kadar tüm rehineleri serbest bırakmaması halinde Hamas'a "cehennemi yaşatacağını" söylemişti (AFP)

Donald Trump'ın yeniden ABD Başkanı olmasına az bir süre kala İsrail'le Hamas arasında ateşkes ve esir takasını sağlamayı hedefleyen görüşmeler de yoğunlaştı. 

Adının ve görevinin gizlenmesi koşuluyla Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye konuşan üst düzey bir Filistin yetkilisi, anlaşmanın yüzde 90 tamamlandığını söyledi. 

Ancak yine de bazı kilit noktalarda mutabakat sağlanamadı.

Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda İsrail askerinin kalmayı sürdürüp sürdürmeyeceği, müzakerelerdeki en büyük anlaşmazlık noktalarından biri olarak görülüyor. 

Katar'ın başkenti Doha'da sürdürülen görüşmeler hakkında bilgi veren Filistinli yetkili, Gazze'yle İsrail arasında birkaç kilometre genişliğinde bir tampon bölge yaratılmasının da gündemde olduğunu aktardı. İsrail, askerlerini orada da konuşlandırmak istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC'nin aktardığına göre üç aşamalı planda ilk olarak her 20 Filistinli mahkuma karşı bir kadın İsrail askerinin serbest bırakılması masada.

İsrail, 25 yıl ya da daha fazla ceza verdiği 400 kişi arasından seçim yapacak. Tel Aviv'in El Fetih'in sembol liderlerinden Mervan Barguti'nin özgürlüğüne kavuşmasını veto edeceği öngörülüyor. 

Haaretz'e konuşan Filistinli bir kaynak, İsrail'in müebbet hapse çarptırılmış 200 civarında mahkumu serbest bırakmayı onayladığını ancak listede anlaşmazlıklar bulunduğunu bildirdi. 

Haaretz'in İsrailli bir kaynağı da serbest bırakılacak kişilerin Türkiye ve Katar'a gönderilmesinin gündemde olduğunu belirtip Hamas'ın onların Filistin'de kalmasını istediğini aktardı. 

Mısır'ın Al Ghad kanalıysa Hamas'ın ilk aşamada 11 genç erkek rehineyi serbest bırakabileceğini duyurdu.

Çok detaylandırılmayan ikinci aşamada sivillerin Gazze'ye dönüşüne izin verilecek. Mısır ve Katar gözetiminde gerçekleşecek bu safha sırasında günde 500 kamyonluk yardımın bölgeye ulaştırılması planlanıyor.

Son aşamadaysa 14 aydır süren savaşın bitirilmesiyle birlikte Gazze'de teknokrat yönetiminin sağlanması var. Herhangi bir siyasi oluşuma üye olmasa da toplumun tüm kesimlerinden destek alan kişilerin yönetime dahil edileceği söyleniyor. 

Son haftalarda ABD, Mısır ve Katar arabuluculuk çalışmalarını yoğunlaştırsa da henüz somut sonuç çıkmadı.

Hafta içinde Filistin tarafından gelen açıklamalarda ateşkesin her zamankinden daha yakın olduğu belirtilirken İsrail'in yeni koşullar dayatmaması halinde anlaşmanın sağlanabileceği vurgulanmıştı. 

Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırıda yaklaşık 1200 kişi öldürüldü, 251 kişi de kaçırıldı. 100'ü aşkın rehine müzakereler ve askeri operasyonlarla kurtarıldı.

BBC, haberinde Gazze'deki 96 rehineden yalnızca 62'sinin hayatta olduğu tahminine yer verdi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 45 bini geçerken, yaralı sayısı da 108 bine yaklaştı.


Independent Türkçe, BBC, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU