Amerikan paralı asker şirketleri, Gazze’ye göz dikti: “Özel harekatçılar gönderiliyor”

Geçmişte benzer hamleler felaketle sonuçlanmıştı

Çoğu kadın ve çocuk 47 binden fazla Filistinlinin öldüğü Gazze savaşında ateşkesin sağlanmasının ardından yardım kamyonları bölgeye giriyor (AFP)

Gazze’deki kontrol noktalarında, ABD’li paralı asker firmalarının gönderdiği birlikler görev yapacak. 

Reuters’ın aktardığına göre Amerikan güvenlik firması UG Solutions, eski ABD Özel Harekat Kuvvetleri mensuplarından oluşan 96 kişilik bir ekibi Gazze’ye gönderecek. 

2023’te kurulan Kuzey Carolina merkezli UG Solutions'ın, işe aldığı kişilere günlük 1100 dolardan başlayan ücretler ödeyeceği aktarılıyor. Ayrıca işe alınan eski özel harekatçılara 10 bin dolar avans da verilecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adının paylaşılmasını istemeyen bir UG Solutions yetkilisi, başka Amerikan paralı askerlik şirketlerinin bölgede benzer anlaşmalar yapıp yapmadığına dair bilgi vermiyor. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili, ABD’li eski askerlerin Gazze’nin kuzeyiyle güneyini ayıran Netzarim Koridoru’ndaki güvenlik noktalarına konuşlandırılacağını söylüyor. Ayrıca özel harekatçıların, Gazze’nin doğu ve batısını ayıran Selahaddin Sokağı’nda kurulan güvenlik noktasında da görev yapacağını belirtiyor.

Eski özel harekatçıların, M4 tüfek ve Glock tabanca kullanacağı yazılıyor. 

Reuters, ABD’li paralı asker şirketlerinin ilk kez Gazze’ye birlik gönderdiğine işaret ediyor. Ayrıca böyle bir hamlenin, ABD’nin çatışmaların içine çekilmesi riski yarattığına da dikkat çekiliyor. 

İsrailli eski istihbarat çalışanı Avi Melamed şunları söylüyor: 

Tabii ki oraya gönderilen kişiler bir tehditle karşılaşacak.

Kaynak, ABD’li eski askerlerin hangi durumlarda ateş açacağına dair prosedürlerin belirlendiğini söylerken, detay paylaşmayı reddediyor.
 


İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri, Tel Aviv yönetiminin Gazze’deki güvenlik noktalarına kendi askerlerini konuşlandırmak istemesi nedeniyle tıkanmıştı. 

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Şaren Haskel, salı günkü açıklamasında, Gazze'de güvenlik ve insani yardım akışının sağlanmasına destek verilmesi için, ateşkes kapsamında “Mısırlı güvenlik güçleri ya da şirketleriyle” ortak çalışacak bir firmaya açık olduklarını söylemişti. Haskel, açıklamasında ABD ve UG Solutions’ın adını kullanmamıştı. 

Reuters’ın aktardığına göre Gazze’deki bazı kontrol noktalarında Mısırlı askerler görev yapıyor. Adının paylaşılmasını istemeyen Mısırlı bir yetkili, bu kişilerin özel harekatçı olduğunu ve terörle mücadele eğitimi aldığını belirtiyor. 

ABD'nin paralı asker firmalarını kullanması geçmişte felakete yol açmıştı. Eski Blackwater şirketine bağlı paralı askerler, 2007’de Bağdat’ta 14 sivili öldürmüştü. Olayın ardından ABD ve Irak arasında yeni bir diplomatik kriz çıkmıştı, 4 paralı askere hapis cezası verilmişti. ABD Başkanı Donald Trump, ilk döneminde bu kişiler hakkında af çıkarmıştı. 


Independent Türkçe, Reuters, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU