Sırbistan, öğrenci protestolarıyla sarsılıyor: “Yolsuzluktan usandık artık”

“Sistemin değişmesi için mücadele ediyoruz”

Sırbsitan'da öğrencilerin başını çektiği protestolar, istifa getirmişti (Reuters)

Sırbistan’da 15 kişinin öldüğü tren kazasının ardından, öğrencilerin başını çektiği kitlesel protestolar sonucunda Sırbistan Başbakanı Milos Vucevic, 28 Ocak’ta istifasını verdi. Birleşik Krallık gazetesi Guardian, eylemcilerin “sisteme karşı nasıl ayaklandığını” yazdı. 

Haberde, Sırbistan’da 2000’den beri en büyük protestoların yaşandığına dikkat çekiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Belgrad'da bugün toplanan üniversite öğrencileri, 15 kişinin öldüğü tren kazasına tepki göstermek için olayın yaşandığı Novi Sad şehrine yürüyüşe geçti.

Eylemciler, 1 Şubat'ta Novi Sad'daki tren istasyonu önünde şehirden yola çıkan öğrencilerle buluşacak ve 15 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirecek. Ayrıca trafik akışının yoğun olduğu Varadin, Zezelj ve Özgürlük Köprüsü gibi noktalar göstericiler tarafından trafiğe kapatılacak.

Pazartesi günü de protestocular, Belgrad’da trafik akışının kilit noktalarından Autokomanda'da 24 saat boyunca yol kapama eylemi düzenlemişti. Haberde, bölgenin yakınından geçen vatandaşların da korna çalarak destek verdiğine işaret ediliyor. 

Gösterilere katılan 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Uros Pantovic, şunları söylüyor: 

Hükümetimize bize karşı sorumlu olduğunu söylemek için buradayız. Buraya insanlara yardım etmek için geldim çünkü hükümet bizi birçok yönden mahvetmeye çalışıyor.

19 yaşındaki üniversite öğrencisi Vuk Nektarijevic de hükümetin baskı ve yolsuzluk yaptığını savunarak “Bu protesto nihayet bazı insanlara bir şeylerin değişeceğine dair umut veriyor” diyor. 

Nektarijevic’in akranı Jovan Stikić de şunları söylüyor: 

İktidar partisi bunun hükümet karşıtı bir protesto olduğunu ve Anayasa’yı ihlal ettiğini söylüyor ama biz burada bu ülke ve bu Anayasa için mücadele ediyoruz. Yolsuzluk ve siyasetçilerden usandık. Yolsuzluk sadece iktidar partisinde değil, şimdiye kadar sahip olduğumuz her partide var. Dolayısıyla biz sadece rejimle mücadele etmiyoruz, sistemin değişmesi için de mücadele ediyoruz.

 


Neler yaşanmıştı?

Novi Sad'daki tren istasyonunda 1 Kasım 2024'te beton sundurmanın çökmesi nedeniyle 15 kişinin ölmesinin ardından hükümete tepki gösteren öğrenciler, ülke genelinde "Dur Sırbistan" sloganıyla gösterilere başlamıştı. Son haftalarda yol kapama eylemleri sırasında iki kadın yaralanmıştı. Bazı kişiler de eylemcilere saldırmıştı. Yargı üyeleri, öğretmenler, özel işletmeler de protestolara destek veriyor. 

Çinlilerin başını çektiği konsorsiyumun istasyonu elden geçirmesinden kısa süre sonra bu kazanın gerçekleşmesi, eleştiri oklarının 2017'den beri görevde olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Sırp İlerleme Partisi'ne (SNS) yöneltilmesine yol açmıştı. 

Otoriterleşmekle suçlanan Vucic, 22 Aralık'ta Belgrad'da düzenlenen protesto gösterisine 100 bin kişinin katılarak rekor kırmasının ardından özel harekatçıların eylemcileri 6-7 saniyede dağıtabileceğini söyleyerek tepki çekmişti. 

Henüz böylesine sert bir müdahalede bulunulmazken Cumhurbaşkanı, protesto gösterilerinde gözaltına alınan 13 kişi hakkında yetkisini kullanarak af kararı vereceğini de ifade etmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU