İsrail'in vurduğu beyaz bayraklı siviller: "Asla unutamayacağım"

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'ya "Yıl boyu sürecek bir savaşı destekleyemem" dedi

İsrail ordusunun vurduğu İsrailli esirlerin üzerinden çıkan beyaz bayrakta "Yardım edin, üç rehine" yazıyor (IDF)

Beyaz bayrak sallamasına rağmen İsrail güçleri tarafından öldürülen Gazzeli sivillerin videoları dünya gündeminde.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, beyaz bayrak tutmasına rağmen İsrail askerleri tarafından 12 Kasım'da vurulan Hala Reis'in kızı Sara'yla konuştu. 

18 yaşındaki kız, olayın Gazze Şeridi'nin en büyük şehri Gazze'de yer alan Remal mahallesinde yaşandığını söyledi.

Sara, İsrail bombardımanlarının yoğunlaşmasıyla bölgeden kaçmak için aralarında akrabalarının da yer aldığı yaklaşık 20 kişilik bir grubun binadan dışarı çıktığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak 57 yaşındaki Hala, 4 yaşındaki torunu Tayem'le bina dışında beyaz bayrak sallayarak yürürken sokak ortasında vurularak öldürüldü. Kadının vurulduğu anlar, sosyal medyada da paylaşılmıştı.

"O günü asla unutamayacağım" diyen Sara, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından kaçıp, İstanbul'daki nişanlısı Faysal'ın yanına geldiğini söyledi.

Sara ve akrabaları, Hala'nın İsrail askerleri tarafından vurulduğunu savunuyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddialara dair yorum yapmadı.  

Fakat CNN uydu görüntüleriyle yaptığı incelemede, olayın gerçekleştiği yerde İsrail askerlerinin ve tanklarının olduğunu tespit etti. Hala'ya sıkılan kurşunun da yüksek ihtimalle bu yönlerden geldiğine dikkat çekildi. 

CNN, bunun haricinde beyaz bayrak sallayan sivillerin vurulduğu iki olayın daha yaşandığını yazdı. 
 


51 yaşındaki Remzi Ebu Sahlul da beyaz bayrak sallamasına rağmen Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mavasi bölgesinde geçen hafta İsrail askerleri tarafından sokak ortasında vuruldu. IDF, CNN'in bu olayla ilgili yorum talebi üzerine "inceleme başlatıldığını" bildirdi.

İsrail ordusu, aralıkta da Hamas'ın elinden kaçan üç İsrailli esiri beyaz bayrak taşımalarına rağmen vurmuştu. IDF, Gazze Şeridi'nin Şucaiye şehrinde yaşanan olayda, esirlerin Hamas'ın düzenlediği bir tuzağın parçası olduğundan şüphelenildiği için öldürüldüğünü açıklamıştı.

Haberde, İsviçre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de İsrail askerlerinin, beyaz bayrak sallayan silahsız sivilleri öldürdüğü 9 olayla ilgili incelemelerini sürdürdüğü aktarıldı. 
 

ezgif-4-61cddcebe5.jpg
Hala Reis ve torunu Tayem (Reis ailesi/CNN)


Biden'dan Netanyahu'ya uyarı

Öte yandan ABD'nin tanınmış haber sitelerinden Axios, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu'ya Gazze'de "yıl boyunca sürecek bir savaşı destekleyemeyeceğini" söylediğini yazdı. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, Biden'ın 19 Ocak'ta Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde, İsrailli lidere askeri operasyonlarda bir an evvel "düşük yoğunluklu evreye" geçilmesi için baskı yaptığını söyledi.

Yetkililer, Biden'ın yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde Gazze savaşına karşı çıkan genç seçmenlerin oyunu kaybetmek istemediğini belirtti. ABD Başkanı'nın maraton yoğunlaşırken Amerikan basınında Gazze'deki sivil kayıpların arttığına yönelik haberleri görmek istemediği de aktarıldı. 
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 11 bin çocuk, 7 bin 500'ü de kadın en az 26 bin 257 kişi öldürülürken, 64 bin 487 bin kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 557'si asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, AA, Times of Israel, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU