Bir zamanların gece kulübü fedaisi Avigdor Lieberman, İsrail'de rahatsız edici bir popülizm etrafında şekillenen siyasi kariyerinde Başbakan Binyamin Netanyahu’nun önce yakın müttefiki, sonra da en büyük rakiplerinden biri oldu.
9 Nisan’da yapılan seçimlerde koalisyon kurulamamasının ardından Netanyahu, İsrail parlamentosu Knesset’ti feshetmiş ve ülkenin 17 Eylül’de bir kez daha sandık başına gitmesine karar verilmişti.
Seçime sayılı günler kala anketler, eski Savunma Bakanı Lieberman’ın ultra-Ortodoks Yahudi partilere karşı tutumuyla destek topladığını ve iktidarı değiştirebilecek bir potansiyeli cebinde taşıdığını işaret ediyor.
Sovyetler Birliği döneminde Moldova’da dünyaya gelen ve İsrail’e 1978’de göç eden 61 yaşındaki Lieberman’ın İbranice konuşurken ağır aksanı hala seçiliyor.
İsrail’e gelmesinin ardından eğitimini sosyal bilimlerde tamamlayan Lieberman, bir süre gece kulübü fedailiği yaptı ve ardından askerlik vazifesini yerine getirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Siyasi kariyerine Netanyahu’nun lideri olduğu Likud’da başlayan Lieberman, ilk görevini 1996-1999 yıllarında başbakan özel kalem müdürü olarak yaptı.
Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden İsrail’e göç eden 1 milyondan fazla Yahudi’nin çoğunun desteğini alarak milliyetçi İsrail Evimiz (Yisrael Beitenu) partisini kurdu.
Yıllar geçtikçe oturduğu siyasi makamlara, 2009-2012 ve 2013-2015 dönemlerinde dışişleri bakanlığı yapmak dahil farklı görevleri ekledi.
İsrail’in en üst düzey diplomatıyken, “Yahudilere düşmanlık besleyen Filistin yanlısı bir duruş sergilemekle” suçladığı Avrupa Birliği (AB) için baş belası oldu.
2012’de yolsuzluk ve görevi suistimal ithamları nedeniyle hakkında dava açılınca kabineden istifa etti ancak suçlamalardan aklandıktan sonra siyasete kaldığı yerden devam etti.
Kasım 2018’de "teröre teslim olma" olarak değerlendirdiği Gazze ateşkes anlaşması nedeniyle savunma bakanlığı koltuğunu terk etti.
İsrailli Araplara ve Filistinlilere karşı sert çıkışlarıyla meşhur
Partisi Nisan 2019 seçimlerinde 5 sandalye kazanmış olsa da seküler milliyetçi bayrağı elinden bırakmayan bir lider olarak ultra-Ortodoks Yahudi öğrencileri zorunlu askerlikten muaf tutan yasanın değişmesinde diretince eski ortaklar arasında şiddetli bir deprem yaşandı.
İsrail Evimiz partisinin parlamentoda kazandığı sandalyeler Netanyahu’nun parlamentoda çoğunluğu elde etmesi açısından önemliydi ancak Lieberman’ın askerlik yasası ısrarı ayrılığı derinleştirince Netanyahu koalisyonu kuracak çoğunluktan mahrum kaldı.
Yahudi İsraillilerin çoğunun askerlik yapma mecburiyeti bulunuyor fakat dini çalışmalarına devam edebilmeleri için ultra-Ortodokslara muafiyet tanınıyor.
Lieberman’ın siyasi hayatı boyunca imza attığı tartışmalı olaylar yukarıda sayılanlarla sınırlı değil.
İsrail’in barış anlaşması imzaladığı Mısır’ı Filistin isyanına destek vermekle suçlayıp 2001’de bu ülkedeki Asvan Barajı’nın bombalanmasının savunuculuğunu yaptı.
2014’te Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı “diplomatik terörist” diye niteledi.
Bunun bir yıl sonrasında, ülkelerine sadık kalmayan İsrailli Arapların “başlarının baltayla kesilmesini hak ettiğini” öne sürdü.
2016’da İsrail parlamentosunun bazı üyelerini “terör örgütlerinin temsilcisi” olmakla suçladı.
Savunma bakanı olmadan önceki bir açıklamasında, Hamas lideri İsmail Heniyye’ye tutuklu İsrailli iki sivili ve 2014’te öldürülen İsrailli askerlerin cesetlerini teslim etmesi için 48 saat verdi, aksi halde Heniyye’nin “öldürüleceğini” söyledi.
İşgal altındaki Batı Şeria’da Beytüllahim yakınlarında Nokdim adlı bir yerleşimde yaşam süren Lieberman, Filistinlilerle barışa varılmasını gerçek dışı bir talep olarak görüyor ancak bunu denemeye istekli olduğunu da savunuyor.
Son anketler Lieberman’ın partisinin 120 üyeli Knesset’te 10 sandalye elde edebileceğini gösteriyor. Bu da Netanyahu’nun sağcı bir koalisyon kurmak için bir kez daha Lieberman’ın kapısını çalmak zorunda kalabileceği anlamına geliyor.
Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol
© The Independentturkish